1 kg hladké mouky
3 vařené brambory - vychladlé, rozmačkané nebo nastrouhané, středně velké
3 čajové lžičky soli
3 čajové lžičky kmínu
3 čajové lžičky octa
Kvásek:
4,5 dcl vody
6 dkg kvasnic
2 lžičky cukru
Vypracujeme těsto, třeba v hnětači na robotu a necháme vykynout. 1x přemísíme, zase necháme vykynout a pak vytvoříme na suchý plech /případně vyložený pečícím papírem/ bochník, který potřeme vodou a propícháme vidličkou. Po chvilce kynutí vložíme do vyhřáté trouby na nejvyšší stupeň a po 2O minutách ubereme teplotu cca na 180 - 190 stupňů,. Na chvíli můžeme přikrýt alobalem. Dopékáme 50-60 minut. Posledních cca 15 minut alobal odstraníme. Po vytažení z trouby potřeme studenou vodou.
Tento chleba jsem poprvé pekla podle receptu z televize cca před více než 25 lety a občas ho upeču u teď. Nevím, zda se vám bude chtít péct - v době pekáren na plechu, ale nám opravud chutná a s máslekem je výborný.
3 vařené brambory - vychladlé, rozmačkané nebo nastrouhané, středně velké
3 čajové lžičky soli
3 čajové lžičky kmínu
3 čajové lžičky octa
Kvásek:
4,5 dcl vody
6 dkg kvasnic
2 lžičky cukru
Vypracujeme těsto, třeba v hnětači na robotu a necháme vykynout. 1x přemísíme, zase necháme vykynout a pak vytvoříme na suchý plech /případně vyložený pečícím papírem/ bochník, který potřeme vodou a propícháme vidličkou. Po chvilce kynutí vložíme do vyhřáté trouby na nejvyšší stupeň a po 2O minutách ubereme teplotu cca na 180 - 190 stupňů,. Na chvíli můžeme přikrýt alobalem. Dopékáme 50-60 minut. Posledních cca 15 minut alobal odstraníme. Po vytažení z trouby potřeme studenou vodou.
Tento chleba jsem poprvé pekla podle receptu z televize cca před více než 25 lety a občas ho upeču u teď. Nevím, zda se vám bude chtít péct - v době pekáren na plechu, ale nám opravud chutná a s máslekem je výborný.
Comment