Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Utopenci

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Utopenci

    Nálev: Na 1l vody 1-1,5 dcl octa, 2 kostky bujonu, lžičku chili, trošku Vegety, asi 3 min. povaříme.
    Do sklenic naskládáme na špalíčky pokrájené špekáčky, které prokládáme cibuli, zelím a ster. okurkami. zalijeme horkým nálevem a sterilizojeme 30 min. při 100 stupních.
    Po 3-4 dnech se ve sklenicích začne tvořit rosol (vynikající!), ale nejlepší jsou asi po týdnu. U nás málokdy ten týden vydrží a to je dělávám z tří kilo špekáčků. Na to, aby se vytvořil rosol je opravdu nutné použít špekáčky, párky nebo kabanos ho neudělají.Kdo má rád, může přidat i feferonky nebo kápie.

    Dobrou chuť, Pavlína
    Last edited by Pavlína V.; 27.08.2009, 10:57.

  • #2
    Rychlí utopenci

    Ingredience:
    1/2 kg točeného salámu či špekáčků
    4 cibule

    lák: 4 lžíce octa
    4 lžíce oleje
    4 lžíce plnotučné hořčice
    4 lžíce worčestru
    4 lžíce kečupu
    8 lžic vody
    1/2 lžičky chilli
    sůl, pepř, špetka sladké papriky- vše se povaří až vznikne hladká hmota
    Příprava:
    uzeninu i cibuli nakrájíme na kolečka, narovnáme do sklenic, asi do půlky a zalijeme lákem, pak znovu dáme vrstvu cibule a uzeniny. Zavřeme, dáme vychladit. Konzumujeme vychladlé. Nemusí se nechat uležet.
    Doporučená příloha:
    chleba a pivečko

    Překopírováno z meilu.
    Last edited by janina s.; 05.09.2009, 13:21.
    anina s.

    Comment


    • #3
      Utopence podle Fany Kadlecové
      Ingredience:
      M N O Ž S T V Í
      do zavařovací láhve
      S U R O V I N Y
      špekáčky
      cibule
      voda
      ocet
      kuličky pepře
      mletý pepř
      feferonka
      bobkový list
      plnotučná hořčice

      Příprava:
      Nálev: voda, ocet (asi 1/3 vody), kuličky pepře, feferonku, bobkový list. Necháme dojít k varu, odstavíme a necháme zchládnout. Plnotučnou hořčici smícháme s mletým pepřem. Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky, vevnitř potřeme opepřenou hořčicí, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli (co nejvíc se vejde) a dáme do sklenice. Vrstvu prosypeme cibulí a klademe další vrstvu špekáčků. Tak pokračujeme do naplnění sklenice. Pak přelijeme vychládlým nálevem, zakryjeme a necháme uležet min. 5 dnů.

      Doporučená příloha:
      chléb, pivo



      Překopír. z meilu.
      anina s.

      Comment


      • #4
        Domácí utopenci

        Ingredience:
        1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleni­ny),
        porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná tří­litrová láhev),
        1,5 l vody,
        0,5 l octa,
        400-500 g cibule,
        20 špekáčků (což je něco přes ki­lo, ale nálev stačí do 2 kg),
        6 kuliček nového koření,
        3 bob­kové listy,
        1 lžíce moučkové­ho cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),
        může být 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky - když děláme pro rodinu, nedáváme.

        Příprava:
        Svaříme vodu s octem, vsype­me celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky obupáme, rozkrojí­me napůl, ale nedokrojíme (mů­žeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka.

        Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř chladným.nálevem. Nechá­me zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme, alespoň týden.

        Doporučená příloha:
        čerstvý chléb, peči­vo, případně na dochucení pepř a cibule, pro dospělé na zapití výhradně pivo.


        Překopír. z meilu.
        anina s.

        Comment


        • #5
          Beanovi utopenci
          Unikátní technologie výroby této národní pochoutky
          Ingredience:
          Materiál: buřty či špekáčky 20 ks, cibule (mnoho), sklenice steril. papriky, sklenice dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice kyselých okurek, 1 l octa, 1 l vody, sklenice od okurek 3 litry, pepř bílý mletý.

          Koření a pochutiny nutné: cukr 4 lžičky, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé 8 ks.

          Koření a pochutiny doporučené: jalovec 4 ks, anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička oleje.

          Postup:
          Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.

          Příprava utopenců: Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule….

          Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.

          Překopír. z meilu.
          anina s.

          Comment


          • #6
            Utopenci narychlo
            Ingredience:
            50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků
            4 větší cibule

            Nálev:
            4 lžíce octa,
            4 lžíce oleje,
            4 lžíce plnotučné hořčice,
            4 lžíce worcesteru,
            4 lžíce kečupu,
            8 lžic vody,
            1/2 lžičky chilli,
            sůl a pepř,
            papriku

            Příprava:
            Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lžící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.

            Nálev:
            Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl lžičky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).

            Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
            Po vychladnutí můžeme konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu uleží, když ji ale nesníte.


            Překopír. z meilu.

            anina s.

            Comment

            Pracuji...
            X