Domácí chléb bez hnětení...
(dívám se,že už tu jeden receptík je,ale mám trošku jiný)
Na tento chléb nepotřebujeme stroje na hnětení ani pekárnu...
Ingredience:
3/4 hrnku tmavé mouky (používám žitnou nebo chlebovou),mohou se dát třeba i otruby
1 1/3 hrnku polohrubé mouky
2 hrnky hladké mouky
Můžeme přidat česnek,cibuli,slunečnicové semínko,suš.rajčata a pod...
dohromady tedy 4hrnky mouky,pokud dáme jen hladkou s tmavou,nebo jen světlé mouky nic se nestane,ale s tou trochou tmavé mouky je chleba lepší,stačí i 1/2hrnku.nebo kdo má rád tmavší chléb,přidá více tmavé a ubere světlou mouku.
2 lžičky SOLI
1/2 sáčku sušeného droždí (v Tescu mají nejlevnější,v Penny cca 6,90,-kč)
2lžičky KMÍNU (podle chuti více,nebo žádný)Já dávám drcený...
1 lžíce OLEJE
1lžička OCTA
2 hrnky VODY
Všechny suché ingredience dáme do větší mísy a promícháme,přidáme vodu,ocet ,olej,Znovu promícháme rukou nebo vařečkou,jen aby se vše spojilo.Přikryjeme fólií nebo vložíme mísu s těstem do igelitu,většího sáčku a necháme kynout cca : 12-18h.stačí i méně,třeba těch 8h...
v původním receptu se chléb měl vložit do rozpáleného hrce(1/2 h v troubě nahřátý),ale vyzkoušela jsem i bez předehřátí a výsledek je stejný.Postup není tak složitý a nebezpečný.
Po vykynutí si těsto vyklopíme na stůl(vál) pomoučený polohrubou moukou nebo otrubami,kraje překládáme stěrkou do středu aby vznikl bochánek,asi tak z 5-ti míst dokola.Ten pak v rukou otočíme a vložíme do dortové formy cca 26cm průměr) dno vyložené peč,papírem a necháme aspoň 1/2 hodinky dokynout.
Troubu rozehřejeme na 230°C
Chléb přikryjeme alobalem,jen volněji,aby měl možnost se zvednout a pečeme 30min na těch 230°C,pak sundáme alobal a dopečeme na 25-260°C ještě dalších 30min...
Dnes budu ještě péct,tak jestli se povede fotečka nakrojeného,vložím...
Podle původního receptu se má péct chleba v rozpáleném litinovém hrnci a přikrytý pokličkou.Dá se určitě použít i větší hrnec s poklicí.jak píšu,mám vyzkoušené bez nahřátí nádoby a výsledek je lepší,ačkoli netrefuju bochánek z těsta do vřelé formy...
(dívám se,že už tu jeden receptík je,ale mám trošku jiný)
Na tento chléb nepotřebujeme stroje na hnětení ani pekárnu...
Ingredience:
3/4 hrnku tmavé mouky (používám žitnou nebo chlebovou),mohou se dát třeba i otruby
1 1/3 hrnku polohrubé mouky
2 hrnky hladké mouky
Můžeme přidat česnek,cibuli,slunečnicové semínko,suš.rajčata a pod...
dohromady tedy 4hrnky mouky,pokud dáme jen hladkou s tmavou,nebo jen světlé mouky nic se nestane,ale s tou trochou tmavé mouky je chleba lepší,stačí i 1/2hrnku.nebo kdo má rád tmavší chléb,přidá více tmavé a ubere světlou mouku.
2 lžičky SOLI
1/2 sáčku sušeného droždí (v Tescu mají nejlevnější,v Penny cca 6,90,-kč)
2lžičky KMÍNU (podle chuti více,nebo žádný)Já dávám drcený...
1 lžíce OLEJE
1lžička OCTA
2 hrnky VODY
Všechny suché ingredience dáme do větší mísy a promícháme,přidáme vodu,ocet ,olej,Znovu promícháme rukou nebo vařečkou,jen aby se vše spojilo.Přikryjeme fólií nebo vložíme mísu s těstem do igelitu,většího sáčku a necháme kynout cca : 12-18h.stačí i méně,třeba těch 8h...
v původním receptu se chléb měl vložit do rozpáleného hrce(1/2 h v troubě nahřátý),ale vyzkoušela jsem i bez předehřátí a výsledek je stejný.Postup není tak složitý a nebezpečný.
Po vykynutí si těsto vyklopíme na stůl(vál) pomoučený polohrubou moukou nebo otrubami,kraje překládáme stěrkou do středu aby vznikl bochánek,asi tak z 5-ti míst dokola.Ten pak v rukou otočíme a vložíme do dortové formy cca 26cm průměr) dno vyložené peč,papírem a necháme aspoň 1/2 hodinky dokynout.
Troubu rozehřejeme na 230°C
Chléb přikryjeme alobalem,jen volněji,aby měl možnost se zvednout a pečeme 30min na těch 230°C,pak sundáme alobal a dopečeme na 25-260°C ještě dalších 30min...
Dnes budu ještě péct,tak jestli se povede fotečka nakrojeného,vložím...
Podle původního receptu se má péct chleba v rozpáleném litinovém hrnci a přikrytý pokličkou.Dá se určitě použít i větší hrnec s poklicí.jak píšu,mám vyzkoušené bez nahřátí nádoby a výsledek je lepší,ačkoli netrefuju bochánek z těsta do vřelé formy...
Comment