Oznámení

Collapse
No announcement yet.

perníkové chaloupky

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • perníkové chaloupky

    Milé kolegyně ve zbrani, Martina se ptala ve fóru 17. listopadu na perníkové chaloupky. Mám brožovaný výtisk MEDOVÉ PEČIVO A NÁPOJE od Dagmar Brožové, tam jsem vybrala:


    Perníkové figurky, chaloupky, krabice aj.

    PERNÍK NA FIGURKY
    50 dkg hladké mouky
    15 dkg krystalového cukru
    25 dkg medu
    1 vejce
    1/8 l vody
    1,5 lžičky jedlé sody
    1,5 lžičky mletého koření (anýz, hřebíček, skořice)
    Med, cukr a vodu převaříme a zpracujeme s moukou. Necháme mírně vychladnout a přidáme vejce, koření a jedlou sodu. Dobře propracujeme. Necháme asi ½ dne odpočinout. Z těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v horké troubě. Hned po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.

    PERNÍK NA ZVÍŘÁTKA
    40 dkg hladké mouky
    14 dkg moučkového cukru
    5 dkg másla
    2 vejce
    2 lžíce medu
    1 lžička jedlé sody
    1 lžička mletého koření (hřebíček, nové koření, anýz)
    Cukr a mouku prosijeme na vál, přidáme koření, jedlou sodu a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme různé tvary, pečeme v prudké troubě, horké potíráme rozšlehaným vejcem.
    Zdobíme kornoutkovou technikou.

    DOBRÝ PERNÍK
    25 dkg medu
    20 dkg moučkového cukru
    asi 80 dkg hladké mouky
    1 dkg amonia
    1/8 l vlažné vody
    1 vejce
    2 žloutky
    citrónová kůra
    1,5 lžičky mletého koření (skořice, hřebíček)
    Vejce a žloutky utřeme s cukrem a amoniem. Přidáme koření, citrónovou kůru, vodu, převařený prochladlý med a po částech vpracujeme tolik mouky, až vznikne hladké tužší těsto, které necháme několik hodin odpočinout. Těsto se hodí jak na drobné tvary, tak na chaloupky, krabice a další dárkové pečivo.

    PERNÍČKY
    70 dkg hladké mouky
    20 dkg moučkového cukru
    12 dkg medu
    5 dkg másla
    4 vejce
    2 lžičky jedlé sody
    2 lžičky mletého koření (skořice, fenykl, anýz, hřebíček)
    Cukr a 40 dkg mouky prosijeme na vál spolu s kořením a jedlou sodou. Doprostřed uděláme důlek, kam dáme med, máslo a vejce, a vše zpracujeme dohromady. Postupně přidáváme zbylou mouku, až je těsto hladké a nelepí se.

    TĚSTO NA CHALOUPKY
    1 kg hladké mouky
    30 dkg moučkového cukru
    10 dkg másla
    20 dkg medu
    4 vejce
    1,5 lžičky jedlé sody
    1,5 lžičky mletého koření (anýz, skořice, fenykl)
    Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme koření a jedlou sodu, uděláme důlek, kam nalijeme med, dáme máslo a vejce. Vše zpracujeme v hladké těsto a dáme odpočinout na několik hodin. Vykrájené tvary pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.

    Na vykrajování nesmí být těsto nikdy řídké. Čím větší tvar chceme vykrojit, tím silnější musí být rozválené těsto. Na běžné malé tvary – srdíčka, kolečka, hvězdičky atd. stačí vyválení na sílu 3-4 mm. Na velké kousky, velká zvířátka či chaloupky, musíme mít připraveno těsto o síle alespoň 5 mm.

  • #2
    wow tolik druhů perníku teď ještě zjistit který je nejlepší
    www.banan.cz webové stránky zdarma

    Comment

    Pracuji...
    X