3 kg okurek, 2 l vody, 70 g soli, 50 g křenu, 1 lžíce hořčičných semínek, 5 listů vinné révy nebo černého rybízu, aromatická nať např. kopr, libeček, bazalka, satirejka nebo tymián.
Na dno velké láhve od okurek položíme vinný list, dobře omytý, ale ne spařený ( stimuluje kvašení) a aromatickou nať. Okurky ukládáme co nejtěstněji a zajistíme je, aby se při kvašení nezvedly. Prokládáme křenem, nahoru sypeme hořčičná semínka. Vodu svařenou se solí nalijeme ještě horkou na okurky a pevně zavíčkujeme. Postavíme na teplé ( nejlépe slunečné) místo a podložíme miskou, neboť při kvašení někdy část láku vyteče ( není na závadu). Kvašení trvá 10 - 15 dní ( záleží na teplotě). Po ukončření kvašení se lák pročistí a zákal se usadí u dna. Po přenesení do chladna hladina poklesne a víčko se přisaje jako při sterilaci. Takto naložené kvašáky vydrží až 2 roky.
Čerpáno z Kuchyně křížem krážem od Vladimíra Hůny.
Na dno velké láhve od okurek položíme vinný list, dobře omytý, ale ne spařený ( stimuluje kvašení) a aromatickou nať. Okurky ukládáme co nejtěstněji a zajistíme je, aby se při kvašení nezvedly. Prokládáme křenem, nahoru sypeme hořčičná semínka. Vodu svařenou se solí nalijeme ještě horkou na okurky a pevně zavíčkujeme. Postavíme na teplé ( nejlépe slunečné) místo a podložíme miskou, neboť při kvašení někdy část láku vyteče ( není na závadu). Kvašení trvá 10 - 15 dní ( záleží na teplotě). Po ukončření kvašení se lák pročistí a zákal se usadí u dna. Po přenesení do chladna hladina poklesne a víčko se přisaje jako při sterilaci. Takto naložené kvašáky vydrží až 2 roky.
Čerpáno z Kuchyně křížem krážem od Vladimíra Hůny.
Comment