Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Dotaz na zavařování hrášku

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Dotaz na zavařování hrášku

    Měla bych prosbu kdo ví jak zavařit správně hrach tak atˇ mi prosím napíše?
    Děkuji moc

  • #2
    Já zelený hrášek jenom zmražuji a ani nevím že by někdo zavařoval
    MARUŠKA

    Comment


    • #3
      Dává se to i s mrkví do sklenic a nějak do slaného nálevu,ale nemám přesný recept na to.

      Comment


      • #4
        V knížce Konzervujeme ovoce, zeleninu, houby, maso jsem našla tento recept.
        1. Hrášek ve slaném nálevu
        1 kg vyloupaného hrášku
        250 - 300 g soli
        1 dl vody
        Hrášek 7 - 8 minut povaříme, scedíme a ochladíme studenou vodou. Promícháme jej se solí, nasypeme do zavařovacích skleniček a zalijeme převařenou vodou. Uzavřeme víčky a uložíme na chladném místě.

        2. Hrášek ve sladkokyselém nálevu
        Nálev:
        Na 1 l vody 1,5 dl octa,
        70 g cukru,
        25 g soli
        Vyloupaný hrášek povaříme v mírně osolené vodě asi 5 minut. Pak jej vyndáme, ochladíme studenou vodou, nasypeme do zavařovacích sklenic a zalijeme připraveným horkým nálevem. Steriljeme 40 minut při 80 stupních C.

        3. Hrášek ve sladkoslaném nálevu
        Nálev:
        Na 1 l vody 20 g cukru, 10 g soli
        Vyloupaný hrášek povaříme v mírně osolené vodě asi 5 minut. Ochladíme studenou vodou, nasypeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sterilujeme první den 40 až 50 minut při 100 stupních C a druhý den ještě 15 minut při 100 stupních C.

        4. Hrášek s mrkví
        Stejně jako předchozí recept, jen hrášek a mrkev na kostičky povaříme každé zvlášť, do sklenic dáváme buď po vrstvách nebo smícháme.
        Last edited by blanca; 22.06.2009, 22:38.
        Blanka

        Comment


        • #5
          Děkuji vám za radu jak zavařit hrášek.

          Comment


          • #6
            Hrášek

            Hrášek zavařuji už asi 28 let každoročně , nejvíce ho používám do rizota. Mám proto i několik špatných zkušeností, takže recept mám opravdu vychytaný.
            Vyloupaný hrášek si dám do misky, přisypu trochu prášku do pečiva/ kvůli barvě/ a pak zaliji vroucí vodou. Hrášek tam nechám tak 5 minut, pak ho rychle přecedím a zchladím studenou vodou. Naplním hráškem skleničky, zaliji až po okraj teplým nálevem" Deko",který udělám přesně podle návodu a přidávám na 1 pytlík 28 ks umělého sladidla. Zavíčkuji, první den zavařuji 15 minut a druhý den 10 minut a přitom druhém zavařování nechám skleničky v kastrolu až do vychladnutí.
            Nekazí se a vydrží i několik let, pokud se nesní.
            Mirka

            Comment


            • #7
              Mirko myslím že je to perfektní recept.Skleničky 5 kusů o obsahu 330 ml dej zavíčkované do mikrovlnky nastav nejvyšší teplotu a zapni na 13 minut.A máš hotovo. Maruška
              MARUŠKA

              Comment

              Pracuji...
              X