Na těsto potřebujeme:
2 vejce
100 g margarínu na pečení
10 dkg cukru
1 vanilkový cukr
10 dkg polohrubé mouky
7 polévkových lžic teplé vody
1/2 kypřicího prášku do pečiva
citrónová kůra
sůl
na krém potřebujeme:
250 g měkkého tvarohu
125 g másla
cukr podle chuti
dále potřebujeme kulaté piškoty a kompot, vanilkový pudink - cca 1,5 - 2 balíčky
Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přilijeme rozpuštěný zchladlý margarín na pečení, přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme sůl, mouku s kypřicím práškem, citrónovou kůru a zamícháme. Přidáme vodu, zamícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Velký plech vysteleme pečicím papírem, na který rozetřeme těsto (vznikne hodně tenká vrstva). To upečeme v troubě - mírně dozlatova, spíš světlé.
Upečené vychladlé těsto překrojíme na půlky. Jednu potřeme tvarohovým krémem, který uděláme tak, že máslo dobře vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme tvaroh (máslo a tvaroh má mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil) a do hotového krému vmícháme okapané ovoce. Trochu toho krému si ale dáme stranou.
Další vrstvu budou tvořit piškoty - klademe jeden vedle druhého. Piškoty trochu pokapeme šťávou z kompotu.
Potom kompotovou šťávu dáme vařit, když vře, vmícháme do ní vanilkový pudink - rozpuštěný v troše vody. Je možné, že kompotové štťávy budeme mít málo, tak k ní přilijeme trochu vody. Celé to samozřejmě podle sebe dochutíme cukrem. Musí vzniknout taková hodně hustá hmota, prostě jako pudink, který ale není mléčný. Z toho odebereme cca 2/3 (možná i o něco více), do kterých vmícháme zbylý tvarohový krém, a tuto hmotu natřeme na piškoty.
Jako další vrstvu přiložíme druhou polovinu upečeného těsta. Na něj nakonec rozetřeme zbytek pudinkové hmoty.
Takhle to celé dáme ztuhnout do lednice. Jíst to lze ještě týž den, protože piškoty pokapané šťávou změknou brzy, ale proležené je to lépe samozřejmě až následující den. Můžeme zdobit šlehačkou.
Já jsem si udělala kompot z černého jeřábu a na tohle jsem ho použila. Připadalo mi, že v tom řezu udělal takovou lehce kávovou chuť, ale to nevím proč, káva tam žádná nebyla, tak se mi to možná jen zdálo. Moc to chutnalo i dětem.
2 vejce
100 g margarínu na pečení
10 dkg cukru
1 vanilkový cukr
10 dkg polohrubé mouky
7 polévkových lžic teplé vody
1/2 kypřicího prášku do pečiva
citrónová kůra
sůl
na krém potřebujeme:
250 g měkkého tvarohu
125 g másla
cukr podle chuti
dále potřebujeme kulaté piškoty a kompot, vanilkový pudink - cca 1,5 - 2 balíčky
Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přilijeme rozpuštěný zchladlý margarín na pečení, přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme sůl, mouku s kypřicím práškem, citrónovou kůru a zamícháme. Přidáme vodu, zamícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Velký plech vysteleme pečicím papírem, na který rozetřeme těsto (vznikne hodně tenká vrstva). To upečeme v troubě - mírně dozlatova, spíš světlé.
Upečené vychladlé těsto překrojíme na půlky. Jednu potřeme tvarohovým krémem, který uděláme tak, že máslo dobře vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme tvaroh (máslo a tvaroh má mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil) a do hotového krému vmícháme okapané ovoce. Trochu toho krému si ale dáme stranou.
Další vrstvu budou tvořit piškoty - klademe jeden vedle druhého. Piškoty trochu pokapeme šťávou z kompotu.
Potom kompotovou šťávu dáme vařit, když vře, vmícháme do ní vanilkový pudink - rozpuštěný v troše vody. Je možné, že kompotové štťávy budeme mít málo, tak k ní přilijeme trochu vody. Celé to samozřejmě podle sebe dochutíme cukrem. Musí vzniknout taková hodně hustá hmota, prostě jako pudink, který ale není mléčný. Z toho odebereme cca 2/3 (možná i o něco více), do kterých vmícháme zbylý tvarohový krém, a tuto hmotu natřeme na piškoty.
Jako další vrstvu přiložíme druhou polovinu upečeného těsta. Na něj nakonec rozetřeme zbytek pudinkové hmoty.
Takhle to celé dáme ztuhnout do lednice. Jíst to lze ještě týž den, protože piškoty pokapané šťávou změknou brzy, ale proležené je to lépe samozřejmě až následující den. Můžeme zdobit šlehačkou.
Já jsem si udělala kompot z černého jeřábu a na tohle jsem ho použila. Připadalo mi, že v tom řezu udělal takovou lehce kávovou chuť, ale to nevím proč, káva tam žádná nebyla, tak se mi to možná jen zdálo. Moc to chutnalo i dětem.
Comment