Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Pražské koule

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Pražské koule

    Pražské koule

    Suroviny na buflery 50 ks:

    cukr krupice - 60 g
    mouka hladká - 110 g
    vanilkový pudinkový prášek - 15 g
    žloutky - 85 g
    bílky - 150 g
    voda - 20 g

    Postup na buflery :

    žloutky ručně metličkou vyšlehejte s vodou , pudinkovým práškem a 1/3 mouky na řidší kašičku . Bílky s cukrem vyšlehejte na lehký polotuhý sníh . Obě hmoty spojte . Potom rukou zamíchejte mouku , sypejte ji raději postuně , aby se vám neutvořily kousky slepené mouky . Buflery stříkejte cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou na pečící papíry do tvaru polokoule . Stříkejte kousek od sebe , aby se nespekly , Pečeme na 180 stupnů celsia při pootevřené troubě . Korpusy jsou upečené když jdou sundat hezky z papíru .

    Suroviny na krém :

    máslo - 150 g
    100 % tuk - 150 g
    moučkový cukr - 145 g
    kakaový prášek - 12,5 g

    Postup na krém :

    Máslo a tuk si necháme dobře změknout a potom je společně vyšleháme , až budou tuky dobře vyšlehané tak přidejte cukr a ještě vyšlehejte , do dobře vyšlehaného krému pomalu zamíchejte prosáté kakao .

    Suroviny na rozvar :

    cukr krystal a nebo krupice - množstvý stejné jako vody
    voda - množství stejné jako u cukru

    Postup na rozvar :

    Cukr smíchejte s vodou a dejte vařit , až vám to začne vařit tak vařte takové 3 -5 minut , odstavte a máčejte do něj slepené buflery krémem .

    Postup na pražské koule :

    Upečené buflery sundáme s papíru a všechny je vydlabeme ( tak , abysme neprodloubly dno , ale aby se nám tam vešel krém , prostě uprostřed nožem vydlábnete trochu upečeného bufleru ) , sáčkem s hladkou trubičkou tam naplníme krém je lepší si to při plnění vážit , abyste tam nem+ěli málo krému , dvě polokoule bufleru a krém by měli mít dohromady 25 g ( pamatujte na to , že musíte mít z upečených buflerů vršky i spodky , to znamená , že z tohoto množství budete mít 25 ks pražských koulí ) , na naplněné spodky dejte vršky a dejte do lednice ztuhnout . Ztuhlé si je napíchněte na vidličku ( protože je budete máčet do horkého rozvaru tak , abyste se neopařili ) , namočte do rozvaru , nechte nad rozvarem okapat a obalte je v rozdrcených burákách ( buráky už myslím koupíte pražené , ale dejte si pozor at si nekoupíte solené , nesolené , ale pražené buráky mají myslím v Kauflandu , ještě při tom drcení je nemějte moc na prach , at sou tam i kousky , aby to vyniklo pod čokoládou ) . Zase dejte ztuhnout do lednice a mezitím si připravte do většího hrnečku a nebo mističky větší vrstvu čokolády , tolik , aby se vám tam všechny podařilo hezky namočit a neztrhli ste si buráky . Nechejte okapat . Dejte je budto na mřížku a nebo na povoskovaný pečící papír , aby čokoláda zatuhla . Potom si je dejte do papírových košíčků .



    Vypadá to složitě , ale opravdu na tom nic není : upéct , vydlabat , naplnit , ztuhnout , namočit , obalit , namočit do čokolády . Hračka , Ale opravdu si rozdělejte té čokolády víc , aby se vám to dobře máčelo , Já dělám poměr na 100 g čokolády 50 g 100 % tuku - někdy i víc , protože je hezké když hezky prosvítají buráky . Ale opravdu si to udělejte , je to dobré , napište jak se vám to povedlo .

  • #2
    Re: Pražské koule

    Znám tyto koule z cukrárny.Vydlabají se obě půlky a potom slepí,nebo jenom jedna?To co se vydlabe se už s krémem tam nedává na slepení do vydlabaného?Ten rozvar je karamel?Není to potom tvrdé?Díky za odpověď.Jarku ty jsi cukrář,nemáš zkušenosti s agarem?Jestli znáš poměr a způsob použití,moc bych prosila.Díky Jaruš

    Comment


    • #3
      Re: Pražské koule

      Slepují se vždy dvě polokoule k sobě , ale krém se dává jen do jedné a ten druhý bufler se na něj jen přilepí , to vydlabané si můžete sníst , už se totiž dále nepoužívá . S agarem pracovat umím , myslím , že poměr na 1 litr vody je 20 g . Pro jistotui se vám podívám .

      Comment


      • #4
        Re: Pražské koule

        Původně odeslal Jarek
        Slepují se vždy dvě polokoule k sobě , ale krém se dává jen do jedné a ten druhý bufler se na něj jen přilepí , to vydlabané si můžete sníst , už se totiž dále nepoužívá . S agarem pracovat umím , myslím , že poměr na 1 litr vody je 20 g . Pro jistotui se vám podívám .
        A ještě,jak dlouho se vaří.Děkuji

        Comment


        • #5
          Re: Pražské koule

          agar by se měl nechat projít jen varem pak přidat cukr a odstavit a potom nechat trochu vystydnout a potahovat.

          Comment


          • #6
            Re: Pražské koule

            Děkuji za radu

            Comment


            • #7
              Re: Pražské koule

              nemáte zač

              Comment


              • #8
                Re: Pražské koule

                Ještě jste mi neřekl,jakou konzistenci má ten rozvar,to je jenom cukerný roztok?

                Comment


                • #9
                  Re: Pražské koule

                  Prominte na to sem zapoměl , ten rozvar bude trošku hustší , ale půjdou do něj ty koule máčet , výrobek potom nebude tvrdý , protože se rozvar moc nevsákne a i když se vsákne tak to udělá takový krásný kristalický povrch . Hlavně se toho nebojte a kdybyste ještě něco potřebovala tak se ptejte .
                  Klidně mi můžete tykat protože je mi 17 let a tak klidně nevadí mi to .

                  Comment


                  • #10
                    Re: Pražské koule

                    Díky,ale pořád nevím,jestli je ten roztok zlatý jako do karamelu,nebo bílý jako cukerný roztok???

                    Comment


                    • #11
                      Re: Pražské koule

                      roztok je světlý .

                      Comment

                      Pracuji...
                      X