500g hladké mouky
5g soli
50g pískového cukru
1 sáček sušeného droždí
2 žloutky
250ml vody
200g tažného margarínu (např.Sluna)
různé náplně podle chuti
1 vejce na potření
Mouku, sůl, cukr, droždí a žloutky smíchejte s vodou a důkladně vypracujte polotuhé těsto. Po asi 25 min. odpočinku v chladu je rozválejte na plát. Do jeho středu rozložte na plátky pokrájený tužší margarín, přeložte protilehlé rohy mírně přes sebe (podobně jako psaní), vzniklý čtvercový plát rozválejte do tvaru obdélníku a opět jej přeložte, tentokrát na třetiny. Těsto znovu lehce převálejte a ještě jednou jej přeložte na třetiny. Takto upravené nechte v chladu asi hodinu odpočinout a postup rozvalování a překládání (nadvakrát) posléze zopakujte. Následovat musí další hodinový odpočinek spojený s procesem kynutí. Nakonec vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte buď obdélník nebo kruhový plát a rádýlkem jej rozdělte na 8 stejně velkých trojúhelníků. Každý naplňte vybranou náplní (mohou být i bez ní) a srolujet od širší základny směrem ke špičce. Na plechu každý rohlík zahněte a upravate jeho konce. Opět všechny nechte na plechu v teple dokynout, nakonec je potřete rozšlehaným vejcem a upečte v troubě při 220 st. asi 15 minut do zlatohněda.
(zdroj: Knihovnička receptů 01/09)
5g soli
50g pískového cukru
1 sáček sušeného droždí
2 žloutky
250ml vody
200g tažného margarínu (např.Sluna)
různé náplně podle chuti
1 vejce na potření
Mouku, sůl, cukr, droždí a žloutky smíchejte s vodou a důkladně vypracujte polotuhé těsto. Po asi 25 min. odpočinku v chladu je rozválejte na plát. Do jeho středu rozložte na plátky pokrájený tužší margarín, přeložte protilehlé rohy mírně přes sebe (podobně jako psaní), vzniklý čtvercový plát rozválejte do tvaru obdélníku a opět jej přeložte, tentokrát na třetiny. Těsto znovu lehce převálejte a ještě jednou jej přeložte na třetiny. Takto upravené nechte v chladu asi hodinu odpočinout a postup rozvalování a překládání (nadvakrát) posléze zopakujte. Následovat musí další hodinový odpočinek spojený s procesem kynutí. Nakonec vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte buď obdélník nebo kruhový plát a rádýlkem jej rozdělte na 8 stejně velkých trojúhelníků. Každý naplňte vybranou náplní (mohou být i bez ní) a srolujet od širší základny směrem ke špičce. Na plechu každý rohlík zahněte a upravate jeho konce. Opět všechny nechte na plechu v teple dokynout, nakonec je potřete rozšlehaným vejcem a upečte v troubě při 220 st. asi 15 minut do zlatohněda.
(zdroj: Knihovnička receptů 01/09)
Comment