250g margarínu na pečení
100g moučkového cukru
350g hladké mouky
trochu kakaa na přibarvení části těsta + cca 2 lžičky moučkového cukru
cca 50g rozsekaných mandlí
cca 50g rozsekaných arašídů nebo vlašských ořechů
Smícháme margarín, mouku a moučkový cukr - nejlépe prosátý. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vpracujeme najemno rozsekané mandle, do druhé trochu kakaa (pokud používáme hořké, můžeme vpracovat ještě cca 2 lžičky moučkového cukru) a arašídy nebo vlašské ořechy. Těsta dáme odpočinout do lednice, bude se s nimi lépe pracovat. Potom rozválíme na tenké válečky, které okolo sebe vzájemně omotáme - jako spirálky. Ty pak stočíme do kroužku - jako do věnečku, nebo lze péct jenom spirálky. Pozor, těsto s oříšky se občas trochu trhá, ale chuť potom stojí za trochu námahy. Jinak lze určitě upéct i bez ořechů.
Po upečení můžeme obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru, ale kdo nemusí mít cukroví příliš sladké, může ho nechat "jen tak".
100g moučkového cukru
350g hladké mouky
trochu kakaa na přibarvení části těsta + cca 2 lžičky moučkového cukru
cca 50g rozsekaných mandlí
cca 50g rozsekaných arašídů nebo vlašských ořechů
Smícháme margarín, mouku a moučkový cukr - nejlépe prosátý. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vpracujeme najemno rozsekané mandle, do druhé trochu kakaa (pokud používáme hořké, můžeme vpracovat ještě cca 2 lžičky moučkového cukru) a arašídy nebo vlašské ořechy. Těsta dáme odpočinout do lednice, bude se s nimi lépe pracovat. Potom rozválíme na tenké válečky, které okolo sebe vzájemně omotáme - jako spirálky. Ty pak stočíme do kroužku - jako do věnečku, nebo lze péct jenom spirálky. Pozor, těsto s oříšky se občas trochu trhá, ale chuť potom stojí za trochu námahy. Jinak lze určitě upéct i bez ořechů.
Po upečení můžeme obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru, ale kdo nemusí mít cukroví příliš sladké, může ho nechat "jen tak".
Comment