Je sezóna okurek a tak si uděláme kvašáky.
Jako děcka jsme o prázdninách lítali po dědině,hráli vybíjenou,čutali do balónu a když přišel hlad tak honem domů pro "něco".Rodiče bývali v práci nebo na poli,tak co honem?Upižlal se krajíc chleba nebo dva,potřel se domácím sádlem,osolil nebo potřel hořčicí.V kuchyni stála flaša s kvašákama tak honem několik kvašáků do pytlíku,krajíce slepit dohromady,za lacl za tričko strčit 2 hrsti křížal a už se "valilo" za děckama na plácek či na hřiště.Tam jsme si všechno vyhandlovali,však to znáte-vždy víc chutná to,co má ten druhý.
Tak a jdeme na to.Kvašáky si uděláme do sklenic 720ml s víčkem a to proto aby se nám rychle nekazily.
Vezmeme "trojkové" nakladačky opereme je,odřízneme oba konce.
Na dno sklenice dáme hodně kopru, pak cibuli, trochu hořčičného semínka.
Kdo chce může dát i vinný list.
Naskládáme oříznuté okurky a zalejeme tímto nálevem.
Na 1 litr vařící vody + 30 gramů kuchyňské soli.
Okurky musí být úplně ponořené.
Zavřeme šroubovacím víčkem na pevno.Sklenice naskládáme na podnos a dáme na teplé místo kvasit.Trvá to 10-15 dní.
Takto zkvašené okurky nám vydrží na chladném místě až do příští sklizně.
Takového okurky jsou velmi prospěšné pro naši trávicí soustavu.
DOBROU CHUŤ.
Tento recept najdete v knize pana Balaštíka Vaříme rádi!
Jako děcka jsme o prázdninách lítali po dědině,hráli vybíjenou,čutali do balónu a když přišel hlad tak honem domů pro "něco".Rodiče bývali v práci nebo na poli,tak co honem?Upižlal se krajíc chleba nebo dva,potřel se domácím sádlem,osolil nebo potřel hořčicí.V kuchyni stála flaša s kvašákama tak honem několik kvašáků do pytlíku,krajíce slepit dohromady,za lacl za tričko strčit 2 hrsti křížal a už se "valilo" za děckama na plácek či na hřiště.Tam jsme si všechno vyhandlovali,však to znáte-vždy víc chutná to,co má ten druhý.
Tak a jdeme na to.Kvašáky si uděláme do sklenic 720ml s víčkem a to proto aby se nám rychle nekazily.
Vezmeme "trojkové" nakladačky opereme je,odřízneme oba konce.
Na dno sklenice dáme hodně kopru, pak cibuli, trochu hořčičného semínka.
Kdo chce může dát i vinný list.
Naskládáme oříznuté okurky a zalejeme tímto nálevem.
Na 1 litr vařící vody + 30 gramů kuchyňské soli.
Okurky musí být úplně ponořené.
Zavřeme šroubovacím víčkem na pevno.Sklenice naskládáme na podnos a dáme na teplé místo kvasit.Trvá to 10-15 dní.
Takto zkvašené okurky nám vydrží na chladném místě až do příští sklizně.
Takového okurky jsou velmi prospěšné pro naši trávicí soustavu.
DOBROU CHUŤ.
Tento recept najdete v knize pana Balaštíka Vaříme rádi!
Comment