Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Jak děláte povidla???

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Jak děláte povidla???

    Prosim, poradte, jak delate povidla. Na NETu spousta receptu od michat po nemichat s octem a cukrem i bez, v troube i hrnci... Ale holky, ja vam tady verim, tak prosim, pisnete, diky.
    Marie z Moravy

  • #2
    Maru z M, mrkni do odstavce ,,Rady,, , tam jsme na to téma nadavno psali.
    Věrka.

    Comment


    • #3
      Verusko ahoj, divala jsem se, ale nepomohlo mi to, bohuzel. No nic pohledam jinde a popripade napisu sve dojmy ;-(, skoda. Ale diky ti, pa.M.
      Marie z Moravy

      Comment


      • #4
        Maruško,tak já dělávala povidla tak,že jsem vypeckované švestky vařila normálně ve starém smaltovaném velkém hrnci,který jsem používala i na zavařování,vařila jsem bez cukru a míchala a míchala,až byly tak rozvařené,podle toho jakou jsem chtěla hustotu...hodně míchat a neodcházet od nich,rádi se připalují ...Vím,že někdo radí nemíchat,ale to jsem nikdy nezkoušela,já se bála,že se připálej... .Pak jsem horké plnila do šroubovacích skleniček ,otočila dnem vzhuru a nechala vychladnout.Maximálně přidat malinko kys.citronové,ale jen trošku,pokud jsou švestky hodně zralé.Ochutnej,aby to nebylo moc kyselé.Můj syn,tehdy ještě asi jako 2-letý mrňous, nic jinýho nechtěl dlouho k snídani,než chleba s máslem a povidla,ale jen tato domácí,trochu řidší a neslazená i s malinkými kousky ovoce.Jiné marmelády a nic takového nechtěl!!!!Strašně mu to chutnalo!!!Pokud chceš, můžeš cukr podle chuti přidat,ale pokud jsou švestky dobře vyzrálé,není to potřeba.Tak třeba ti to pomůže...ahojky
        Hančí

        Comment


        • #5
          Maruško, mám recept od své setry. Tak jsem je letos dělala. Tady je recept:

          Na 5 kg vyloupaných švestek 1 kg krystalového cukru, 1/16 lt octa 8procentního. Vše se promíchá a nechá v kastrolu 24 hodin odpočívat. Potom se vaří tak dlouho až se nerozbíhají a když se do nich udělá lžící rýha, zůstane tam a neslije se.

          Nevím jestli jsem ti poradila, ale vařila jsem letos 2x a jsou dost hustá a dobrá. Hlavně stále míchat na mírném stupni.
          Maruš

          Comment


          • #6
            Dávala jsem recept do fotogalerie k fotečce. Po přepočtu je naprosto stejný jako má MaruškaC.
            Švestková povidla
            1 kg švestek/půlek/, 20dkg cukru, 25 ml octa. To jsem vše dala do pekárny na program marmeláda. Když to bylo hotové, pekárnu jsem vypnula na chvilinku a zapnula ješte jednou ten samý program. Vůbec to necákala, prostě paráda.
            Mirka

            Comment


            • #7
              Děvčátka, moc děkuji. Zkouším, jak píšete (po přepočtu asi stejné): 3,5 kg švestek, 3/4 kg cukru, necelé 2 dl obyčejného octa, 24 hodin odležet a pak jsem dala do trouby na plech nejprve jsem zapla spodni spirálu naplno, začalo bublat, pak na cca 50 a peču ). tedy ne v pekárně, ale obyč troubě. Písnu, jak dopadlo, zatím v troubě ), časem buď ve sklenicich nebo....
              Marie z Moravy

              Comment


              • #8
                Holky, tak se to delalo trosku dyl, ale jsou SUPER!!!!!
                Marie z Moravy

                Comment


                • #9
                  Děvčata,tak jsem letos dostal recept,kterému jsem po minulých zkušenostech nechtěl věřit.Jedná se o povidla bez míchání.Letos jsem to vyzkoušel a můžu potvrdit,že to opravdu tak funguje,jen je opravdu NUTNÉ ani jednou to zamíchat.
                  Recept:
                  7.5 kg vyloupaných švestek ; 0.5 L octa ; 1.5 kg cukru

                  Vše smícháme a necháme přes noc odležet.Potom dáme na plynový hořák litinovou plotýnku a na ni dáme hrnec se směsí a pomalu vaříme bez pokličky,až tam není vidět skoro žádná tekutina.Po celou dobu co se to vaří se to nesmí ani jednou zamíchat!!!!!!!!!Jinak by se to začalo připalovat!!!!!Můžeme,ale vaření přerušit a pokračovat na druhý den.Po několikahodinovém (více jak 15 hod.),mírně rozmixujeme a plníme do skleniček a sterilizujemeto 15 min. na 80 °C.

                  Když si vzpomenu jak dříve se to muselo stále míchat tak......Od nynějška povidla již jinak nebudu dělat.Vyzkoušejte a sami uvidíte.

                  Eda

                  Comment


                  • #10
                    Já jsem vrazila švestky do mrazáku, dělala jsem švestkovou Nutelu a ta nám nechutná. Vyzkouším toto z menší dávky. Dík
                    Renata

                    Comment


                    • #11
                      Povidlí

                      Připojuji se k debatě. Povidlí jsem dělala letos poprvé sama (jinak jsem dostávla od mamky). Dělala jsem povidlí bez míchání a bylo výborné. Jen ty letošní švestky nic moc chutˇ. Příští rok chci vyzkoušet povidlí v troubě.

                      Comment


                      • #12
                        Tak jsem letos dělala povidla v pekárně, recept od Mirky. Povedlo se. Druhou várku jsem nejdříve nechala asi deset minut v mikrovlnce odpařit a stačilo to v pekárně jen jednou. Měla jsem švestky z mrazáku.
                        Renata

                        Comment

                        Pracuji...
                        X