Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Drobenkový koláč

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Drobenkový koláč

Těsto:
    250g hladké mouky
    250g polohrubé mouky
    6 lžic cukru
    1 kysaná smetana(200g)
    1 vejce
    1 kostička droždí
    100-200ml mléka
    +1 vejce na potření
    +drobenka

Náplň:
    1 šlehačka
    1 ztužovač
    1tvaroh(kostka)
    1vanilkový pudink+2,5 dcl mléka (uvařit hustý pudink)

*Může být i jiná náplň

Zaděláme kynuté těsto a necháme aspoň1/2 hodinky vykynout.Těsto si rozdělíme na 8-16 kousků,podle toho jak velké chceme mít koláče.Při rozdělení na 8 ks je koláč po upečení velký v průměru:13cm.Takové jsem teď dělala,příště možná zkusím menší.Tahle velikost těch 8cm odpovídá velikosti i těm kupovaným z obchodu.Bochánky zakulatíme a přendáme na vymazaný plech nebo peč.papír.Trošku je zploštíme,protože pečením nabydou,aby po upečení nebyly jak kuličky-moc vysoké.Necháme na plechu ještě 10min dokynout,potřeme rozšlehaným vejcem,posypeme drobenkou a upečeme.Pekla jsem ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 5-7minut,pak jsem teplotu stáhla na 160°C.Ke konci (na asi 5min.)jsem zvýšila na 180°C a přepla jen na vrchní pečení,aby zezlátnul vršek.Pekla jsem tuhle velikost dohromady 25minut.

Na krém jsem si prvně uvařila sladký pudink-hodně hustý,míchat dokud to jde.(Může se uvařit i bez cukru a pak se dosladí při zašlehávání do tvarohové směsi).Uvařený za stálého míchání vychladit ve studené vodní lázni.Dále jsem si vyšlehala smetanu se ztužovačem a trochou cukru-dala do ledničky chladit.Zvlášť jsem vyšlehala tvaroh s cukrem.Do vyšlehaného tvarohu s cukrem,který byl taky chladnější přišleháme chladný hodně hustý pudink (elektr.šlehačem) a nakonec lehce,opatrně šlehačku (ne elektr.šlehačem )jen metličkou,aby nezřídla.Ušlehaný tvaroh i pudink jsem měla na chvíli v ledničce,aby byly chladnější tak jako šlehačka.Koláče naplníme krémem, pocukrujeme a můžeme mlsat. :P Dobrou chuť
    Attached Files
    Radka

Re: Drobenkový koláč

Radko díky za receptík.Už jsemsi ho vytiskla a založila do mé kuchařky.Dívala jsem se na ten Pražský koláč,ale je to něco jiného.Jenom v poslední fázi se to taky takto plní.Díky moc

Comment

Jaruš a ten pražský se plnil taky takovým krémem Tímto krémem se asi neplní koláče do zásoby,možná pak zřídne-je tam šlehačka Někde v kuchařce mám zvláštní recept na krém a to v tom,že se pudink vaří ve smetaně-je to přepych,ale třeba má tu chuť a přitom bude krém tuhý,némáš prosím zkušenost :P . . . Jarušzapoměla do receptu na náplň napsat mléko,dělá se jen z 2,5 dcl Promiň,omlouvám se.Hned zpravím
      Radka

Comment

Tento recept jsem nezkoušela,je určen do věnečků,ale mohl by být i do těchto koláčů.Kdyby chtěl někdo zkusit vypadá slibně,mohl by chutnat a být i hustý,snad i trvanlivější více než 1den.

Krém do věnečků:
        2 hrnky smetany
        3 lžíce hladké mouky
        2lžíce vanilkového pudinkového prášku
        3 žloutky
        5 lžic cukru

Vše se šlehá ve vodní lázni zhoustnutí. :P
        Radka

Comment

Co já mám recept,tak ten je jinak i jiná náplň.Koukám,že už jsi to opravila,fajn

Comment

Jesterko, zaujal mě Váš krém do věnečků a chtěla jsem se zeptat 2 hrnky smetany jsou jak velké . Díky a zdravím

Comment

1hrnek=čtvrtlitráček,je to tak v hrníčkové kuchařce,z které je recept. :P
              Radka

Comment

http://www.apetitonline.cz/recepty/184- ... kolac.html .... na těchto stránkách jsem našla podobný recept,ale zase trochu jiný.Tak odkazuji,jestli to takto nevadí Ona vzpomínala HankaP(v komentáři v galerce) na svůj ztracený recept na pražský koláč,tak jsem hledala a možná je to on. :P
                Radka

Comment

jesterko
                  to je přesně ono, ta majonéza v tom redeptu na těch stránkách co doporučuješ nahrazuje vlastně zde nahoře uvedenou kysanou smetanu.
                  Těsto je podobné.
                  No a ten krém to je přesně on. Takže dík za ůhledání. Já si kolikrát říkala, že se po něm podívám.
                  HankaP

Comment

Už je to 14 dnů co jsem pekla drobenkový koláč
                    u nás mu říkáme pražský
                    Byla tu švagrová s bráchou a synovcem, tak jsem je napekla ze 2,5 dávek.
                    Plnily jsme to se švagrovou na několi krát.
                    Dělaly jsme to schválně aby jsme zjistily jak na ten krém. Pokaždé jsme to malinko obměnily.Tady v Praze se prodával většinou s krémem bez tvarohu.
                    Nakonec jsme se shodli včetně našich ostatních strávníků na krému: ( tedy tvrdili ostatní, že je nejvíce podobný tomu co v těch koláčích býval)
                    200 ml mléka
                    2 vanilkové cukry
                    1 mírně navršená lžíce bramborového škrobu
                    povaříme
                    do horkého zamíchat 100 g másla
                    dalších 100 g másla umíchat se 3 vrchovatými lžícemi moučkového cukru
                    postupně do másla s cukrem přidávat prochladlou škrobovou hmotu
                    nakonec zamíchat 1 ušlehanou šlehačku s půlkou ztužovače a přidaly jsme 1 lžíci rumu

někde tu byl recept, kde bylo jen 100 g másla a 500 ml šlehačka, ale připadalo nám to řidší, s tím přidaným máslem a ubranou šlehačkou nám to připadalo lepší.
                    Tak to můj a švagrové postřeh, třeba bude mít někdo jiné zkušenosti.
                    HankaP

Comment

Tak já mohu říci,že tento recept od Ještěrky jsem udělala přesně podle ní a je to vynikající.Všichni dlabali jak utržení od řetězu.Krém je tak úžasný,že nikdo nepoznal,že je to z tvarohu,vynikající.Dlouho to trvalo,než jsem se do toho pustila,ale stálo to za to.Ještěrko díky moc.Kde jsi?????Chybi tu tvé krásné receptíky.

Comment

Ještěrko a Jaruško, dneska jsem udělala tyto koláče, z tohot množství jsem jich udělala 89 kousků. Dělala jsem je skoro 3 hodiny, uf! Už jsem jich 16 kousků naplnila a zanesla sousedům. První plech jsem trochu víc upekla, ale ta teplota se musí přizpůsobit velikosti koláčků. Jinak jsem tam dala špetku soli, přece jenom jsou to koláče. Díky moc za rady a receptík.

Comment

Pracuji...
                        X