Tento týden jsem teprve objevila tuto báječnou kuchařku. Chtěla bych přispět tedy i já svými recepty. Posílám recept na dalamánky, který jsem postupně vypilovala a jsou opravdu lepší, než kupované.
Těsto připravuji v domácí pekárně, ale jistě je možné je zpracovat i v míse.
Suroviny:
3 dcl + 1 polévková lžíce vody
1/2 balíčku kvasnic
1 ČL hnědého cukru
2 ČL soli
2 ČL celého kmínu
1 PL octa
2 PL oleje
10 dkg hladké mouky
20 dkg Předměřická mouka pšeničná - tmavá chlebová(mají v Tescu)
20 dkg Předměřická mouka žitná - tmavá chlebová
1 bílek na potření dalamánků, kmín, hrubá sůl na posypání.
Postup:
Do vlažné vody s cukrem dám rozpustit kvasnice.
Mezitím navážím ostatní suroviny. Dám do pekárny na program těsto.
Po zpracování a vykynutí těsta vytvaruji za pomoci hlad. mouky 9 kusů šišek - dalamánků .Dám na velký plech, vyložený pečícím papírem, znovu vykynout.Kynutí urychlím vložením do vlažné trouby. Povrch nechávám hladký, nenařezávám.
Po vykynutí potřu bílkem, posypu kmínem a solí. Peče se na 180stupních v horkovzdušné troubě asi 15 minut.
Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. Po upečení dalamánky nenechávám na plechu, ale i s peč. papírem přesunu na rošt, aby zbytečně netvrdly a neokoraly.
S pomazánkou, nebo salátem je to mňamka. Když jsou ale ještě teplé, stačí samotné. Dnes jsem je pekla ke klasické kmínové polévce k obědu.
Z tohoto těsta se dá upéct i dobrý chleba.
Doufám, že Vás můj recept nezklame a bude chutnat jako nám doma.
Všechny zdraví babka.
Těsto připravuji v domácí pekárně, ale jistě je možné je zpracovat i v míse.
Suroviny:
3 dcl + 1 polévková lžíce vody
1/2 balíčku kvasnic
1 ČL hnědého cukru
2 ČL soli
2 ČL celého kmínu
1 PL octa
2 PL oleje
10 dkg hladké mouky
20 dkg Předměřická mouka pšeničná - tmavá chlebová(mají v Tescu)
20 dkg Předměřická mouka žitná - tmavá chlebová
1 bílek na potření dalamánků, kmín, hrubá sůl na posypání.
Postup:
Do vlažné vody s cukrem dám rozpustit kvasnice.
Mezitím navážím ostatní suroviny. Dám do pekárny na program těsto.
Po zpracování a vykynutí těsta vytvaruji za pomoci hlad. mouky 9 kusů šišek - dalamánků .Dám na velký plech, vyložený pečícím papírem, znovu vykynout.Kynutí urychlím vložením do vlažné trouby. Povrch nechávám hladký, nenařezávám.
Po vykynutí potřu bílkem, posypu kmínem a solí. Peče se na 180stupních v horkovzdušné troubě asi 15 minut.
Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. Po upečení dalamánky nenechávám na plechu, ale i s peč. papírem přesunu na rošt, aby zbytečně netvrdly a neokoraly.
S pomazánkou, nebo salátem je to mňamka. Když jsou ale ještě teplé, stačí samotné. Dnes jsem je pekla ke klasické kmínové polévce k obědu.
Z tohoto těsta se dá upéct i dobrý chleba.
Doufám, že Vás můj recept nezklame a bude chutnat jako nám doma.
Všechny zdraví babka.
Comment