Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Velikonoční jidáše

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Velikonoční jidáše

Už brzy za dva měsíce budou svátky jara a já dělám jidáše. Možná se někomu hodí.
    50 dkg pol. mouky
    10 dkg másla nebo Heru dáváme rozpuštěné
    7 dkg cukru
    50 g čerstvé droždí - udělat kvásek
    1/4 l mléka - vlažné
    z 1/2 citrónu strouhanou kůru
    1 vanilkový cukr
    2 žloutky
    trochu soli
    mandle na posypání
    Vypracovat ručně nebo v hnětači pružné těsto a necháme kynout. Vykynuté těsto rozválíme na vále, nakrájíme na tenké pruhy, ze kterých stáčíme spirály /šnečí ulity/. Necháme na vále ještě chvilku kynout, potom pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi a pak dáme na vymazaný plech. Peču při 180 C. Pruhy dělám asi tak 20 cm dlouhé a asi 2 cm široké. Záleží na tom, jak velké je chcete. Potom kdo má rád rozřízne, pokape medem a složí / jako když se maže houska/ . Já z tohoto těsta dělám i buchty, které před pečením hojně pomažu máslem nebo Herou. Náplň dávám, tvaroh, povidla atd. Ať se zdaří

Re: Velikonoční jidáše

Jéé ahoj Iko, :P taky dělám z podobného těsta na velikonoce,ale já dělám malinké slepičky.Stáčím spirálky z obou stran a na jedné menší spirálce,vytvaruji zobáček a jako oko, dám rozinku nebo někdy lentilku.Kluci, při pomlázce většinou raději sáhnou po něčem,co neznají a vajec prý maj i tak dost.Pokud se napíchnou na špejli, dá se to použít krátce, na ozdobu velikonočního stolu.Většinou je rozdám a zbytek,mi hned sežer..koledníci a návštěvníci. Tak ahojky
    Hančí

Comment

Ahoj Hančí,

díky , no to je nápad určitě také udělám. Mám dvě vnučky a na pomlázku se u nás dveře netrhnou. Jinak u nás to dopadne když je udělám stejně. Nikdo nemůže protože drží dietu, ale ... Pa

Comment

Ahoj Iko,jen ještě maličkost.Lentilku přilepuji nutelou nebo marmeládou, až po upečení ,aby se neroztekla Ale většinou dávám stejně rozinku.Tak ahojky
        Hančí

Comment

Hančí, děkuji za laskavost, až budu dělat dám potom zprávu, jak to dopadlo.
          Hezký víkdend JZ

Comment

Pracuji...
          X