1/2 kg žitné chlebové mouky
2 lžíce olivového oleje
350 ml vody
1/2 kostky droždí případně 1,5 lžičky instantního droždí
1 lžička třtinového cukru
2 lžičky soli
1,5 lžičky drceného kmínu
1,5 lžíce octu
lněná a slunečnicová semínka
slaná voda na potření
Z teplé vody, cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, olej, sůl, kmín, ocet a semínka, přilejeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, potřeme slanou vodou, posypeme semínky a necháme na plechu ještě cca 15 minut dokynout. Pečeme při 220°C 15 minut. Pak kůrku znovu potřeme vodou a dopečeme při 150°C 30 - 40 minut (podle trouby). Upečený chléb znovu potřeme slanou vodou a necháme vychladnout. Je opravdu vynikající.
2 lžíce olivového oleje
350 ml vody
1/2 kostky droždí případně 1,5 lžičky instantního droždí
1 lžička třtinového cukru
2 lžičky soli
1,5 lžičky drceného kmínu
1,5 lžíce octu
lněná a slunečnicová semínka
slaná voda na potření
Z teplé vody, cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, olej, sůl, kmín, ocet a semínka, přilejeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, potřeme slanou vodou, posypeme semínky a necháme na plechu ještě cca 15 minut dokynout. Pečeme při 220°C 15 minut. Pak kůrku znovu potřeme vodou a dopečeme při 150°C 30 - 40 minut (podle trouby). Upečený chléb znovu potřeme slanou vodou a necháme vychladnout. Je opravdu vynikající.
Comment