Oznámení

Collapse
No announcement yet.

marmeláda višňová a meruňková

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • marmeláda višňová a meruňková

    Holky moje,poraďte nějaký dobrý receptík na marmeládu z višní a meruňkovou!Moc díky!
    LENKA

  • #2
    Ahoj Leni,
    nevím jestli myslíš marmeládu, nebo džem. Jaký je v tom v případě meruněk rozdíl nevím.
    Já dělám džem a teď jsem koukla na recept na marmeládu z meruněk a taky tam mají napsanou petosu na zahuštění.
    Já dělám meruňkový džem z meruněk které umelu na mlýnku na maso. Jen pár opravdu hodně pěkných, pevných, zralých meruněk nakrájím na malé kousky.
    Do kastrolu dám 1 kg rozemletého ovoce a přivedu do varu, vařím asi 5 minut přidám 35 dkg cukru a vařím znovu asi 10 minut, pak přidám nakrájené meruňky - asi 30 dkg a přidám asi 55 dkg cukru a 1 balíček petosy - 40 g a lžičku kyseliny citronové.Vaříme ještě chvilku, džeml zrosolovatí. Horký dám do skleniček.
    Ovoce melu z důvodu, že se to nemusí dlouho rozvářet. Je to rychlejší . Když jsou meruňky hodně přezrále, není to potřeba,rozvaří se samy. U meruněk vadí dlouhý var, protože pak džem není tak hezky oranžový, ztrácí to barvu.
    Višňový jsem dělala jen jednou, vlastní višně nemám a dělala jsem ho podobně, jen je práce s vypeckováním, to jsem dělala nad mísou, aby mi nikde netekla šťáva a taky jsem ty višně mlela na hrubém mlýnku na maso. Uděláto takovou správnou konzistenci a maličkými kousky ovoce a pár višní jsem přidala jen překrájených. Byl bezvadný.
    HankaP

    Comment


    • #3
      Haničko moc děkuji,musím to letos vyzkoušet!Meruňky jen zavařuji nebo se stačí pojest,taky klukům na zmrzlinku,ale jam nebo marmošku jsem ještě nedělala,díky moc!
      LENKA

      Comment


      • #4
        Ahoj Leni,tak já ji dělám už léta podle návodu na sáčku Gelfix 2:1 a nemá to chybu.Protože je muž diabetik,jen zaměním cukr za fruktózu a je to!!!
        Jinak nakrájím meruňky na větší kusy, ještě je zvážím a dusím až změknou,to je za chvilku,protože když to jde použiju ty hodně měkké, nebo i vykrájené.Ale i méně zralé se za chvíli rozvaří.Musí se jen hlídat a míchat,aby se nepřichytili,někdy zkraje u těch tvrdších,kápnu malinko vody a dusím. Taky se po změknutí můžou tyčovým mixérem rozmašírovat,jde to rychle,ale já je většinou nechávám tak, máme rádi trochu kousky.Podle váhy pak přidám Gelfix a pak cukr podle návodu.Vyzkouším na talířku,jestli tuhne a podle toho,buď ještě chvilku nechám vařit nebo vypnu a začnu ihned plnit do sklenic.Je tam jen polovic cukru,takže je to takové hodně ovocné a dětem moc chutná!!! A je to i dobré na koláč, pod tvaroh a tak.Horké to naplním do dobře vymytých šroubovacích skleniček,třeba od majolky nebo přesnídávek apod.zašroubuju a otočím dnem nahoru a nechám vychladnout.Pak je ještě omyju nebo otřu mokrým hadrem svrchu,většinou mi na ně při plnění něco kápne . No a rovnám do špajzu!!!Hotovo.Je to za chvilku.A měli jsme jí i po 3-4 letech a pořád byla dobrá,nikdy se nazkazila ani sklenička.
        S višněmi nemám zkušennost,ale dělala bych to asi stejně....jen holt vypeckovat,já mám takový ruční lis na česnek a je u toho v držadle i odpeckovač,s tím to jde dobře.Tak třeba ti to pomůže!!!Ahojky
        Hančí

        Comment


        • #5
          Dávám taky Gelfis 2:1, vyzkoušela jsem už tohodocela dost, ale tenhle je jeden z nejlepších.Jen ještě po nandání zavařuji. Hančí, ty teda ne a nekazí se ti? Ráda se přiučím.
          Mirka

          Comment


          • #6
            Leni taky dělám z Gelfixu, ale většinu toho nechávám na podzim nebo zimu. Ovoce očistím, popř. vypeckuju a po půl kile dávám do mrazáku. A pak až někdy, ale chce to tak do půl roku postupně zpracuju. Poradili mi to před lety maminky známí co vozí z Litoměřic přepravy meruněk , maminka už nemohla nic dělat a já skoro nešťastná se potila u plotny. Ovoce dám rovnou do kastrolu a zpočátku pomalejš zahřívám, je to za chvilku. V létě máme spoustu jiné práce a hlavně dělám postupně jak se mi chce.
            Renata

            Comment


            • #7
              Mirko,opravdu se mi ještě nikdy, nic nezkazilo,ani ty s fruktózou.Přidávám ještě trošku kyseliny citronové,tak na ten sáček špetku navíc.To je všechno.Neboj se a nemusíš zavařovat.
              Máme jí i několik let a je pořád stejně dobrá.Já zas budu muset letos taky dělat. To jsme měli ještě ze zahrádky a to jí už pár let nemáme.
              Dělám hlavně meruňkovou, jinou moc nemusej.
              Za to tyhle kompoty,se mi kazí snad všechny,tam nevím co dělám špatně.Tak už meruňkový a broskvový kompoty nedělám,ty se mi skoro všechny kazej a nevím proč???Hlídám poctivě čistotu a přesto zkvasej.Nevíte co s tím??
              Renato-To postupné vaření z mražených, jsem taky vyzkoušela a jde to taky.
              Last edited by Hančí; 20.07.2009, 04:49.
              Hančí

              Comment


              • #8
                Připojuji se, gelfix nemá chybu
                Ivana M

                Comment


                • #9
                  Všem moc díky,ještě jsem neměla odvahu to vyzkoušet,ale budu muset!!!Dám vědět jak to dopadlo,díky všem moc!!!
                  LENKA

                  Comment


                  • #10
                    Hančí taky se mi zkazila před lety várka meruň. kompotů, celý se zakalily, švag. maminka mi řekla, že u meruňek a broskví musím sklenice vypláchnout po umytí saponátem dobře čistou vodou a usušit v horké troube. Já si zjednodušuju, mokré dám do mikrovlnky. Ostatnímu ovoci to prý nevadí, má více pektinu. Nevím jestli to tak je, ale od té doby se to nestalo
                    Renata

                    Comment


                    • #11
                      Všem moc díky,už mám hotovo z meruněk,vypadá i chutná výborně,tak snad se nezkazí!!Dělala jsem z Gelfix 2:1
                      LENKA

                      Comment


                      • #12
                        Renatko,díky ted není už čas odjíždím,ale pak vyzkouším.Mrzely mě ještě víc ty broskve,protože jsem je tenkrát pracně krájela na menší kousky pro malou neteřinku.Nešli mi od pecek a tak mi nic jiného nezbylo a nakonec mi všechny zkvasily,no to mě málem kleplo!
                        Leni,tak to jsem ráda,že se povedlo.ahojky
                        Hančí

                        Comment

                        Pracuji...
                        X