Holky moje,poraďte nějaký dobrý receptík na marmeládu z višní a meruňkovou!Moc díky!
Oznámení
Collapse
No announcement yet.
marmeláda višňová a meruňková
Collapse
X
-
Ahoj Leni,
nevím jestli myslíš marmeládu, nebo džem. Jaký je v tom v případě meruněk rozdíl nevím.
Já dělám džem a teď jsem koukla na recept na marmeládu z meruněk a taky tam mají napsanou petosu na zahuštění.
Já dělám meruňkový džem z meruněk které umelu na mlýnku na maso. Jen pár opravdu hodně pěkných, pevných, zralých meruněk nakrájím na malé kousky.
Do kastrolu dám 1 kg rozemletého ovoce a přivedu do varu, vařím asi 5 minut přidám 35 dkg cukru a vařím znovu asi 10 minut, pak přidám nakrájené meruňky - asi 30 dkg a přidám asi 55 dkg cukru a 1 balíček petosy - 40 g a lžičku kyseliny citronové.Vaříme ještě chvilku, džeml zrosolovatí. Horký dám do skleniček.
Ovoce melu z důvodu, že se to nemusí dlouho rozvářet. Je to rychlejší . Když jsou meruňky hodně přezrále, není to potřeba,rozvaří se samy. U meruněk vadí dlouhý var, protože pak džem není tak hezky oranžový, ztrácí to barvu.
Višňový jsem dělala jen jednou, vlastní višně nemám a dělala jsem ho podobně, jen je práce s vypeckováním, to jsem dělala nad mísou, aby mi nikde netekla šťáva a taky jsem ty višně mlela na hrubém mlýnku na maso. Uděláto takovou správnou konzistenci a maličkými kousky ovoce a pár višní jsem přidala jen překrájených. Byl bezvadný.HankaP
-
Ahoj Leni,tak já ji dělám už léta podle návodu na sáčku Gelfix 2:1 a nemá to chybu.Protože je muž diabetik,jen zaměním cukr za fruktózu a je to!!!
Jinak nakrájím meruňky na větší kusy, ještě je zvážím a dusím až změknou,to je za chvilku,protože když to jde použiju ty hodně měkké, nebo i vykrájené.Ale i méně zralé se za chvíli rozvaří.Musí se jen hlídat a míchat,aby se nepřichytili,někdy zkraje u těch tvrdších,kápnu malinko vody a dusím. Taky se po změknutí můžou tyčovým mixérem rozmašírovat,jde to rychle,ale já je většinou nechávám tak, máme rádi trochu kousky.Podle váhy pak přidám Gelfix a pak cukr podle návodu.Vyzkouším na talířku,jestli tuhne a podle toho,buď ještě chvilku nechám vařit nebo vypnu a začnu ihned plnit do sklenic.Je tam jen polovic cukru,takže je to takové hodně ovocné a dětem moc chutná!!! A je to i dobré na koláč, pod tvaroh a tak.Horké to naplním do dobře vymytých šroubovacích skleniček,třeba od majolky nebo přesnídávek apod.zašroubuju a otočím dnem nahoru a nechám vychladnout.Pak je ještě omyju nebo otřu mokrým hadrem svrchu,většinou mi na ně při plnění něco kápne . No a rovnám do špajzu!!!Hotovo.Je to za chvilku.A měli jsme jí i po 3-4 letech a pořád byla dobrá,nikdy se nazkazila ani sklenička.
S višněmi nemám zkušennost,ale dělala bych to asi stejně....jen holt vypeckovat,já mám takový ruční lis na česnek a je u toho v držadle i odpeckovač,s tím to jde dobře.Tak třeba ti to pomůže!!!AhojkyHančí
Comment
-
Leni taky dělám z Gelfixu, ale většinu toho nechávám na podzim nebo zimu. Ovoce očistím, popř. vypeckuju a po půl kile dávám do mrazáku. A pak až někdy, ale chce to tak do půl roku postupně zpracuju. Poradili mi to před lety maminky známí co vozí z Litoměřic přepravy meruněk , maminka už nemohla nic dělat a já skoro nešťastná se potila u plotny. Ovoce dám rovnou do kastrolu a zpočátku pomalejš zahřívám, je to za chvilku. V létě máme spoustu jiné práce a hlavně dělám postupně jak se mi chce.Renata
Comment
-
Mirko,opravdu se mi ještě nikdy, nic nezkazilo,ani ty s fruktózou.Přidávám ještě trošku kyseliny citronové,tak na ten sáček špetku navíc.To je všechno.Neboj se a nemusíš zavařovat.
Máme jí i několik let a je pořád stejně dobrá.Já zas budu muset letos taky dělat. To jsme měli ještě ze zahrádky a to jí už pár let nemáme.
Dělám hlavně meruňkovou, jinou moc nemusej.
Za to tyhle kompoty,se mi kazí snad všechny,tam nevím co dělám špatně.Tak už meruňkový a broskvový kompoty nedělám,ty se mi skoro všechny kazej a nevím proč???Hlídám poctivě čistotu a přesto zkvasej.Nevíte co s tím??
Renato-To postupné vaření z mražených, jsem taky vyzkoušela a jde to taky.Last edited by Hančí; 20.07.2009, 04:49.Hančí
Comment
-
Hančí taky se mi zkazila před lety várka meruň. kompotů, celý se zakalily, švag. maminka mi řekla, že u meruňek a broskví musím sklenice vypláchnout po umytí saponátem dobře čistou vodou a usušit v horké troube. Já si zjednodušuju, mokré dám do mikrovlnky. Ostatnímu ovoci to prý nevadí, má více pektinu. Nevím jestli to tak je, ale od té doby se to nestaloRenata
Comment
-
Renatko,díky ted není už čas odjíždím,ale pak vyzkouším.Mrzely mě ještě víc ty broskve,protože jsem je tenkrát pracně krájela na menší kousky pro malou neteřinku.Nešli mi od pecek a tak mi nic jiného nezbylo a nakonec mi všechny zkvasily,no to mě málem kleplo!
Leni,tak to jsem ráda,že se povedlo.ahojkyHančí
Comment
Comment