Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Letní pokušení-Tvarohový dort

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Letní pokušení-Tvarohový dort

Tvarohový dort
    100ml vlažné vody
    želatinový ztužovač Dr.Oetker
    piškoty
    ovoce :jahody,ananas...

Krém:
    1 a 1/4 -1 a 1/2 hrnku hodně teplého mléka
    3/4hrnku cukru moučka
    2lžíce kakaa
    3/4kostky másla
    2kostky tvarohu(ne ve vaničce)
    1vanilkový cukr

Postup:
    Do mixéru si dáme vodu,přisypeme ztužovač a důkladně rozmixujeme.Dále přidáme:tvaroh,nastrouhané (pokrájené na kousky) změklé máslo,oba cukry a teplé mléko.Pokud by hmota byla moc hustá a nešla mixovat přidáme ještě mléko,které může být jen vlažné.Tekutiny nedáváme ale zase příliš moc,aby hmota lépe ztuhla.
    Tvarohový krém si rozdělíme na dvě části.Větší kulatou dortovou formu(lepší je s rozdělávací boční,obvodovou stěnou) si dno vyložíme mikrotenovou fólií.Na ni vyrovnáme těsně vedle sebe tmavé piškoty a zalejeme prvním dílem světlého krému(bez kakaa).Vtlačíme ovoce(nejlepší jsou jahody)tak,aby nebylo vidět.Naskládáme vrstvu světlých nebo tmavých piškotů(možno namíchat obojí) a zalejeme druhým dílem krému do kterého jsme přidali 2lžíce kakaa.Vtlačíme opět ovoce.Já ještě dávám vrstvu piškotů a trochu je přitlačím,tak napůl.
    Takto připravený dort necháme vychladit,nejméně přes noc,i více.Vychlazený dort někdy ozdobím jahodami(celými,půlkami nebo jen plátky) a zaleju želatinou.od Dr.Oetker-čirá,žlutá nebo červená.Na dort můžeme použít i jiné ovoce.Já osobně upřednostňuji na prvním místě jahody a,když už nejsou tak ananas z plechovky.Je to úžasná dobrota.
    Piškoty můžeme použít jen jeden typ a krém jedné barvy.Piškotů můžou být třeba jen dvě vrstvy-chce to vyzkoušet a podle toho zvolit vámi vyhovující postup,podle fantazie.

Obmněna:

Opačný postup:
    ...nejprve můžeme nalít želatinu do formy jen trochu,aby se zakrylo dno (nevykládáme fólií) dáme ztuhnout do ledničky-tuhne rychle.Poskládáme libovolně ovoce a zalejeme větším zbytkem želatiny,dáme opět ztuhnout a pak už pokračujeme stejným způsobem jako v receptu.Obvikle stačí 1 balíček želatiny různé barvy.
    Pozn.:u tohoto postupu bychom měli piškoty pokládat opačně tzn.rovnou plochou nahoru.
    Tento postup má výhodu v tom,že dort jde dobře vyklopit(obřízne se nejprve kolem formy dokola).A ještě má ztuhlá želatina krásně rovný povrch.
    Dělám je v létě dost často,s jahodama jsou nejlepší a nebo,když už nejsou s ananasem...
    Attached Files
    Last edited by jesterka; 11.08.2009, 17:22. Reason: Do nového fóra se zobřily názvy
    Radka

Re: Letní pokušení-Tvarohový dort

Radko to je ten krásný dortík co máš dnes vyfocen s jahodami?Dělám podobný a je moc dobrý, aještě ze šlehačky a zakysanky.S jahodami je nej...Lenka
    LENKA

Comment

Leni tak to je taky on.S tím šlehačkovým jak píšeš jsem začala,asi tak před 3-4-mi lety.Pak jsem zkusila tenhle tvarohovový a zůstala u něj.Dětem tenkrát víc chutnal.Pak myslím,že tento šlehačkový je takový mokřejší,tvarohový drží víc pohromadě,ale oba jsou moc dobré.Určitě zase někdy zkusím i ten šlehačkový. :P :P :P
      Radka

Comment

Radko,prosím jakou želatinu používáš do toho tvarohu???
        Já mám taky recept na tvarohový dort,ale dříve se prodávala na váhu granulovaná želatina a to byly taky 2 lžíce.Ale teď je to všechno s nějakým návodem a tak nevím,jakou jsi použila.Upřesni mi prosím název.Děkuji.Teď na teplo je to vynikající.Já dělám z těch zakysanek a taky do toho dám plátkovou želatinu,aby to bylo ztuhlé a je to taky dobré.

Comment

Jaruš tak tu želatinu mám zrovna váženou,mají ji tady kousek od nás : v Židlochovicích-v drogerii.Nebo jsem někdy kupovala takovou směs v sáčku myslím od Dr.Oetkera specielně na tvarohové studené zákusky.Už nevím jak byl přesně název.Stojí kolem 18,-kč.můžu zjistit až půjdu tady k nám do obchodu. :P
          Radka

Comment

Radko díky za odpověď.Já vím jakou myslíš.Tu taky používám.Tak ji děláš podle návodu,nebo jak píšeš v receptech a jen použiješ ji???Váženou želatinu v drogerii jsem už sháněla a oni ji nikde nemají,jen tu sáčkovanou.Jednou jsem se ptala v lékárně a tam mi řekla,že jen plátkovou.Tak nevím.Má název ta drogerie,že bych se poptala tady???Díky Jaruš

Comment

Je to: Kremerova drogerie.O tý želatině mi před asi dvěmi roky řekla naše už postarší sousedka,která mi taky dala recept na dort a i kousek k ochutnání.Taky mi říkala,že ji koupila v nějaký drogerii v Židlochovicích.Jenže shodou náhod mi ji asi před rokem koupila v těch Židlochovicích (z bývalého zaměstnání) kolegyně,že ji taky potřebuje a tak,že mi ji vezme.Je asi docela drahá-jestli ten pytlík měl 20dkg a stál kolem 70,-kč,ale vydrží dlouho.No a na tu tvarohovku mám víc receptů-je i v hrníčkové kuchařce a pak ještě v piškotové od Opávie-dřív byla soutěž za obaly od piškotů.V některé jsou navíc syrová vejce a nebo se liší jen v množství másla.V rozmezí 1/8-3/4 kostky másla.Do tý doby jsem používala nějakou tu spec.směs na tvaroh dorty od toho Dr.Oetkra.Teď používám tu váženou želatinu,podle návodu jak píšu.Raději se už půjdu po ní zeptat dřív-abych měla,když oni ji vždycky nemají.Dám vědět. :P
              Attached Files
              Radka

Comment

Ten želat.ztužovač od Dr.Oetkra se vyšlehá nebo pomixuje ve 100ml vody a přidá se ke směsi. :P
                Last edited by jesterka; 11.08.2009, 17:07.
                Radka

Comment

Radko,děkuji za vysvětlení.Ta vážená želatina je taky drobnější granule.To je ona,ale již v Tetě jsem se ptala a tam mi nabídli sáčkovanou.Ono to nemusí být v každé prodejně Tety.Záleží od jakého dodavatele to berou a je to i mimo sortiment zásobovaným zbožím ze skladu Teta.Tak mi to bylo vysvětlené.Musím se tedy pídit,protože to by mi moc a moc pomohlo i na ten můj celoželatinový dort,kde jsem byla zvyklá používat tuto želatinu.Budu se ptát.Děkuji moc,že jsi se mnou měla trpělivost.
                  Radko koukám,že jsi to ještě nečetla,tak ještě připisuji jednu velikánskou prosbu.Obvolala jsem teď několik drogerií Teta a všichni mi říkají,že je zákaz prodávat váženou jen balenou .V jedné mi řekli,kdybych byla schopná zjistit výrobce,nebo spíše dodavatele co u vás dodává tuto želatinu,že by nebyl problém ji u nich objednat.Jen jestli je to v tvých silách to zjistit,byla bych ti moc vděčná.Jinak asi tady nemám šanci.Díky 1000krát Jaruš

Comment

Jaruš,tak zítra jdu zrovna s klukem do Židel na oční-tak se poptám v drogerce jestli mají tu váženou a taky na toho dodavatele.To jsem teda sama zvědavá .Jestli ji ještě vůbec prodávají,když to zatrhli.Drž palečky ať ji ještě vedou....a není zač.V nejhorším Ti ji můžu poslat poštou (kdybys ji nikde nesehnala),ale aspoň 1/2kg aby se to trochu vyplatilo. :P
                    Radka

Comment

Radko,o tomhle právě přemýšlím,ale nechtěla jsem tě zase až tak otravovat,ale kdyby jsi byla ochotna mi vzít 1/2 kg,byla bych nadšená,ale opravdu jen pokud tam pojedeš.Ale tu adresu dodavatele a výrobce každopádně bych potřebovala .Když tak se mi ozvi jak jsi pochodila a domluvíme se jak to udělat,nebo bych ti penízky hned převedla na tvůj účet,to by bylo nejrychlejší.Už je to na tobě,jestli budeš ochotna to pro mne udělat,já bych byla mooooc ráda.Zatím díky a napiš.Jaruš

Comment

Jaruš jestli ji budou mít,tak ti teda vezmu 1/2kg .Pak by jsme se domluvily-jak píšeš.Zítra se ozvu,ale asi až večer,jdu na to oční-to bude zase na celé dopoledne,pak ještě nějaké vyřizování,nakoupit něco v Penny a pak doma ukuchtit něco rychlého na oběd.Po obědě chci jet s dcerou do Brna schánět ji boty-roste jak z vody a taky něco letnějšího na oblečení.Na toho dodavatele se taky zeptám,je to maličkost-ráda pomůžu :P :P Raduš
                        Radka

Comment

Děkuji ti za starost,kterou se mnou máš.Držím palečky,aby jsi uspěla.Ale když píšeš před rokem že ti ji koupila kolegyně,tak nevím jestli ještě bude šance.Uvidíme,ale přesto ti moc děkuji.Já bych zase ráda něco udělala pro tebe,abych mohla odčinit tvoji ochotu.Díky a čekám na odpověď.Jaruš
                          Když tak Raduš pošli mi zprávu na můj email,ať s tím neotravuji ostatní.
                          zakojaro@seznam.cz

Comment

Jaruš někde jsem u receptu četla,že se dá do tvarohového krému(tvaroh+máslo+cukr)našlehaného nebo umixovaného přidat běžná želatina ze sáčku.Prvně se zahřeje,nebo uvaří a ještě mírně teplá(neztuhlá) se vmíchá nebo vmixuje do toho krému.To by mohlo třeba taky fungovat na ztuhnutí,co myslíš?Nemám zkušenost.
                            Radka

Comment

Radko,já to takhle dělám s tou plátkovou.S tou mám celkem dobrou zkušenost.Tu dám namočit do studené vody a potom v trošce vody nebo rumu vařícího rozpustím a naliju do hmoty.Tahle plátková je mnohem pevnější,než ta polevová.Já mám někde napsáno,že prášková je na polevy a do krému,šlehačky....plátková.

Comment

Pracuji...
                              X