V knížce Konzervujeme ovoce, zeleninu, houby, maso jsem našla tento recept.
1. Hrášek ve slaném nálevu
1 kg vyloupaného hrášku
250 - 300 g soli
1 dl vody
Hrášek 7 - 8 minut povaříme, scedíme a ochladíme studenou vodou. Promícháme jej se solí, nasypeme do zavařovacích skleniček a zalijeme převařenou vodou. Uzavřeme víčky a uložíme na chladném místě.
2. Hrášek ve sladkokyselém nálevu
Nálev:
Na 1 l vody 1,5 dl octa,
70 g cukru,
25 g soli
Vyloupaný hrášek povaříme v mírně osolené vodě asi 5 minut. Pak jej vyndáme, ochladíme studenou vodou, nasypeme do zavařovacích sklenic a zalijeme připraveným horkým nálevem. Steriljeme 40 minut při 80 stupních C.
3. Hrášek ve sladkoslaném nálevu
Nálev:
Na 1 l vody 20 g cukru, 10 g soli
Vyloupaný hrášek povaříme v mírně osolené vodě asi 5 minut. Ochladíme studenou vodou, nasypeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sterilujeme první den 40 až 50 minut při 100 stupních C a druhý den ještě 15 minut při 100 stupních C.
4. Hrášek s mrkví
Stejně jako předchozí recept, jen hrášek a mrkev na kostičky povaříme každé zvlášť, do sklenic dáváme buď po vrstvách nebo smícháme.
Hrášek zavařuji už asi 28 let každoročně , nejvíce ho používám do rizota. Mám proto i několik špatných zkušeností, takže recept mám opravdu vychytaný. Vyloupaný hrášek si dám do misky, přisypu trochu prášku do pečiva/ kvůli barvě/ a pak zaliji vroucí vodou. Hrášek tam nechám tak 5 minut, pak ho rychle přecedím a zchladím studenou vodou. Naplním hráškem skleničky, zaliji až po okraj teplým nálevem" Deko",který udělám přesně podle návodu a přidávám na 1 pytlík 28 ks umělého sladidla. Zavíčkuji, první den zavařuji 15 minut a druhý den 10 minut a přitom druhém zavařování nechám skleničky v kastrolu až do vychladnutí. Nekazí se a vydrží i několik let, pokud se nesní.
Mirko myslím že je to perfektní recept.Skleničky 5 kusů o obsahu 330 ml dej zavíčkované do mikrovlnky nastav nejvyšší teplotu a zapni na 13 minut.A máš hotovo. Maruška
Comment