Už brzy za dva měsíce budou svátky jara a já dělám jidáše. Možná se někomu hodí.
50 dkg pol. mouky
10 dkg másla nebo Heru dáváme rozpuštěné
7 dkg cukru
50 g čerstvé droždí - udělat kvásek
1/4 l mléka - vlažné
z 1/2 citrónu strouhanou kůru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
trochu soli
mandle na posypání
Vypracovat ručně nebo v hnětači pružné těsto a necháme kynout. Vykynuté těsto rozválíme na vále, nakrájíme na tenké pruhy, ze kterých stáčíme spirály /šnečí ulity/. Necháme na vále ještě chvilku kynout, potom pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi a pak dáme na vymazaný plech. Peču při 180 C. Pruhy dělám asi tak 20 cm dlouhé a asi 2 cm široké. Záleží na tom, jak velké je chcete. Potom kdo má rád rozřízne, pokape medem a složí / jako když se maže houska/ . Já z tohoto těsta dělám i buchty, které před pečením hojně pomažu máslem nebo Herou. Náplň dávám, tvaroh, povidla atd. Ať se zdaří
50 dkg pol. mouky
10 dkg másla nebo Heru dáváme rozpuštěné
7 dkg cukru
50 g čerstvé droždí - udělat kvásek
1/4 l mléka - vlažné
z 1/2 citrónu strouhanou kůru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
trochu soli
mandle na posypání
Vypracovat ručně nebo v hnětači pružné těsto a necháme kynout. Vykynuté těsto rozválíme na vále, nakrájíme na tenké pruhy, ze kterých stáčíme spirály /šnečí ulity/. Necháme na vále ještě chvilku kynout, potom pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi a pak dáme na vymazaný plech. Peču při 180 C. Pruhy dělám asi tak 20 cm dlouhé a asi 2 cm široké. Záleží na tom, jak velké je chcete. Potom kdo má rád rozřízne, pokape medem a složí / jako když se maže houska/ . Já z tohoto těsta dělám i buchty, které před pečením hojně pomažu máslem nebo Herou. Náplň dávám, tvaroh, povidla atd. Ať se zdaří
Comment