Oznámení

Collapse
No announcement yet.

VEGETA (domácí)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • VEGETA (domácí)

    Mám moc rád různá zeleninová ochucovadla, ale ve většině kupovaných se nachází glutasol, což zavrhuji. Na podzim když uklízím zahrádku a chystám se rýt, vždy se najde na záhonech ještě hromada mrkve, petržele a dalších dobrot, které se dají použít. Nejrychlejší je očistit a zamrazit, ale zabere to mnoho místa v mrazničce. Pátral jsem po možnosti, jak udělat doma vegetu a poradila mi kamarádova manželka. Zde je recept:

    VEGETA

    2 kg mrkve
    (jemně nastrouhané)
    1 kg petržele bez natě (jemně nastrouhané)
    0,8 kg petrželové natě (jemně nasekané)
    0,6 kg celerové natě
    (jemně nasekané)
    4 celé paličky česneku (protlačeno lisem)
    4 středně velké cibule (jemně krájené)
    1 kg mořské soli

    Zeleninu rozložím na plechy s papírem a suším jako houby. Používám k tomu program sušení v naší elektrické troubě, později dosušuji volně na vzduchu u topení. Tahle činnost je pomalá a zdlouhavá. Je nutné několikrát za den směs rukou promíchávat a čekat do úplného usušení. Když je usušeno, vše pomelu mlýnkem na maso i 2x (dá se také posekat v kutru). Pak přidám sůl, promíchám a již hotovou vegetu uskladním ve vhodné skleněné nádobě.
    Spotřebuji přes zimu, dlouho se u nás neskladuje!


    Dáváme vegetu do skleniček od instantní kávy.
    Last edited by ; 27.11.2009, 21:52.

  • #2
    Petře,ty jsi poklad k nezaplacení, tak moc díky za receptík, v soli a se sušenou zeleninou to neznám..to je tedy dobrý nápad a synovi do toho mohu dát, jen to co smí, je totiž slinivkář a mám s tím docela problém, jak co ochutit.Tak jsi mi hodně pomohl,to určitě v budoucnu někdy vyzkouším.Pa a ještě jednou díky!!!!!
    Hančí

    Comment


    • #3
      Už jsem četla několik receptů na domácí vegetu a protože já mám ráda houby, tak bych do toho přimýchala i houby. Mám i houbovou vegetu a je moc dobrá, přidávám jí i do sekaný.
      Věrka.

      Comment


      • #4
        Věrko,to bude taky určitě dobrý...
        Hančí

        Comment


        • #5
          Věrko zdravím, houby samozřejmě také sušíme, ale do vegety je nedávám. Někdy to vyzkouším. Dají se například sušit i bedle, které pak rozdrobím a používám jako koření. Do sušených hřibů přidávám nepatrné množství mletého pepře, tím odradím případné hmyzí pojídače. Prostě naplněnou sklenici sušenými houbami trochu popráším pepřem a zavíčkuji.

          Comment


          • #6
            To je bezva nápad,super receptík,díky!
            LENKA

            Comment


            • #7
              Petře dík za recept, určitě vyzkouším. Já kupuji ve zdravé výživě Solčanku, je to Vegeta bez glutamátu.
              Renata

              Comment


              • #8
                Dík za receptík na domácí vegetu, výborný tip.

                Osobně dělám bez soli a výborný tip jsem našla i na: http://www.sptrading.cz/clanky/susen...zeleniny-.html

                Jinak dík za tipy i ohledně hub a toho pepře

                Comment

                Pracuji...
                X