Mám moc rád různá zeleninová ochucovadla, ale ve většině kupovaných se nachází glutasol, což zavrhuji. Na podzim když uklízím zahrádku a chystám se rýt, vždy se najde na záhonech ještě hromada mrkve, petržele a dalších dobrot, které se dají použít. Nejrychlejší je očistit a zamrazit, ale zabere to mnoho místa v mrazničce. Pátral jsem po možnosti, jak udělat doma vegetu a poradila mi kamarádova manželka. Zde je recept:
VEGETA
2 kg mrkve (jemně nastrouhané)
1 kg petržele bez natě (jemně nastrouhané)
0,8 kg petrželové natě (jemně nasekané)
0,6 kg celerové natě (jemně nasekané)
4 celé paličky česneku (protlačeno lisem)
4 středně velké cibule (jemně krájené)
1 kg mořské soli
Zeleninu rozložím na plechy s papírem a suším jako houby. Používám k tomu program sušení v naší elektrické troubě, později dosušuji volně na vzduchu u topení. Tahle činnost je pomalá a zdlouhavá. Je nutné několikrát za den směs rukou promíchávat a čekat do úplného usušení. Když je usušeno, vše pomelu mlýnkem na maso i 2x (dá se také posekat v kutru). Pak přidám sůl, promíchám a již hotovou vegetu uskladním ve vhodné skleněné nádobě. Spotřebuji přes zimu, dlouho se u nás neskladuje!
Dáváme vegetu do skleniček od instantní kávy.
VEGETA
2 kg mrkve (jemně nastrouhané)
1 kg petržele bez natě (jemně nastrouhané)
0,8 kg petrželové natě (jemně nasekané)
0,6 kg celerové natě (jemně nasekané)
4 celé paličky česneku (protlačeno lisem)
4 středně velké cibule (jemně krájené)
1 kg mořské soli
Zeleninu rozložím na plechy s papírem a suším jako houby. Používám k tomu program sušení v naší elektrické troubě, později dosušuji volně na vzduchu u topení. Tahle činnost je pomalá a zdlouhavá. Je nutné několikrát za den směs rukou promíchávat a čekat do úplného usušení. Když je usušeno, vše pomelu mlýnkem na maso i 2x (dá se také posekat v kutru). Pak přidám sůl, promíchám a již hotovou vegetu uskladním ve vhodné skleněné nádobě. Spotřebuji přes zimu, dlouho se u nás neskladuje!
Dáváme vegetu do skleniček od instantní kávy.
Comment