Kimči
10 hlav pekingského zelí
25 dkg soli mořské a 3 litry vody
namáčíme rozpůlené hlavy na délku a skládáme do soudku do druhého dne a zbytkem vody zalijeme.
Druhý den nastrouháme na hrubém struhadle nudličky 3-4 bílé ředkve
na malém struhadle na nudličky nastrouháme 2 velké hlavy česneku a 1 větší zázvor
3-4 jarní cibulky i s natí našikmo
3 sáčky pálivé papriky a 1 chilli vše sypké
asi 20 sacharinů-rozpustíme ve vodě
2 lžíce glutasolu
smícháme vše ručně a ochutnáme a případně dochutíme.
Druhý den vyndáme zelí ven a vodu vylijeme do lavoru.
Mezi jednotlivé listy dáváme tuto směs,nakonec pomažeme i vršek zelí,ohneme špičku a klademe do soudku.Zalijeme slanou vodou co zbude od namočeného zelí.Dáme kámen,nebo něco na zatížení.Převážeme igelitem a přiklopíme.Po 3 dnech zkontrolujeme aby bylo zelí potopené,když tak nalijeme hovězí studený vývar/možno i z kostky/.Čekáme minimálně 10 dní.
10 hlav pekingského zelí
25 dkg soli mořské a 3 litry vody
namáčíme rozpůlené hlavy na délku a skládáme do soudku do druhého dne a zbytkem vody zalijeme.
Druhý den nastrouháme na hrubém struhadle nudličky 3-4 bílé ředkve
na malém struhadle na nudličky nastrouháme 2 velké hlavy česneku a 1 větší zázvor
3-4 jarní cibulky i s natí našikmo
3 sáčky pálivé papriky a 1 chilli vše sypké
asi 20 sacharinů-rozpustíme ve vodě
2 lžíce glutasolu
smícháme vše ručně a ochutnáme a případně dochutíme.
Druhý den vyndáme zelí ven a vodu vylijeme do lavoru.
Mezi jednotlivé listy dáváme tuto směs,nakonec pomažeme i vršek zelí,ohneme špičku a klademe do soudku.Zalijeme slanou vodou co zbude od namočeného zelí.Dáme kámen,nebo něco na zatížení.Převážeme igelitem a přiklopíme.Po 3 dnech zkontrolujeme aby bylo zelí potopené,když tak nalijeme hovězí studený vývar/možno i z kostky/.Čekáme minimálně 10 dní.
Comment