Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Ovocné řezy

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Ovocné řezy

    Na těsto potřebujeme:
    2 vejce
    100 g margarínu na pečení
    10 dkg cukru
    1 vanilkový cukr
    10 dkg polohrubé mouky
    7 polévkových lžic teplé vody
    1/2 kypřicího prášku do pečiva
    citrónová kůra
    sůl

    na krém potřebujeme:
    250 g měkkého tvarohu
    125 g másla
    cukr podle chuti

    dále potřebujeme kulaté piškoty a kompot, vanilkový pudink - cca 1,5 - 2 balíčky

    Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přilijeme rozpuštěný zchladlý margarín na pečení, přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme sůl, mouku s kypřicím práškem, citrónovou kůru a zamícháme. Přidáme vodu, zamícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Velký plech vysteleme pečicím papírem, na který rozetřeme těsto (vznikne hodně tenká vrstva). To upečeme v troubě - mírně dozlatova, spíš světlé.
    Upečené vychladlé těsto překrojíme na půlky. Jednu potřeme tvarohovým krémem, který uděláme tak, že máslo dobře vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme tvaroh (máslo a tvaroh má mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil) a do hotového krému vmícháme okapané ovoce. Trochu toho krému si ale dáme stranou.
    Další vrstvu budou tvořit piškoty - klademe jeden vedle druhého. Piškoty trochu pokapeme šťávou z kompotu.
    Potom kompotovou šťávu dáme vařit, když vře, vmícháme do ní vanilkový pudink - rozpuštěný v troše vody. Je možné, že kompotové štťávy budeme mít málo, tak k ní přilijeme trochu vody. Celé to samozřejmě podle sebe dochutíme cukrem. Musí vzniknout taková hodně hustá hmota, prostě jako pudink, který ale není mléčný. Z toho odebereme cca 2/3 (možná i o něco více), do kterých vmícháme zbylý tvarohový krém, a tuto hmotu natřeme na piškoty.
    Jako další vrstvu přiložíme druhou polovinu upečeného těsta. Na něj nakonec rozetřeme zbytek pudinkové hmoty.
    Takhle to celé dáme ztuhnout do lednice. Jíst to lze ještě týž den, protože piškoty pokapané šťávou změknou brzy, ale proležené je to lépe samozřejmě až následující den. Můžeme zdobit šlehačkou.
    Já jsem si udělala kompot z černého jeřábu a na tohle jsem ho použila. Připadalo mi, že v tom řezu udělal takovou lehce kávovou chuť, ale to nevím proč, káva tam žádná nebyla, tak se mi to možná jen zdálo. Moc to chutnalo i dětem.
    Attached Files
    Zuzana

  • #2
    Zuzko, jaký tvaroh používáš na krém, vaničkový nebo v alobalu?
    Blanka

    Comment


    • #3
      Zuzi bezva receptík!
      LENKA

      Comment


      • #4
        Ahoj holky,
        Blanco, měla jsem tvaroh ve vaničce.
        Zuzana

        Comment


        • #5
          Zuzko, díky za upřesnění, myslela jsem si, že do krému by byl lepší .
          Blanka

          Comment

          Pracuji...
          X