Tvarohový dort
100ml vlažné vody
želatinový ztužovač Dr.Oetker
piškoty
ovoce :jahody,ananas...
Krém:
1 a 1/4 -1 a 1/2 hrnku hodně teplého mléka
3/4hrnku cukru moučka
2lžíce kakaa
3/4kostky másla
2kostky tvarohu(ne ve vaničce)
1vanilkový cukr
Postup:
Do mixéru si dáme vodu,přisypeme ztužovač a důkladně rozmixujeme.Dále přidáme:tvaroh,nastrouhané (pokrájené na kousky) změklé máslo,oba cukry a teplé mléko.Pokud by hmota byla moc hustá a nešla mixovat přidáme ještě mléko,které může být jen vlažné.Tekutiny nedáváme ale zase příliš moc,aby hmota lépe ztuhla.
Tvarohový krém si rozdělíme na dvě části.Větší kulatou dortovou formu(lepší je s rozdělávací boční,obvodovou stěnou) si dno vyložíme mikrotenovou fólií.Na ni vyrovnáme těsně vedle sebe tmavé piškoty a zalejeme prvním dílem světlého krému(bez kakaa).Vtlačíme ovoce(nejlepší jsou jahody)tak,aby nebylo vidět.Naskládáme vrstvu světlých nebo tmavých piškotů(možno namíchat obojí) a zalejeme druhým dílem krému do kterého jsme přidali 2lžíce kakaa.Vtlačíme opět ovoce.Já ještě dávám vrstvu piškotů a trochu je přitlačím,tak napůl.
Takto připravený dort necháme vychladit,nejméně přes noc,i více.Vychlazený dort někdy ozdobím jahodami(celými,půlkami nebo jen plátky) a zaleju želatinou.od Dr.Oetker-čirá,žlutá nebo červená.Na dort můžeme použít i jiné ovoce.Já osobně upřednostňuji na prvním místě jahody a,když už nejsou tak ananas z plechovky.Je to úžasná dobrota.
Piškoty můžeme použít jen jeden typ a krém jedné barvy.Piškotů můžou být třeba jen dvě vrstvy-chce to vyzkoušet a podle toho zvolit vámi vyhovující postup,podle fantazie.
Obmněna:
Opačný postup:
...nejprve můžeme nalít želatinu do formy jen trochu,aby se zakrylo dno (nevykládáme fólií) dáme ztuhnout do ledničky-tuhne rychle.Poskládáme libovolně ovoce a zalejeme větším zbytkem želatiny,dáme opět ztuhnout a pak už pokračujeme stejným způsobem jako v receptu.Obvikle stačí 1 balíček želatiny různé barvy.
Pozn.:u tohoto postupu bychom měli piškoty pokládat opačně tzn.rovnou plochou nahoru.
Tento postup má výhodu v tom,že dort jde dobře vyklopit(obřízne se nejprve kolem formy dokola).A ještě má ztuhlá želatina krásně rovný povrch.
Dělám je v létě dost často,s jahodama jsou nejlepší a nebo,když už nejsou s ananasem...
100ml vlažné vody
želatinový ztužovač Dr.Oetker
piškoty
ovoce :jahody,ananas...
Krém:
1 a 1/4 -1 a 1/2 hrnku hodně teplého mléka
3/4hrnku cukru moučka
2lžíce kakaa
3/4kostky másla
2kostky tvarohu(ne ve vaničce)
1vanilkový cukr
Postup:
Do mixéru si dáme vodu,přisypeme ztužovač a důkladně rozmixujeme.Dále přidáme:tvaroh,nastrouhané (pokrájené na kousky) změklé máslo,oba cukry a teplé mléko.Pokud by hmota byla moc hustá a nešla mixovat přidáme ještě mléko,které může být jen vlažné.Tekutiny nedáváme ale zase příliš moc,aby hmota lépe ztuhla.
Tvarohový krém si rozdělíme na dvě části.Větší kulatou dortovou formu(lepší je s rozdělávací boční,obvodovou stěnou) si dno vyložíme mikrotenovou fólií.Na ni vyrovnáme těsně vedle sebe tmavé piškoty a zalejeme prvním dílem světlého krému(bez kakaa).Vtlačíme ovoce(nejlepší jsou jahody)tak,aby nebylo vidět.Naskládáme vrstvu světlých nebo tmavých piškotů(možno namíchat obojí) a zalejeme druhým dílem krému do kterého jsme přidali 2lžíce kakaa.Vtlačíme opět ovoce.Já ještě dávám vrstvu piškotů a trochu je přitlačím,tak napůl.
Takto připravený dort necháme vychladit,nejméně přes noc,i více.Vychlazený dort někdy ozdobím jahodami(celými,půlkami nebo jen plátky) a zaleju želatinou.od Dr.Oetker-čirá,žlutá nebo červená.Na dort můžeme použít i jiné ovoce.Já osobně upřednostňuji na prvním místě jahody a,když už nejsou tak ananas z plechovky.Je to úžasná dobrota.
Piškoty můžeme použít jen jeden typ a krém jedné barvy.Piškotů můžou být třeba jen dvě vrstvy-chce to vyzkoušet a podle toho zvolit vámi vyhovující postup,podle fantazie.
Obmněna:
Opačný postup:
...nejprve můžeme nalít želatinu do formy jen trochu,aby se zakrylo dno (nevykládáme fólií) dáme ztuhnout do ledničky-tuhne rychle.Poskládáme libovolně ovoce a zalejeme větším zbytkem želatiny,dáme opět ztuhnout a pak už pokračujeme stejným způsobem jako v receptu.Obvikle stačí 1 balíček želatiny různé barvy.
Pozn.:u tohoto postupu bychom měli piškoty pokládat opačně tzn.rovnou plochou nahoru.
Tento postup má výhodu v tom,že dort jde dobře vyklopit(obřízne se nejprve kolem formy dokola).A ještě má ztuhlá želatina krásně rovný povrch.
Dělám je v létě dost často,s jahodama jsou nejlepší a nebo,když už nejsou s ananasem...
Comment