Prosim, poradte, jak delate povidla. Na NETu spousta receptu od michat po nemichat s octem a cukrem i bez, v troube i hrnci... Ale holky, ja vam tady verim, tak prosim, pisnete, diky.
Maruško,tak já dělávala povidla tak,že jsem vypeckované švestky vařila normálně ve starém smaltovaném velkém hrnci,který jsem používala i na zavařování,vařila jsem bez cukru a míchala a míchala,až byly tak rozvařené,podle toho jakou jsem chtěla hustotu...hodně míchat a neodcházet od nich,rádi se připalují ...Vím,že někdo radí nemíchat,ale to jsem nikdy nezkoušela,já se bála,že se připálej... .Pak jsem horké plnila do šroubovacích skleniček ,otočila dnem vzhuru a nechala vychladnout.Maximálně přidat malinko kys.citronové,ale jen trošku,pokud jsou švestky hodně zralé.Ochutnej,aby to nebylo moc kyselé.Můj syn,tehdy ještě asi jako 2-letý mrňous, nic jinýho nechtěl dlouho k snídani,než chleba s máslem a povidla,ale jen tato domácí,trochu řidší a neslazená i s malinkými kousky ovoce.Jiné marmelády a nic takového nechtěl!!!!Strašně mu to chutnalo!!!Pokud chceš, můžeš cukr podle chuti přidat,ale pokud jsou švestky dobře vyzrálé,není to potřeba.Tak třeba ti to pomůže...ahojky
Maruško, mám recept od své setry. Tak jsem je letos dělala. Tady je recept:
Na 5 kg vyloupaných švestek 1 kg krystalového cukru, 1/16 lt octa 8procentního. Vše se promíchá a nechá v kastrolu 24 hodin odpočívat. Potom se vaří tak dlouho až se nerozbíhají a když se do nich udělá lžící rýha, zůstane tam a neslije se.
Nevím jestli jsem ti poradila, ale vařila jsem letos 2x a jsou dost hustá a dobrá. Hlavně stále míchat na mírném stupni.
Dávala jsem recept do fotogalerie k fotečce. Po přepočtu je naprosto stejný jako má MaruškaC.
Švestková povidla
1 kg švestek/půlek/, 20dkg cukru, 25 ml octa. To jsem vše dala do pekárny na program marmeláda. Když to bylo hotové, pekárnu jsem vypnula na chvilinku a zapnula ješte jednou ten samý program. Vůbec to necákala, prostě paráda.
Děvčátka, moc děkuji. Zkouším, jak píšete (po přepočtu asi stejné): 3,5 kg švestek, 3/4 kg cukru, necelé 2 dl obyčejného octa, 24 hodin odležet a pak jsem dala do trouby na plech nejprve jsem zapla spodni spirálu naplno, začalo bublat, pak na cca 50 a peču ). tedy ne v pekárně, ale obyč troubě. Písnu, jak dopadlo, zatím v troubě ), časem buď ve sklenicich nebo....
Děvčata,tak jsem letos dostal recept,kterému jsem po minulých zkušenostech nechtěl věřit.Jedná se o povidla bez míchání.Letos jsem to vyzkoušel a můžu potvrdit,že to opravdu tak funguje,jen je opravdu NUTNÉ ani jednou to zamíchat.
Recept:
7.5 kg vyloupaných švestek ; 0.5 L octa ; 1.5 kg cukru
Vše smícháme a necháme přes noc odležet.Potom dáme na plynový hořák litinovou plotýnku a na ni dáme hrnec se směsí a pomalu vaříme bez pokličky,až tam není vidět skoro žádná tekutina.Po celou dobu co se to vaří se to nesmí ani jednou zamíchat!!!!!!!!!Jinak by se to začalo připalovat!!!!!Můžeme,ale vaření přerušit a pokračovat na druhý den.Po několikahodinovém (více jak 15 hod.),mírně rozmixujeme a plníme do skleniček a sterilizujemeto 15 min. na 80 °C.
Když si vzpomenu jak dříve se to muselo stále míchat tak......Od nynějška povidla již jinak nebudu dělat.Vyzkoušejte a sami uvidíte.
Připojuji se k debatě. Povidlí jsem dělala letos poprvé sama (jinak jsem dostávla od mamky). Dělala jsem povidlí bez míchání a bylo výborné. Jen ty letošní švestky nic moc chutˇ. Příští rok chci vyzkoušet povidlí v troubě.
Tak jsem letos dělala povidla v pekárně, recept od Mirky. Povedlo se. Druhou várku jsem nejdříve nechala asi deset minut v mikrovlnce odpařit a stačilo to v pekárně jen jednou. Měla jsem švestky z mrazáku.
Comment