Oznámení

Collapse
No announcement yet.

ŘEPÁNKY

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • ŘEPÁNKY

    Jde o smažené vdolky s náplní z cukrové řepy a máku-recept postrádala Ivani-tak tady je!
    Těsto
    1kg hladké mouky
    2 balíčky droždí
    2 vejce
    1/4l mléka, malá lžičička soli
    3 lžíce cukru, 3 lžíce rumu, 3 lžíce oleje (másla)
    4 UVAŘENÉ,JEMNĚ POSTROUHANÉ BRAMBORY
    Vypracujeme hustší těsto-podle potřeby přidáme mouku, nebo mléko-necháme kynout.
    Náplň
    Nevím, jaké množství na tuto dávku, ale když vám zbyde-není problém. Je možné si to dát do mrazáku a použít příště-třeba i jako náplň do buchet.
    Cukrová řepa-uvařená doměkka, postrouhaná na jemno
    Mletý mák-klasicky udělaný-uvařený s mlékem a cukrem-Pozor na cukr-řepa to taky osladí!!!
    Může to být v poměru 1:1, nebo klidně více řepy, než máku. Přidáme rozinky a plníme do těsta-tvarujeme poměrně velké koblihy, necháme ještě 1/2 hod. kynout. Smažíme na oleji. Hotové ještě pocukrujeme.

  • #2
    Re: ŘEPÁNKY

    Milá paní Mirko,moc děkuju za recept.Dlouho jsme hledali recept na řepánky,kdysi ale nebyl internet a možnosti byli omezené.Taťka se toho sice už nedožil, až je udělám ale budu moc na nej vspomínat ješte jednou dekuju ivka

    Comment


    • #3
      Re: ŘEPÁNKY

      Milá Ivi, to je mi moc líto! Tak snad si někdy dáte alespoň vy, je to dobrota, ale pěkně těžká -tak pozor na žlučníky Mirka

      Comment


      • #4
        Re: ŘEPÁNKY

        Nevím jestli se k tomuto příspěvku ještě dostane paní Ivani, ale třeba to pomůže někomu dalšímu. U nás doma je přes pečení kynutých buchet manžel a ŘEPÁNKY dělá podle své maminky a babičky. Těsto je klasické na kynuté buchty. To hlavní je v náplni .

        Cukrová řepa oloupaná a uvařená doměkka asi v 1 l vody (třeba v papiňáku) , vývar odvařit až zůstane asi půl litru SIROBU, kterým spaříme asi 3/4 litru umletého máku , řepu nastrouháme na jemno a vmícháme do máku, přisladíme dle chuti medem, přidáme rozinky, tlučený kousek badyánu a 1 tlučený hřebíček a vše povaříme asi 15 minut až je mák nabobtnalý a nádivka je kašovitá. Po vychladnutí můžeme ještě zahustit mletými piškoty (jen pokud je třeba).
        Vychladlou nádivkou plníme buchty (dáváme málo těsta a dost náplně). Pekáč vymažeme SÁDLEM a při vkládání buchet do pekáčku bohatě promašťujeme sádlem. Dáme do roztopené trouby na 200°C a ihned ztlumíme na 180 °C. Pečeme asi 25 min. (podle trouby).
        Horké vyklopíme a ihned hustě posypeme moučkovým cukrem. Udělá se výborná kůrčička.
        Je to velká dobrota a nenacucá se to tukem tak jako koblihy.

        Comment


        • #5
          Re: ŘEPÁNKY

          Děvčata, to když ukážu mužovi, tak to bude chtít udělat. To dělala jeho maminka. :P Užívejte se všichni hezký víkend. Ivana
          Ivana M

          Comment


          • #6
            Koukám co kraj, to jiný způsob pečení, Někdě to smaží, někde to pečou promaštěné jako buchty v pekáči.
            U nás se naplní, zakoulí se to jako buchta upraví se to trochu do šišata.Pakto dám na plech dál od sebe, nechám nakynout předpečením potřu vejcem.
            Taky náplň se růhzní, nekdo vaří řepu v celku a pak nastrouhá. U nás se syrová řepa nastrouhá na hrubém struhadle na malém kousíčku másla a s pár lžícema vody se podusí a zahustí se umletým mákem, přidám podle chuti špetku skořice, hřebíček, vanilku.
            Last edited by HankaP; 23.10.2011, 15:28.
            HankaP

            Comment

            Pracuji...
            X