Tortelli z pohankové mouky, plněné lilkem
Na těsto:
150 gr pohankové mouky,
150 gr hladké mouky 00,
3 vejce,
jemná sůl.
Na náplň:
2 lilky,
1 malá cibule,
3 snítky petržele,
120 gr tvarohu,
jemná sůl,
30 gr hrubé soli,
pepř.
Na omáčku: 4 zralá rajčata,
1/2 svazku rukoly,
70 ml olivového oleje.
NÁPLŇ: Přivedeme do varu 2 litry vody s 1 KL jemné soli. Umyjeme petržel a otrháme její lístky. Oloupeme cibuli. Omyjeme lilky a zbavíme stopky. Oloupeme je ostrým nožem a slupku dáme stranou, na konečnou ozdobu. Lilky nakrájíme na kostky a hodíme do vroucí vody na 5 minut. Slijeme a vymačkáme všechnu nacucnutou vodu. Nasekáme je spolu s petrželkou a cibulí. Do pánve dáme 20 ml oleje a osmahneme na něm asi 5 minut lilky. Směs se musí kompletně vysušit. Sundáme z ohně a do vychladlé zamícháme tvaroh, sůl a pepř.
TĚSTO: Smícháme obě mouky, na vále si uděláme kopeček, uvnitř ďourku, do které přidáme vejce, osolíme a pomaloučku smícháme v těsto. Přidáváme (na niť) studenou vodu, abychom docílili hladkého a pevného těsta. Těsto rozválíme na slaboučký plát a necháme 15 minut odpočinout. Vykrajujeme kolečka, nebo čtverečky (ten tvar je na vás), doprostřed dáme směs z lilku, přeložíme a okraje pořádně přimáčkneme, aby se při vaření neotvíraly.
OMÁČKA: Slupku z lilku nakrájíme na slabounké „vlásky“ a osmažíme na oleji. Dáme stranou na pijavý papír. Rajčata oloupeme, zbavíme semínek, vegetační vody a nakrájíme na malé kostičky. Na pánev dáme zbytek oleje, ohřejeme a hodíme tam rajčata asi na 5 minut, aby „zvadly“.
Tortelli vaříme v osolené vodě asi 6–8 minut (záleží na tloušťce těsta), scedíme do mísy, zamícháme s rajčaty (opatrne, abychom je nerozbily) a s rukolou. Na jednotlivých talířích zdobíme načechranou osmaženou slupkou z lilku.
Převzato z italského časopisu "Cucinare bene – serie extra". Už jsem to dělala několikrát a vždy se povedlo, tzn. že je to jednoduché!
Na těsto:
150 gr pohankové mouky,
150 gr hladké mouky 00,
3 vejce,
jemná sůl.
Na náplň:
2 lilky,
1 malá cibule,
3 snítky petržele,
120 gr tvarohu,
jemná sůl,
30 gr hrubé soli,
pepř.
Na omáčku: 4 zralá rajčata,
1/2 svazku rukoly,
70 ml olivového oleje.
NÁPLŇ: Přivedeme do varu 2 litry vody s 1 KL jemné soli. Umyjeme petržel a otrháme její lístky. Oloupeme cibuli. Omyjeme lilky a zbavíme stopky. Oloupeme je ostrým nožem a slupku dáme stranou, na konečnou ozdobu. Lilky nakrájíme na kostky a hodíme do vroucí vody na 5 minut. Slijeme a vymačkáme všechnu nacucnutou vodu. Nasekáme je spolu s petrželkou a cibulí. Do pánve dáme 20 ml oleje a osmahneme na něm asi 5 minut lilky. Směs se musí kompletně vysušit. Sundáme z ohně a do vychladlé zamícháme tvaroh, sůl a pepř.
TĚSTO: Smícháme obě mouky, na vále si uděláme kopeček, uvnitř ďourku, do které přidáme vejce, osolíme a pomaloučku smícháme v těsto. Přidáváme (na niť) studenou vodu, abychom docílili hladkého a pevného těsta. Těsto rozválíme na slaboučký plát a necháme 15 minut odpočinout. Vykrajujeme kolečka, nebo čtverečky (ten tvar je na vás), doprostřed dáme směs z lilku, přeložíme a okraje pořádně přimáčkneme, aby se při vaření neotvíraly.
OMÁČKA: Slupku z lilku nakrájíme na slabounké „vlásky“ a osmažíme na oleji. Dáme stranou na pijavý papír. Rajčata oloupeme, zbavíme semínek, vegetační vody a nakrájíme na malé kostičky. Na pánev dáme zbytek oleje, ohřejeme a hodíme tam rajčata asi na 5 minut, aby „zvadly“.
Tortelli vaříme v osolené vodě asi 6–8 minut (záleží na tloušťce těsta), scedíme do mísy, zamícháme s rajčaty (opatrne, abychom je nerozbily) a s rukolou. Na jednotlivých talířích zdobíme načechranou osmaženou slupkou z lilku.
Převzato z italského časopisu "Cucinare bene – serie extra". Už jsem to dělala několikrát a vždy se povedlo, tzn. že je to jednoduché!
Comment