1 kg hladké mouky
7 dkg droždí
2 kávové lžičky soli (hodně plné)
1 1/2 lžičky celého kmínu
1 pivo
1/2 l teplé vody
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek. Do důlku dáme trochu teplé vody, malou lžičku cukru, droždí a necháme vykynout. Po vykynutí dolejeme zbytek vody, pivo, přidáme sůl a kmín a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě 1/2 hodiny vykynout. Nelekněte se, těsto je dost řídké. Mezitím si vymažeme větší nádobu (já jsem použila obdélníkový pekáč) a vysypeme hrubou moukou. Po vykynutí vlejeme těsto do pekáče a necháme další 1/2 hodiny kynout. Nahřejeme si troubu na 180°C a pečeme 1 1/2 až 1 3/4 hodiny. (Já jsem pekla 1 1/2 hodiny a stačilo to, ale záleží na troubě). Do trouby dáme při pečení kastrol s vodou. Po upečení chleba ihned namažeme vodou smíchanou se solí a necháme vychladnout. Kůrka je krásně křupavá.
7 dkg droždí
2 kávové lžičky soli (hodně plné)
1 1/2 lžičky celého kmínu
1 pivo
1/2 l teplé vody
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek. Do důlku dáme trochu teplé vody, malou lžičku cukru, droždí a necháme vykynout. Po vykynutí dolejeme zbytek vody, pivo, přidáme sůl a kmín a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě 1/2 hodiny vykynout. Nelekněte se, těsto je dost řídké. Mezitím si vymažeme větší nádobu (já jsem použila obdélníkový pekáč) a vysypeme hrubou moukou. Po vykynutí vlejeme těsto do pekáče a necháme další 1/2 hodiny kynout. Nahřejeme si troubu na 180°C a pečeme 1 1/2 až 1 3/4 hodiny. (Já jsem pekla 1 1/2 hodiny a stačilo to, ale záleží na troubě). Do trouby dáme při pečení kastrol s vodou. Po upečení chleba ihned namažeme vodou smíchanou se solí a necháme vychladnout. Kůrka je krásně křupavá.
Comment