Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Znojemské kvašáky

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Znojemské kvašáky

    Je sezóna okurek a tak si uděláme kvašáky.
    Jako děcka jsme o prázdninách lítali po dědině,hráli vybíjenou,čutali do balónu a když přišel hlad tak honem domů pro "něco".Rodiče bývali v práci nebo na poli,tak co honem?Upižlal se krajíc chleba nebo dva,potřel se domácím sádlem,osolil nebo potřel hořčicí.V kuchyni stála flaša s kvašákama tak honem několik kvašáků do pytlíku,krajíce slepit dohromady,za lacl za tričko strčit 2 hrsti křížal a už se "valilo" za děckama na plácek či na hřiště.Tam jsme si všechno vyhandlovali,však to znáte-vždy víc chutná to,co má ten druhý.
    Tak a jdeme na to.Kvašáky si uděláme do sklenic 720ml s víčkem a to proto aby se nám rychle nekazily.
    Vezmeme "trojkové" nakladačky opereme je,odřízneme oba konce.
    Na dno sklenice dáme hodně kopru, pak cibuli, trochu hořčičného semínka.
    Kdo chce může dát i vinný list.
    Naskládáme oříznuté okurky a zalejeme tímto nálevem.
    Na 1 litr vařící vody + 30 gramů kuchyňské soli.
    Okurky musí být úplně ponořené.
    Zavřeme šroubovacím víčkem na pevno.Sklenice naskládáme na podnos a dáme na teplé místo kvasit.Trvá to 10-15 dní.
    Takto zkvašené okurky nám vydrží na chladném místě až do příští sklizně.
    Takového okurky jsou velmi prospěšné pro naši trávicí soustavu.
    DOBROU CHUŤ.
    Tento recept najdete v knize pana Balaštíka Vaříme rádi!
    Last edited by maruška; 30.07.2011, 13:56.
    MARUŠKA

  • #2
    Paní Maruško, vodu lejete na okurky horkou nebo studenou? Děkuji za odpověď.

    Comment


    • #3
      Tak při zavařování rozhodně teplá, ne? . Je to zde i psané:
      Na 1 litr vařící vody ...
      Rád vařím, ale především rád sportuji.

      Comment

      Pracuji...
      X