Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Co bude dnes u vás k obědu..polotovar nebo menu o více chodech?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • #61
    Ahoj Janino, tak co budeš dnes v tom horku vařit?
    Já se rozhodla, že udělám rizoto s kuřecím masem a zeleninkou. Je to rychlý a i dost lehký
    Ještě jsem se tě chěla zeptat? v jednom příspěvku jsi psala, jak děláš kuřecí řízky obalované podle Jaruny, jak to, prosím tě, je?
    Díky a hezký den?

    Comment


    • #62
      Ahoj Kety.
      1. Jsem známá tím, že horko miluju , nesnáším zimu v jakékoliv podobě. Miluju sluníčko a teploučko, podzim a zima není nic pro mě. Myslím, že ochladit se můžu snadněji než zahřát...
      2. Kluk dojedl kuřecí guláš a já u nás koupila tvarůžky - kousky ve slevě, tak smažím bramborové placky s kyselým zelím a s tvarůžkama, recept napíšu do fóra.
      Tak mám otevřené okýnko, tvarůžky voní, klukovi jsem zavřela dveře nahoru do pokoje a je to dobrota, aspoň pro mě... Tvarůžky se roztekly a připekly a to je prima...
      Jinak máme v obýváku větrák s lustrem, tak je tu momentálně příjemně, ale půjdu pak ven vyhřát kosti.
      3. Podle JARUŠ obaluju řízky strouhanka - vejce - strouhanka. Jsou křupavější a nejsem upatlaná od mouky. Zkusila jsem to podle ní a už to jinak nedělám.
      A jak jsi ty dělala rizoto? Já se pořád chystám na to pečené dle Ivanky.
      Tak Tobě taky krásný den.
      anina s.

      Comment


      • #63
        Ahoj Janino,
        já taky mám ráda léto, ale pro mně by bylo ideální, kdyby aspoň večer nebo v noci sprchlo,
        Jinak ty řízky, podobně bez mouky dělala známá, ale jen vejce a strouhanka. Tak se prý dělají v Německu. Nemůžu potvrdit, nebyla jsem tam
        Já rizoto dělám takto:
        vezmu si pánev, kterou pak můžu rovnou strčit do trouby. Na oleji zesklovatím cibuli, přidám nakrájené kuřecí maso , opeču s cibulí, okořením pepřem, solí a sladkou paprikou, podleji trochou vody, přidám mraženou zeleninu (jakou má kdo rád), přikryji pokličkou a asi 5 minut podusím. Mezitím už mám připravenou uvařenou rýži z pytlíku, přidám do směsi s masem a zeleninou. pokud je třeba, ještě trocu podleji a šup s tím do vyhřáté troubyTam to nechám tak max.10-15 minut, vypnu troubu, posypu hodně strouhaným sýrem
        Troubu ještě chvíli zavřu, a až se sýr rozteče, dávám na talíře.
        Dnes budu dělat jen špagety na cibulce, česneku a do toho přidám spařená oloupaná rajčata, nakrájená, posypu oregánem, rajčata nechám trochu rozvařit, osolím, opepřím a zamíchám do této směsi špagety a je to hotová bašta
        Někdy do toho přidám i anglickou nebo šunku, to co mám doma.
        Tak ahoj

        Comment


        • #64
          Tak dnes máme zapečené těstoviny s anglickou a listovým špenátem, k tomu rajčatový salát
          zítra. už mám uvařené brambory na bramborový salát a k tomu klasika řízek at
          neděle: jdem se podívat na zápas syna a tak si zajdem někam na dobré papání
          Po celotýdenním maratonu s vařením mně může taky někdo jednou obsluhovat

          Comment


          • #65
            Původně odeslal Kety Zobrazit příspěvek
            Ahoj Janino,
            já taky mám ráda léto, ale pro mně by bylo ideální, kdyby aspoň večer nebo v noci sprchlo,
            Jinak ty řízky, podobně bez mouky dělala známá, ale jen vejce a strouhanka. Tak se prý dělají v Německu. Nemůžu potvrdit, nebyla jsem tam
            Já rizoto dělám takto:
            vezmu si pánev, kterou pak můžu rovnou strčit do trouby. Na oleji zesklovatím cibuli, přidám nakrájené kuřecí maso , opeču s cibulí, okořením pepřem, solí a sladkou paprikou, podleji trochou vody, přidám mraženou zeleninu (jakou má kdo rád), přikryji pokličkou a asi 5 minut podusím. Mezitím už mám připravenou uvařenou rýži z pytlíku, přidám do směsi s masem a zeleninou. pokud je třeba, ještě trocu podleji a šup s tím do vyhřáté troubyTam to nechám tak max.10-15 minut, vypnu troubu, posypu hodně strouhaným sýrem
            Troubu ještě chvíli zavřu, a až se sýr rozteče, dávám na talíře.
            Dnes budu dělat jen špagety na cibulce, česneku a do toho přidám spařená oloupaná rajčata, nakrájená, posypu oregánem, rajčata nechám trochu rozvařit, osolím, opepřím a zamíchám do této směsi špagety a je to hotová bašta
            Někdy do toho přidám i anglickou nebo šunku, to co mám doma.
            Tak ahoj
            Ahoj KETY, tak rizoto dělám podobně, syn má rád kuřecí, dnes jsem dělala s mletým masem, měli jsme ve slevě. Já to dělala s hráškem, který dávám na konec, z plechovky, a taky dávám koření a sladkou papriku, tak to dělávají naši. Ale jiným možnostem se meze nekladou, viď ?
            Já nemám pánev do trouby, vlastně jednu hranatou, kde se dá sundat držadlo, ale připadá mi mělká a já ráda vařím ve velkém.
            Ale někdy zkusím. Jinak můj syn moc zeleninu nemusí, ale hrášek snese.
            Těstoviny zase nemusím já ( dávné doby suchých šunkafleků v jídelně ), jsem bramborová, ale když udělám dobrou omáčku, a tvůj recept zní dobře, tak mi celkem chutnají.
            Ten listový špenát upravuješ jak ? Já ho ještě nedělala.
            V noci by mohlo sprchnout, jinak ať je teploučko, zimy a dešťů bylo dost.
            Pěknou sobotu. .
            anina s.

            Comment


            • #66
              Peču kuře plněné nádivkou ( v MVT - program "Pečení kuřete" ) na kovové mřížce bez tuku a vody, je fajn propečené a do nádivky dle receptu jsem nedala játrovku, ale kuřecí paštiku.
              Přílohu ještě vymyslím, buď rýži nebo brambory.
              Asi bude kaše, tu jsme dlouho neměli.
              Last edited by janina s.; 13.06.2010, 13:44.
              anina s.

              Comment


              • #67
                Kuřecí řízek, fritované brambory, Hellmannska, já okurkový salát navíc s koprovým kořením a jogurtem, kluk aspoň ochutnal.
                anina s.

                Comment


                • #68
                  Tak dnes dělám bramborové halušky s anglickou a s brynzou, k tomu si dám hlávkový salát
                  Pro syna, jelikož ten halušky nejí, tak dušenou mrkev s párkem a nové brambory a ještě se mi vaří rajská polévka
                  A pro Janinu: ptala ses mně, jak dělám listový špenát. Klasicky jak sekaný.
                  Koupím mražený listový špenát, nechám rozmrazit, sleju vodu a posekám si ho dle potřeby a pak podusím na cibulce a pak buď promíchám s bramborami, těstovinami anebo dám zapéct s rozšlehaným vejcem.

                  Comment


                  • #69
                    Jak vaří v Rakousku - inspirace

                    Jednou za čas jezdíme s rodinkou k našim jižním sousedům buď na nákupy nebo jen tak na "čumendu", aby člověk viděl, jak se žije jinde a mohl srovnávat s domovinou. Vlastně i s mojí manželku, rodačkou ze Znojma jsem se seznámil v Rakousku . Co se kuchyně týče, mají Rakušané dost podobná jídla našim, ikdyž se to místopisně liší. Všeobecně je známo, že je zde hodně oblíbený vepřový řízek, tedy přesně řečeno "Vídeňský řízek". Měl jsem možnost nahlédnout u známých, jak jej paní domu připravovala, tak se budu snažit to popsat.
                    Prvně, dělají ho z vepřové kýty (jiné vepřové maso ne), z ní ukrojí silnější kus (asi 5 cm), plocha kusu je asi 5x10 cm. Tuto porci masa dají na prkénko a velkým, ostrým nožem rozříznou kus na dvě poloviny, jako housku, ale nedokrojí! Přitom ta spodní polovina je silnější než ta horní. Maso rozevřou jako knihu a opakují stejný řez od středu porce ke kraji na té silnější spodní části a znovu nedokrojí. Tím se nám plocha porce ztrojnásobí, a je to pořádný kus! Maso osolí po obou stranách a začnou obalovat. Paní Miriam to dělala tak, že měla nachystanou čerstvou strouhanku, 2x přesívanou (na to kladla důraz) a udělanou výhradně z Kaiserek. Ty prý jsou z poctivějšího a tučnějšího těsta než rohlíky. Dala si hlubší nerozbitný podnos, do něj prkénko, na prkénko 1cm vrstvičku strouhanky, na to ten rozprostřený osolený kus masa, přes vše mikrotenovou fólii. Potom vzala paličku a naklepávala to maso místo vedle místa, ne moc silou, jen přiměřeně. Tím se ze spodní strany ta strouhanka zapravila do masa. Pak vše opakovala z druhé strany. Řízek potom dala klasicky do rozšlehaných vajec a znovu do mísy se strouhankou. Odtud na rozpálenou pánev se sádlem. Těsně před dokončením, kdy řízek nebyl ještě zcela hotov jej vyndala a dala na suchý pekáč (měla v něm malou mřížku, tak že pěkně odkapal přebytečný tuk) a tento pekáč i s řízkem dala do trouby, kde měla teplotu 50°C. Tam ten řízek pomalu asi 10 minut "došel". Ještě mi poradila malou vychytávku, tu dělá jen manželovi, a to že přidá do těch rozšlehaných vajec jeden stroužek prolisovaného česneku a vše rozmíchá. Víc prý toho česneku nedává, jelikož tam je jen "pro jemnou delikatesní vůni". Příloha salát z různých druhů zeleniny nebo bramborový salát - ten vodový bez majolky! Měsíček citrónu na pokapání řízku! (Nám dala limetku). Dobrou chuť!!!
                    Attached Files
                    Last edited by ; 21.06.2010, 11:28.

                    Comment


                    • #70
                      Tak to je pan řízek a já na to koukám pěkně k ránu s kručícím žaludkem,že sem vůbec lezu
                      Ale tento způsob obalování tu děvčata praktikují taky, jestli jsem dobře postřehla!! Myslím, že Jaruška to tak dělá?
                      Ale teď už jdu raději pryč nebo dostanu fakt hlad.Tohle je tedy porce..taky různě vykrajuji, ale taková kola jsem ještě nezkoušela
                      Hančí

                      Comment


                      • #71
                        Peťo to nemá chybičku,my některé řízky přímo potřeme česnekem ale zkusím to vajíčko s česnekem
                        MARUŠKA

                        Comment


                        • #72
                          Zdravím Maruško,
                          také jsem rozetíral sůl s česnekem a potíral tím nakrájené maso, potom nechal do druhého dne v ledničce, obalil a smažil. Je to výborné, ale tohle je přece jenom něco jiného. Není to taková chuťově těžká bomba, ale normální řízek nepatrně navoněný česnekem. Opravdu lahodná věc . A pokapání citrónem to ještě podtrhne!
                          Last edited by ; 19.06.2010, 08:13.

                          Comment


                          • #73
                            Zeleninová polévka a fritované hranoly ( opravdu - takové větší nepravidelné hranolky ) a čína - kuřecí kousky obalené v solamylu, dané na cibulku, zasypané karotkou mraženou "baby" a hráškem, pokapané sójovkou, posypané kořením, podlité troškou vína a vody.
                            Kluk bude mít kuřecí řízek, hranoly a Hellmannsku.

                            Včera měl to samé, jen s uzeným smažákem.

                            Jojo, asi jíme často nezdravě, i když to nechávám okapat, ale když nám to tak chutná........
                            anina s.

                            Comment


                            • #74
                              Včera jsem dělala vepřové závitky plněné anglickou slaninou a kyselým zelím, k tomu byly šťouchané brambory.
                              Dnes bramboračka , zelný salát a smažená hlíva s bramborem

                              Comment


                              • #75
                                Kluk zeleninovou polívku, hranoly a dvě volská oka, tatarku, já s chlapem zelňačku dle příspěvku v Zelňačce na bílo od Lenky24.
                                anina s.

                                Comment

                                Pracuji...
                                X