Na 10 ks závitků:
Plátkovou nebo práškovou želatinu na 1 l vody, 10 plátků šunky, cca 500 g salátu (dělám něco mezi bramborovým a pařížským),
2 natvrdo vařená vejce, sladkokys. okurka, kapie, 2 rovné lžíce cukru, 4 lžíce octa, 1 lžička soli, 2 bobk. listy, 4 kuličky nového koření,
8 kuliček celého pepře.
Ve 4 dcl vody svaříme koření, ochutíme octem, solí a cukrem. Pokud jsme vařili kořenovou zeleninu a vývar je čirý použijeme ho místo vody,
nebo je ideální použít lák z okurek, ale ten se mi podaří málokdy zachránit
Zcedíme a do teplé tekutiny vmícháme želatinu, po rozpuštění přidáme studenou vodu dle návodu. Já dávám o malinko méně vody než píšou.
Na dno pod závitky nalijeme 5 mm vrstvu želatiny, necháme ztuhnout.* Mezitím si zabalíme salát do plátků šunky, narovnáme na ztuhlou
želatinu. Na každý závitek nalijeme 1-2 lžíce želatiny a naskládáme ozdoby (vejce, okurky, sýr apod.). Přelijeme opět 2 lžícemi želatiny
a necháme ztuhnout v chladu. "Ozdoby" musí ztuhnout a želatina nesmí být výše než celé závitky, jinak nám ozdoby budou
nekontrolovatelně plavat po celé nádobě . Po ztuhnutí zalijeme zbytkem želatiny, dáme do chladu.
* Želatinu, kterou budete dále používat, udržujte na teplém místě, aby neztuhla !
Dobrou chuť !
Plátkovou nebo práškovou želatinu na 1 l vody, 10 plátků šunky, cca 500 g salátu (dělám něco mezi bramborovým a pařížským),
2 natvrdo vařená vejce, sladkokys. okurka, kapie, 2 rovné lžíce cukru, 4 lžíce octa, 1 lžička soli, 2 bobk. listy, 4 kuličky nového koření,
8 kuliček celého pepře.
Ve 4 dcl vody svaříme koření, ochutíme octem, solí a cukrem. Pokud jsme vařili kořenovou zeleninu a vývar je čirý použijeme ho místo vody,
nebo je ideální použít lák z okurek, ale ten se mi podaří málokdy zachránit
Zcedíme a do teplé tekutiny vmícháme želatinu, po rozpuštění přidáme studenou vodu dle návodu. Já dávám o malinko méně vody než píšou.
Na dno pod závitky nalijeme 5 mm vrstvu želatiny, necháme ztuhnout.* Mezitím si zabalíme salát do plátků šunky, narovnáme na ztuhlou
želatinu. Na každý závitek nalijeme 1-2 lžíce želatiny a naskládáme ozdoby (vejce, okurky, sýr apod.). Přelijeme opět 2 lžícemi želatiny
a necháme ztuhnout v chladu. "Ozdoby" musí ztuhnout a želatina nesmí být výše než celé závitky, jinak nám ozdoby budou
nekontrolovatelně plavat po celé nádobě . Po ztuhnutí zalijeme zbytkem želatiny, dáme do chladu.
* Želatinu, kterou budete dále používat, udržujte na teplém místě, aby neztuhla !
Dobrou chuť !
Comment