Prosim, poradte, jak delate povidla. Na NETu spousta receptu od michat po nemichat s octem a cukrem i bez, v troube i hrnci... Ale holky, ja vam tady verim, tak prosim, pisnete, diky.
Oznámení
Collapse
No announcement yet.
Jak děláte povidla???
Collapse
X
-
Maruško,tak já dělávala povidla tak,že jsem vypeckované švestky vařila normálně ve starém smaltovaném velkém hrnci,který jsem používala i na zavařování,vařila jsem bez cukru a míchala a míchala,až byly tak rozvařené,podle toho jakou jsem chtěla hustotu...hodně míchat a neodcházet od nich,rádi se připalují ...Vím,že někdo radí nemíchat,ale to jsem nikdy nezkoušela,já se bála,že se připálej... .Pak jsem horké plnila do šroubovacích skleniček ,otočila dnem vzhuru a nechala vychladnout.Maximálně přidat malinko kys.citronové,ale jen trošku,pokud jsou švestky hodně zralé.Ochutnej,aby to nebylo moc kyselé.Můj syn,tehdy ještě asi jako 2-letý mrňous, nic jinýho nechtěl dlouho k snídani,než chleba s máslem a povidla,ale jen tato domácí,trochu řidší a neslazená i s malinkými kousky ovoce.Jiné marmelády a nic takového nechtěl!!!!Strašně mu to chutnalo!!!Pokud chceš, můžeš cukr podle chuti přidat,ale pokud jsou švestky dobře vyzrálé,není to potřeba.Tak třeba ti to pomůže...ahojkyHančí
Comment
-
Maruško, mám recept od své setry. Tak jsem je letos dělala. Tady je recept:
Na 5 kg vyloupaných švestek 1 kg krystalového cukru, 1/16 lt octa 8procentního. Vše se promíchá a nechá v kastrolu 24 hodin odpočívat. Potom se vaří tak dlouho až se nerozbíhají a když se do nich udělá lžící rýha, zůstane tam a neslije se.
Nevím jestli jsem ti poradila, ale vařila jsem letos 2x a jsou dost hustá a dobrá. Hlavně stále míchat na mírném stupni.
Comment
-
Dávala jsem recept do fotogalerie k fotečce. Po přepočtu je naprosto stejný jako má MaruškaC.
Švestková povidla
1 kg švestek/půlek/, 20dkg cukru, 25 ml octa. To jsem vše dala do pekárny na program marmeláda. Když to bylo hotové, pekárnu jsem vypnula na chvilinku a zapnula ješte jednou ten samý program. Vůbec to necákala, prostě paráda.Mirka
Comment
-
Děvčátka, moc děkuji. Zkouším, jak píšete (po přepočtu asi stejné): 3,5 kg švestek, 3/4 kg cukru, necelé 2 dl obyčejného octa, 24 hodin odležet a pak jsem dala do trouby na plech nejprve jsem zapla spodni spirálu naplno, začalo bublat, pak na cca 50 a peču ). tedy ne v pekárně, ale obyč troubě. Písnu, jak dopadlo, zatím v troubě ), časem buď ve sklenicich nebo....Marie z Moravy
Comment
-
Děvčata,tak jsem letos dostal recept,kterému jsem po minulých zkušenostech nechtěl věřit.Jedná se o povidla bez míchání.Letos jsem to vyzkoušel a můžu potvrdit,že to opravdu tak funguje,jen je opravdu NUTNÉ ani jednou to zamíchat.
Recept:
7.5 kg vyloupaných švestek ; 0.5 L octa ; 1.5 kg cukru
Vše smícháme a necháme přes noc odležet.Potom dáme na plynový hořák litinovou plotýnku a na ni dáme hrnec se směsí a pomalu vaříme bez pokličky,až tam není vidět skoro žádná tekutina.Po celou dobu co se to vaří se to nesmí ani jednou zamíchat!!!!!!!!!Jinak by se to začalo připalovat!!!!!Můžeme,ale vaření přerušit a pokračovat na druhý den.Po několikahodinovém (více jak 15 hod.),mírně rozmixujeme a plníme do skleniček a sterilizujemeto 15 min. na 80 °C.
Když si vzpomenu jak dříve se to muselo stále míchat tak......Od nynějška povidla již jinak nebudu dělat.Vyzkoušejte a sami uvidíte.
Eda
Comment
Comment