Ahoj sefkucharko - hned jak bude lepsi kvetak tak to skusim, ale neni mi jasne jak to myslite zavarit syrovy, myslte kvetak nejdrive povarit ve slane vode a pak sterlizovat v laku, nerozumim tomu.Prosim o upresneni.
janina s. - predstavte si zavarujete ve sklenici dole krajene nakladacky pak paprika a kvetak. jak to udelat aby byl kvetak bily, co znamena ,, .Musí se zavařit syrový.,, nerozumim tomu.
Jiný druh květáku než bílý neznám.Hlavici rozeber na růžičky a zalij nálevem na okurky a sterilizuj.I když ho dáš s paprikama měla by mu zůstat bílá barva.
samozrejme, ze je kvetak bily, ale samotny kvetak kdyz zaleju nalevem a sterilizuji tak kvetak z tmavne, neni ciste bily jak byl pred sterilizaci, s tim kvetakem se musi neco udelat , bud v necem pred strilizaci povarit a nebo do neceho namocit.
Kdyz v 90 letech byly prodejny Eso urcite si pamatujes tak ve sladkokyselem nalevu byl kvetak s paprikou, kvetak byl jak padly snih, kdyz si koupis sterilizovany kvetak z Madarska tak je jak padly snih, i zeli ma s nekdy v obchode bile a nebo takove jako spinave do cerna.
Dle meho nazoru se stim kvetakem musi neco udelat , ale ?
Kazu, a ty jsi už vyzkoušel/a postupy, co ti radí Maruška s Janinou a není i tak květák bílý ??? Myslím že děvčata by ti to přece nepsala, pokud by jim i po sterilizaci nezůstal bílý květák, že ??? V jednom receptu ještě píší, že zůstane květák bílý, když se nejprve ovaří s troškou kyseliny citŕónové a pak jde teprve do nálevu, tak koukni na odkaz http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=52851&user=227172
Kazu vím co myslíš, on květák chytne barvu do růžova a časem tmavne, zavařovala jsem jednou pytel darovaného květáku. Byl nevzhledný, ale chuťově dobrý. Pak mi bylo řečeno, jej chvilku povařit a hned zchladit. No už jsem nikdy tolik nedostala, tak nevím, zda to tak je.
Kazu vím co myslíš, on květák chytne barvu do růžova a časem tmavne, zavařovala jsem jednou pytel darovaného květáku. Byl nevzhledný, ale chuťově dobrý. Pak mi bylo řečeno, jej chvilku povařit a hned zchladit. No už jsem nikdy tolik nedostala, tak nevím, zda to tak je.
Renata - presne si se trefila, jak pises takto je, ta chut je sice dobra, ale ta barva je hruza, kdyz vydim nakladane zeleniny z Madarska a kvetak je doslova jak napadly snih tak si rikam proc mam kvetak tmavy.
Mam kvetk nakladany rad, ale ta barva mi nesedi, zkousel jsem kyselinu citronovou, bezbarvy ocet a nic, sul jsem neskousel, zkusim. Porad je to ve stadiu neco zkusit kde nevim jak dopadnu, snad se nekdo ozve kdo danou problematiku zna.
Ten samy problem je vlastne u sterilizovaneho zeli, kdyz se podivas na pult v obchode tak krasne rozdily mezi zelim vidis, jedno zeli je ciste bile a jine mas takove sedive skoro do cerna -tmave.
Proto tvrdim, ze se musi s kvetakem neco pred sterilizaci udelat aby si zachoval puvodni barvu. Jak to treba delaji v konzervarnach ?
Kazu, mě právě dodatečně řekla teta, že jen krátce povařit ve vodě, neosolené a rychle zchladit. Je pravda, že švagrová dělá sterilizované zelí v nálevu a barva taky není bílá. Tuším, že v konzervárnách bude působit nějaká chemie. Asi to bude chtít si přečíst na kupovaném složení.
Comment