Ahoj
Iko,já dělám na řepu nálev: 1l vody,3-3,5 dcl 8%octa,10dkg cukru,4dkg soli
Trochu vody si odeberu do hrníčku a svařím špetku fenyklu a anýzu a pak přecedím do nálevu.Může se dát ale i k řepě,jenže to u nás všem vadí.
Řepu uvařím,oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle(moje mamka ji krájí na kostičky).Do sklenice dám ještě dvě kolečka křenu.Zaliju horkým nálevem.
Iko já mám takový recept na lák který není až tak moc koncentrovaný a kyselý.Takový spíše sladčí,ale ne moc.Takovou řepu totiž mohou jíst i děti a těm mým hodně chutná i samotná.Tento recept používám i na okurky.Je po babičce...
Tady přikládám recept:
2 l VODY 3/8 l OCTA 8 dkg SOLI 15 dkg CUKRU 20 tabletek cukerinu 20-25 ks celého PEPŘE 10-12 ks NOVÉHO KOŘENÍ 1 lžička HOŘČIČ.SEMÍNKA 1 BOBKOVÝ LIST
Vše svaříme v hrnci,necháme zchládnout a přecezený nálev lejeme do sklenic s řepou.
Ahoj Iko
Já dělám tento lák: 5 l nálevu připravím z 3,8 l vody, 0,20 kg cukru, 0.15 kg soli, které svařím a doplním 1,25 l 8% octa. Do sklenic přidávám křen a velice malé množství fenyklu a kmínu.
1 díl řepy (povařit, nastrouhat)
1 díl bílého zelí (může být trochu míň - nakrouhat)
1/2 dílu cibule (nakrájet)
Vše smíchat, napěchovat do sklenic a zalít Dekem - já to zalívám přes cedník, aby tam nebyly ty kuličky koření.
Dávám to Deko, které se nemusí sterilovat, ale kdo chce, může.
Comment