KVÁSKOVÉ DALAMÁNKY
asi 200g aktivního kvásku
300g hladké pšeničné mouky (dala jsem na půl s polohrubou)
50g žitné mouky
asi 175ml vlažné vody
1 lžička soli
1 lžička oleje
šp.cukru
----------------------
Z ledničky si vytáhneme kvásek a oživíme pomocí 100-150g žitné chl.mouky+vody aby byla konzistence trochu hustčí lívancová
Cca za 2h by měl být rozkvašený
---------------------------------------
Vytvoříme těsto a necháme kynout cca 1h.Pak tvarujeme cca 15ks oválných bochánků a necháme přikryté asi 30-60min. kynout.
Připravíme si pekáč a na dno rozložíme mokrou utěrku.Nakynuté bochánky ať už oválné nebo třeba kulaté vyválíme po mokré utěrce a obalíme v žitné mouce.Skládáme na plech s pečícím papírem.Necháme asi 1h kynout.Čas kynutí je pouze orientační,může být i delší.
Zapneme si troubu na 250°C.Jak dalamánky zvětší 2x svůj objem,každý podélně,středem nařízneme ostrým nožem,kulaté pak do kříže.Vzniklý řez navlhčíme mašlovačkou pomocí vody a posypeme kmínem a hrubou solí.Vkládáme do rozehřáté trouby a pečeme na vysokou teplotu cca 5min.Pak snížíme na 180-200°C a pečeme ještě asi 12min. dokud se neudělá pěkná křupavá kůrčička.Po vytažení z trouby ještě horké dalamánky potřeme na bocích sádlem
asi 200g aktivního kvásku
300g hladké pšeničné mouky (dala jsem na půl s polohrubou)
50g žitné mouky
asi 175ml vlažné vody
1 lžička soli
1 lžička oleje
šp.cukru
----------------------
Z ledničky si vytáhneme kvásek a oživíme pomocí 100-150g žitné chl.mouky+vody aby byla konzistence trochu hustčí lívancová
Cca za 2h by měl být rozkvašený
---------------------------------------
Vytvoříme těsto a necháme kynout cca 1h.Pak tvarujeme cca 15ks oválných bochánků a necháme přikryté asi 30-60min. kynout.
Připravíme si pekáč a na dno rozložíme mokrou utěrku.Nakynuté bochánky ať už oválné nebo třeba kulaté vyválíme po mokré utěrce a obalíme v žitné mouce.Skládáme na plech s pečícím papírem.Necháme asi 1h kynout.Čas kynutí je pouze orientační,může být i delší.
Zapneme si troubu na 250°C.Jak dalamánky zvětší 2x svůj objem,každý podélně,středem nařízneme ostrým nožem,kulaté pak do kříže.Vzniklý řez navlhčíme mašlovačkou pomocí vody a posypeme kmínem a hrubou solí.Vkládáme do rozehřáté trouby a pečeme na vysokou teplotu cca 5min.Pak snížíme na 180-200°C a pečeme ještě asi 12min. dokud se neudělá pěkná křupavá kůrčička.Po vytažení z trouby ještě horké dalamánky potřeme na bocích sádlem
Comment