Milé kolegyně ve zbrani, Martina se ptala ve fóru 17. listopadu na perníkové chaloupky. Mám brožovaný výtisk MEDOVÉ PEČIVO A NÁPOJE od Dagmar Brožové, tam jsem vybrala:
Perníkové figurky, chaloupky, krabice aj.
PERNÍK NA FIGURKY
50 dkg hladké mouky
15 dkg krystalového cukru
25 dkg medu
1 vejce
1/8 l vody
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky mletého koření (anýz, hřebíček, skořice)
Med, cukr a vodu převaříme a zpracujeme s moukou. Necháme mírně vychladnout a přidáme vejce, koření a jedlou sodu. Dobře propracujeme. Necháme asi ½ dne odpočinout. Z těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v horké troubě. Hned po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.
PERNÍK NA ZVÍŘÁTKA
40 dkg hladké mouky
14 dkg moučkového cukru
5 dkg másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička mletého koření (hřebíček, nové koření, anýz)
Cukr a mouku prosijeme na vál, přidáme koření, jedlou sodu a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme různé tvary, pečeme v prudké troubě, horké potíráme rozšlehaným vejcem.
Zdobíme kornoutkovou technikou.
DOBRÝ PERNÍK
25 dkg medu
20 dkg moučkového cukru
asi 80 dkg hladké mouky
1 dkg amonia
1/8 l vlažné vody
1 vejce
2 žloutky
citrónová kůra
1,5 lžičky mletého koření (skořice, hřebíček)
Vejce a žloutky utřeme s cukrem a amoniem. Přidáme koření, citrónovou kůru, vodu, převařený prochladlý med a po částech vpracujeme tolik mouky, až vznikne hladké tužší těsto, které necháme několik hodin odpočinout. Těsto se hodí jak na drobné tvary, tak na chaloupky, krabice a další dárkové pečivo.
PERNÍČKY
70 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
12 dkg medu
5 dkg másla
4 vejce
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky mletého koření (skořice, fenykl, anýz, hřebíček)
Cukr a 40 dkg mouky prosijeme na vál spolu s kořením a jedlou sodou. Doprostřed uděláme důlek, kam dáme med, máslo a vejce, a vše zpracujeme dohromady. Postupně přidáváme zbylou mouku, až je těsto hladké a nelepí se.
TĚSTO NA CHALOUPKY
1 kg hladké mouky
30 dkg moučkového cukru
10 dkg másla
20 dkg medu
4 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky mletého koření (anýz, skořice, fenykl)
Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme koření a jedlou sodu, uděláme důlek, kam nalijeme med, dáme máslo a vejce. Vše zpracujeme v hladké těsto a dáme odpočinout na několik hodin. Vykrájené tvary pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.
Na vykrajování nesmí být těsto nikdy řídké. Čím větší tvar chceme vykrojit, tím silnější musí být rozválené těsto. Na běžné malé tvary – srdíčka, kolečka, hvězdičky atd. stačí vyválení na sílu 3-4 mm. Na velké kousky, velká zvířátka či chaloupky, musíme mít připraveno těsto o síle alespoň 5 mm.
Perníkové figurky, chaloupky, krabice aj.
PERNÍK NA FIGURKY
50 dkg hladké mouky
15 dkg krystalového cukru
25 dkg medu
1 vejce
1/8 l vody
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky mletého koření (anýz, hřebíček, skořice)
Med, cukr a vodu převaříme a zpracujeme s moukou. Necháme mírně vychladnout a přidáme vejce, koření a jedlou sodu. Dobře propracujeme. Necháme asi ½ dne odpočinout. Z těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v horké troubě. Hned po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.
PERNÍK NA ZVÍŘÁTKA
40 dkg hladké mouky
14 dkg moučkového cukru
5 dkg másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička mletého koření (hřebíček, nové koření, anýz)
Cukr a mouku prosijeme na vál, přidáme koření, jedlou sodu a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme různé tvary, pečeme v prudké troubě, horké potíráme rozšlehaným vejcem.
Zdobíme kornoutkovou technikou.
DOBRÝ PERNÍK
25 dkg medu
20 dkg moučkového cukru
asi 80 dkg hladké mouky
1 dkg amonia
1/8 l vlažné vody
1 vejce
2 žloutky
citrónová kůra
1,5 lžičky mletého koření (skořice, hřebíček)
Vejce a žloutky utřeme s cukrem a amoniem. Přidáme koření, citrónovou kůru, vodu, převařený prochladlý med a po částech vpracujeme tolik mouky, až vznikne hladké tužší těsto, které necháme několik hodin odpočinout. Těsto se hodí jak na drobné tvary, tak na chaloupky, krabice a další dárkové pečivo.
PERNÍČKY
70 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
12 dkg medu
5 dkg másla
4 vejce
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky mletého koření (skořice, fenykl, anýz, hřebíček)
Cukr a 40 dkg mouky prosijeme na vál spolu s kořením a jedlou sodou. Doprostřed uděláme důlek, kam dáme med, máslo a vejce, a vše zpracujeme dohromady. Postupně přidáváme zbylou mouku, až je těsto hladké a nelepí se.
TĚSTO NA CHALOUPKY
1 kg hladké mouky
30 dkg moučkového cukru
10 dkg másla
20 dkg medu
4 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky mletého koření (anýz, skořice, fenykl)
Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme koření a jedlou sodu, uděláme důlek, kam nalijeme med, dáme máslo a vejce. Vše zpracujeme v hladké těsto a dáme odpočinout na několik hodin. Vykrájené tvary pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.
Na vykrajování nesmí být těsto nikdy řídké. Čím větší tvar chceme vykrojit, tím silnější musí být rozválené těsto. Na běžné malé tvary – srdíčka, kolečka, hvězdičky atd. stačí vyválení na sílu 3-4 mm. Na velké kousky, velká zvířátka či chaloupky, musíme mít připraveno těsto o síle alespoň 5 mm.
Comment