Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Kváskové dalamánky

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Kváskové dalamánky

    KVÁSKOVÉ DALAMÁNKY

    asi 200g aktivního kvásku
    300g hladké pšeničné mouky (dala jsem na půl s polohrubou)
    50g žitné mouky
    asi 175ml vlažné vody
    1 lžička soli
    1 lžička oleje
    šp.cukru

    ----------------------
    Z ledničky si vytáhneme kvásek a oživíme pomocí 100-150g žitné chl.mouky+vody aby byla konzistence trochu hustčí lívancová

    Cca za 2h by měl být rozkvašený
    ---------------------------------------

    Vytvoříme těsto a necháme kynout cca 1h.Pak tvarujeme cca 15ks oválných bochánků a necháme přikryté asi 30-60min. kynout.

    Připravíme si pekáč a na dno rozložíme mokrou utěrku.Nakynuté bochánky ať už oválné nebo třeba kulaté vyválíme po mokré utěrce a obalíme v žitné mouce.Skládáme na plech s pečícím papírem.Necháme asi 1h kynout.Čas kynutí je pouze orientační,může být i delší.

    Zapneme si troubu na 250°C.Jak dalamánky zvětší 2x svůj objem,každý podélně,středem nařízneme ostrým nožem,kulaté pak do kříže.Vzniklý řez navlhčíme mašlovačkou pomocí vody a posypeme kmínem a hrubou solí.Vkládáme do rozehřáté trouby a pečeme na vysokou teplotu cca 5min.Pak snížíme na 180-200°C a pečeme ještě asi 12min. dokud se neudělá pěkná křupavá kůrčička.Po vytažení z trouby ještě horké dalamánky potřeme na bocích sádlem

    Click image for larger version

Name:	100_2442.jpg
Views:	1
Size:	140.3 KB
ID:	147847Click image for larger version

Name:	100_2443.jpg
Views:	1
Size:	134.9 KB
ID:	147848
    Last edited by jesterka; 03.02.2014, 10:12.
    Radka

  • #2
    Keď mi vyjde ten kvások, tak ich určite spravím. Máš ich krásne
    Zdravím
    Zuzana

    Comment

    Pracuji...
    X