Recept je mnou dnes vyzkoušen / Klášterní kuchařka z r. 1957/
Uvádím přesné krásné znění :
Dej do mísy 1O dkg másla, 7O g cukru, citronovou, pomerančovou kůru. 5 žloutků a .tři. Přidej 425 g hl. mouky/ prosáté /, osolit. rum a višnovku / tu jsem nedala/ Kvásek z cca / na to množství -půl kostky a mléka co je třeba / bylo třeba asi deci/
Vypracuj vařejčkou v jemné těsto, přikryté nech zvolna zkynout. Pak dej na vál poprášený, rozval.Kulatým tvořítkem vypichuj, plň čím chceš / já marmožkou tuhou /okolo potři vodou, druhým kolečkem přikryj, přitiskni dokola, menší kulatou formičkou vypichuj, klaď na pomoučený ubrus. Přikryté nech zkynout.Aby bylo při smažení v kuchyni hodně páry, na to dbejme! Do rozpáleného omastku klást a hned přikrýt !!!! Když se obrátí, tak se již nepřikrývají.Dobře je, tuto praktiku vštípit do paměti !!!
Já jsem dělala z třetinového množství, bylo cca 20koblížků, jinak původní recept je na 30dkg másla, 25 cukru, 14 žloutků plus jedno celé, 4 dkg kvasnic a 1 kg 3O dkg mouky atd......
Uvádím přesné krásné znění :
Dej do mísy 1O dkg másla, 7O g cukru, citronovou, pomerančovou kůru. 5 žloutků a .tři. Přidej 425 g hl. mouky/ prosáté /, osolit. rum a višnovku / tu jsem nedala/ Kvásek z cca / na to množství -půl kostky a mléka co je třeba / bylo třeba asi deci/
Vypracuj vařejčkou v jemné těsto, přikryté nech zvolna zkynout. Pak dej na vál poprášený, rozval.Kulatým tvořítkem vypichuj, plň čím chceš / já marmožkou tuhou /okolo potři vodou, druhým kolečkem přikryj, přitiskni dokola, menší kulatou formičkou vypichuj, klaď na pomoučený ubrus. Přikryté nech zkynout.Aby bylo při smažení v kuchyni hodně páry, na to dbejme! Do rozpáleného omastku klást a hned přikrýt !!!! Když se obrátí, tak se již nepřikrývají.Dobře je, tuto praktiku vštípit do paměti !!!
Já jsem dělala z třetinového množství, bylo cca 20koblížků, jinak původní recept je na 30dkg másla, 25 cukru, 14 žloutků plus jedno celé, 4 dkg kvasnic a 1 kg 3O dkg mouky atd......
Comment