Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Českokrumlovské koblihy

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Českokrumlovské koblihy

    Recept je mnou dnes vyzkoušen / Klášterní kuchařka z r. 1957/
    Uvádím přesné krásné znění :

    Dej do mísy 1O dkg másla, 7O g cukru, citronovou, pomerančovou kůru. 5 žloutků a .tři. Přidej 425 g hl. mouky/ prosáté /, osolit. rum a višnovku / tu jsem nedala/ Kvásek z cca / na to množství -půl kostky a mléka co je třeba / bylo třeba asi deci/
    Vypracuj vařejčkou v jemné těsto, přikryté nech zvolna zkynout. Pak dej na vál poprášený, rozval.Kulatým tvořítkem vypichuj, plň čím chceš / já marmožkou tuhou /okolo potři vodou, druhým kolečkem přikryj, přitiskni dokola, menší kulatou formičkou vypichuj, klaď na pomoučený ubrus. Přikryté nech zkynout.Aby bylo při smažení v kuchyni hodně páry, na to dbejme! Do rozpáleného omastku klást a hned přikrýt !!!! Když se obrátí, tak se již nepřikrývají.Dobře je, tuto praktiku vštípit do paměti !!!

    Já jsem dělala z třetinového množství, bylo cca 20koblížků, jinak původní recept je na 30dkg másla, 25 cukru, 14 žloutků plus jedno celé, 4 dkg kvasnic a 1 kg 3O dkg mouky atd......
    Attached Files
    Last edited by iris; 03.09.2010, 10:42.
    Iris

  • #2
    Tak ty se musí vyzkoušet,kobližky muž miluje.

    Comment


    • #3
      Iris, 70 dkg cukru, není to trochu moc? Naopak 325 g mouky mi připadá málo, když původně mělo být 1kg a 30 dkg. Mám na ně velikou chuť, už ta tvoje fotka mě láká.
      Blanka

      Comment


      • #4
        Blani, chybička se vloudila, já to dělila nakonec na třetinu.... ta mouka sedí, cukr jsem již opravila.
        Iris

        Comment


        • #5
          Irisko, není té mouky jen čtvrtina?
          Blanka

          Comment


          • #6
            Je pravda, že jsem přisypávala,záleží na tom kolik se dá mléka do kvásku, já dělám kynuté těsto baj vočko, ale začala jsem na těch 325, nejdřív mi to přišlo řídké, ale jak jsem zadělávala, houstlo to a přisypala jsem maximálně 2 lžíce mouky navíc. Ze zkušensti vím, že je lepší dosypat, než ředit.Množství mléka tam není uvedeno.. dle potřeby. já to udělala takhle a bylo to skvělé.
            Iris

            Comment


            • #7
              Díky za vysvětlení, mám na ně děsnou chuť .
              Blanka

              Comment

              Pracuji...
              X