Těsto:600 g hladké mouky, 1 kostka droždí, 3 lžíce krupicového cukru, 300 ml vlažného mléka, 1 lžička soli, 1 vejce + 2 žloutky, 150 g másla
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 žloutky, špetka strouhaného muškátového oříšku, 4 bílky, 100 g krupicového cukru
Na dohotovení: 2 lžíce másla, 5 lžic krupicového cukru, 1 lžíce mleté skořice; 1 vejce na potření
V misce rozmělněte droždí s 1 lžičkou cukru, lžičkou mouky, trochou vlažného mléka a nechte vše vykynout. Ve velké míse promíchejte zbylou mouku s cukrem a solí, dále přidejte kvásek, vejce i žloutky, tekuté vlažné máslo a mlékem zadělejte vláčné těsto. Nechte vykynout na dvojnásobek a zatím připravte nádivku. V misce umíchejte tvaroh se žloutky a muškátovým oříškem. Zvlášť vyšlehejte z bílků sníh, zašlehejte do něj cukr a pěnu vmíchejte do tvarohového základu. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů a z každého vyválejte obdélník cca 25x15 cm, který pomyslně rozdělíte na třetiny. Na prostřední naložte část náplně a překlopte ji jedním z volných konců, zatímco ve druhém nakrojíte rádýlkem či nožem proužky, jež vytvoří mřížku. Klopu se síťkou přeložte přes naplněný základ a konce i okraje dole pečlivě založte. Vypracované rolky dejte na plech s papírem, dokynuté potřete rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 170°C je dozlatova upečte (cca 20 - 30 minut). Ještě horké potřete rozehřátým máslem a obalte v cukru smíchaném se skořicí.
Tak to je podle časopisu Knihovnička receptů 9/2013.
Ale já jsem těsto zadělala v domácí pekárně. A rolky jsem dělala menší cca obdélník 15x10, měla jsem jich 16 ks. Okraje po kratší straně jsou třeba dobře přitlačit, když přeložíte těsto přes náplň, jinak tvaroh vyteče. A klopa s proužky by se mohla vyválet tenčí a i když jsem některé neměla úplně podložené dospod, tak se nerozmotaly.
Manžel nechce pocukrované buchty, že ho pak pálí žáha, tak jsem všechny do cukru nedávala, ale máslem jsem pomazala všechny. A jen se po nich zaprášilo.
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 žloutky, špetka strouhaného muškátového oříšku, 4 bílky, 100 g krupicového cukru
Na dohotovení: 2 lžíce másla, 5 lžic krupicového cukru, 1 lžíce mleté skořice; 1 vejce na potření
V misce rozmělněte droždí s 1 lžičkou cukru, lžičkou mouky, trochou vlažného mléka a nechte vše vykynout. Ve velké míse promíchejte zbylou mouku s cukrem a solí, dále přidejte kvásek, vejce i žloutky, tekuté vlažné máslo a mlékem zadělejte vláčné těsto. Nechte vykynout na dvojnásobek a zatím připravte nádivku. V misce umíchejte tvaroh se žloutky a muškátovým oříškem. Zvlášť vyšlehejte z bílků sníh, zašlehejte do něj cukr a pěnu vmíchejte do tvarohového základu. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů a z každého vyválejte obdélník cca 25x15 cm, který pomyslně rozdělíte na třetiny. Na prostřední naložte část náplně a překlopte ji jedním z volných konců, zatímco ve druhém nakrojíte rádýlkem či nožem proužky, jež vytvoří mřížku. Klopu se síťkou přeložte přes naplněný základ a konce i okraje dole pečlivě založte. Vypracované rolky dejte na plech s papírem, dokynuté potřete rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 170°C je dozlatova upečte (cca 20 - 30 minut). Ještě horké potřete rozehřátým máslem a obalte v cukru smíchaném se skořicí.
Tak to je podle časopisu Knihovnička receptů 9/2013.
Ale já jsem těsto zadělala v domácí pekárně. A rolky jsem dělala menší cca obdélník 15x10, měla jsem jich 16 ks. Okraje po kratší straně jsou třeba dobře přitlačit, když přeložíte těsto přes náplň, jinak tvaroh vyteče. A klopa s proužky by se mohla vyválet tenčí a i když jsem některé neměla úplně podložené dospod, tak se nerozmotaly.
Manžel nechce pocukrované buchty, že ho pak pálí žáha, tak jsem všechny do cukru nedávala, ale máslem jsem pomazala všechny. A jen se po nich zaprášilo.
Comment