2 kg zralých jahod, 2 kg želírovacího cukru, 200 g mandlových plátků, 5 g kyseliny citrónové
Jahody omyjeme a necháme zcela oschnout. Zbavíme je stopek a rozpůlíme. Z želírovacího cukru odebereme 2 lžíce. Ostatní cukr promícháme s ovocem a necháme přes noc odležet. Proleželou směs dáme do hrnce a na mírném ohni přivedeme pomalu k varu. Mezitím osmahneme v suché pánvi mandlové plátky dozlatova. Dvě lžíce želírovacího cukru promícháme s kyselinou citrónovou a přimícháme přímo do vařících jahod. Zavařeninu necháme asi dvě minuty vřít, dokud z ní není hustá želatinová hmota. Hrnec odstavíme z plotny a přimícháme osmahnuté mandle. Sklenice naplníme a zavřeme. Během chladnutí naplněné sklenice často obracíme, aby se mandle stejnoměrně rozmístily.
Jahody omyjeme a necháme zcela oschnout. Zbavíme je stopek a rozpůlíme. Z želírovacího cukru odebereme 2 lžíce. Ostatní cukr promícháme s ovocem a necháme přes noc odležet. Proleželou směs dáme do hrnce a na mírném ohni přivedeme pomalu k varu. Mezitím osmahneme v suché pánvi mandlové plátky dozlatova. Dvě lžíce želírovacího cukru promícháme s kyselinou citrónovou a přimícháme přímo do vařících jahod. Zavařeninu necháme asi dvě minuty vřít, dokud z ní není hustá želatinová hmota. Hrnec odstavíme z plotny a přimícháme osmahnuté mandle. Sklenice naplníme a zavřeme. Během chladnutí naplněné sklenice často obracíme, aby se mandle stejnoměrně rozmístily.
Comment