OKATÝ CHLEBA
nevím, odkud původně pochází recept, ale jde najít na spoustě stránek s recepty...
1 hrnek chlebové mouky (žitné)
3 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžička octa
1 lžíce kmínu
2 čajové lžičky soli
2 hrnky studené vody
V míse nejdříve smícháme sypké suroviny. Potom přidáme vodu, zamícháme - vznikne řídké těsto. Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout 15-18 hodin. Poté promícháme a necháme ještě chvíli kynout (v originálním receptu těsto vyklápí na pomoučený vál, vytahují do 4 stran, rohy zakládají nahoru... Podle mě je to naprosto zbytečné. Jen byste zuřili, protože těsto je dost řídké ).
Hodně rozpálíme troubu (na cca 230 stupňů) a dáme do ní na 30 minut nahřát nádobu, ve které budeme chleba péct (nerez hrnec, pekáč, velký kastrol . Pozor-musíme na nádobu mít pokličku). Těsto nalijeme/překlopíme do nahřáté nádoby (nevymazáváme!)a pečeme při 230 stupních 30 minut s pokličkou a potom 20 minut bez pokličky. (Čas není 100%, ale to už vychytáte. Já do chleba píchám špejlí).
nevím, odkud původně pochází recept, ale jde najít na spoustě stránek s recepty...
1 hrnek chlebové mouky (žitné)
3 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžička octa
1 lžíce kmínu
2 čajové lžičky soli
2 hrnky studené vody
V míse nejdříve smícháme sypké suroviny. Potom přidáme vodu, zamícháme - vznikne řídké těsto. Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout 15-18 hodin. Poté promícháme a necháme ještě chvíli kynout (v originálním receptu těsto vyklápí na pomoučený vál, vytahují do 4 stran, rohy zakládají nahoru... Podle mě je to naprosto zbytečné. Jen byste zuřili, protože těsto je dost řídké ).
Hodně rozpálíme troubu (na cca 230 stupňů) a dáme do ní na 30 minut nahřát nádobu, ve které budeme chleba péct (nerez hrnec, pekáč, velký kastrol . Pozor-musíme na nádobu mít pokličku). Těsto nalijeme/překlopíme do nahřáté nádoby (nevymazáváme!)a pečeme při 230 stupních 30 minut s pokličkou a potom 20 minut bez pokličky. (Čas není 100%, ale to už vychytáte. Já do chleba píchám špejlí).
Comment