Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Semínkový chléb

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Semínkový chléb

    1/2 kg žitné chlebové mouky
    2 lžíce olivového oleje
    350 ml vody
    1/2 kostky droždí případně 1,5 lžičky instantního droždí
    1 lžička třtinového cukru
    2 lžičky soli
    1,5 lžičky drceného kmínu
    1,5 lžíce octu
    lněná a slunečnicová semínka
    slaná voda na potření

    Z teplé vody, cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, olej, sůl, kmín, ocet a semínka, přilejeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, potřeme slanou vodou, posypeme semínky a necháme na plechu ještě cca 15 minut dokynout. Pečeme při 220°C 15 minut. Pak kůrku znovu potřeme vodou a dopečeme při 150°C 30 - 40 minut (podle trouby). Upečený chléb znovu potřeme slanou vodou a necháme vychladnout. Je opravdu vynikající.
    Attached Files

  • #2
    Je opravdu krásný a určitě dobrý
    Může se použít místo třtinového cukru obyčejný krystal?

    Comment


    • #3
      Kety jasně, že můžeš dát klasický cukr a pokud třeba nemáte rádi tmavý chléb, tak dej klidně klasickou hladkou mouku. Já jsem tak trochu blázen na zdravou výživu, tak klasický bílý cukr skoro nepoužívám, ale kvůli chleba přece nebudeš kupovat třtinový cukr, pokud se u vás doma nepoužívá.

      Comment


      • #4
        Díky, a tu žitnou mouku mám, nedávno jsem ji koupila, ale nenašla jsem vhodný recept, a ten tvůj se mi líbí.
        Zítra chleba zkusím upéct a pak ti dám vědět, jak to dopadlo.

        Comment


        • #5
          Petrulinko, tak chleba jsem pekla včera.
          Byl chuťově dobrý, ale trochu placatý a kůrka byla tvrdší.
          Chtěla jsem se zeptat, jaký olivový olej si použila a jak dlouho si to těsto propracovávala, jestli musí být hladké, odlepovat se od mísy(tak jak na kunuté knedlíky)
          Moje bylo trochu tužší a moc mi nevykynulo
          Díky a hezký den

          Comment


          • #6
            Kety, myslím, že když je chleba placatý, tak bylo těsto spíše řidší a v troubě se trošku rozteklo. Olivový olej mám obyčejný v plastové láhvi a těsto propracovávám tak, že si ho přendám na vál a vypracovávám ho rukama. A když se mi lepí a zdá se mi řídké, tak přidám mouku. Teprve když se mi těsto nelepí, tak ho přendám do mísy, posypu troškou mouky, přikryju utěrkou a dám vykynout, nejlépe do trouby, kterou si předem trošku nahřeju, vypnu a do této nahřáté trouby dám mísu s těstem.

            Comment


            • #7
              Díky za radu, do trouby kynout jsem to ještě nezkoušela, vždycky v míse při pokojové teplotě. Troubu určitě zkusím, bude to rychlejší.
              Těsto řídké nebylo, spíš tužší, ale asi špatně zpracované.
              Ale učený z nebe nespadl, příště, doufám, to už bude lepší!

              Comment

              Pracuji...
              X