Těsto:
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
6 lžic cukru
1 kysaná smetana(200g)
1 vejce
1 kostička droždí
100-200ml mléka
+1 vejce na potření
+drobenka
Náplň:
1 šlehačka
1 ztužovač
1tvaroh(kostka)
1vanilkový pudink+2,5 dcl mléka (uvařit hustý pudink)
*Může být i jiná náplň
Zaděláme kynuté těsto a necháme aspoň1/2 hodinky vykynout.Těsto si rozdělíme na 8-16 kousků,podle toho jak velké chceme mít koláče.Při rozdělení na 8 ks je koláč po upečení velký v průměru:13cm.Takové jsem teď dělala,příště možná zkusím menší.Tahle velikost těch 8cm odpovídá velikosti i těm kupovaným z obchodu.Bochánky zakulatíme a přendáme na vymazaný plech nebo peč.papír.Trošku je zploštíme,protože pečením nabydou,aby po upečení nebyly jak kuličky-moc vysoké.Necháme na plechu ještě 10min dokynout,potřeme rozšlehaným vejcem,posypeme drobenkou a upečeme.Pekla jsem ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 5-7minut,pak jsem teplotu stáhla na 160°C.Ke konci (na asi 5min.)jsem zvýšila na 180°C a přepla jen na vrchní pečení,aby zezlátnul vršek.Pekla jsem tuhle velikost dohromady 25minut.
Na krém jsem si prvně uvařila sladký pudink-hodně hustý,míchat dokud to jde.(Může se uvařit i bez cukru a pak se dosladí při zašlehávání do tvarohové směsi).Uvařený za stálého míchání vychladit ve studené vodní lázni.Dále jsem si vyšlehala smetanu se ztužovačem a trochou cukru-dala do ledničky chladit.Zvlášť jsem vyšlehala tvaroh s cukrem.Do vyšlehaného tvarohu s cukrem,který byl taky chladnější přišleháme chladný hodně hustý pudink (elektr.šlehačem) a nakonec lehce,opatrně šlehačku (ne elektr.šlehačem )jen metličkou,aby nezřídla.Ušlehaný tvaroh i pudink jsem měla na chvíli v ledničce,aby byly chladnější tak jako šlehačka.Koláče naplníme krémem, pocukrujeme a můžeme mlsat. :P Dobrou chuť
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
6 lžic cukru
1 kysaná smetana(200g)
1 vejce
1 kostička droždí
100-200ml mléka
+1 vejce na potření
+drobenka
Náplň:
1 šlehačka
1 ztužovač
1tvaroh(kostka)
1vanilkový pudink+2,5 dcl mléka (uvařit hustý pudink)
*Může být i jiná náplň
Zaděláme kynuté těsto a necháme aspoň1/2 hodinky vykynout.Těsto si rozdělíme na 8-16 kousků,podle toho jak velké chceme mít koláče.Při rozdělení na 8 ks je koláč po upečení velký v průměru:13cm.Takové jsem teď dělala,příště možná zkusím menší.Tahle velikost těch 8cm odpovídá velikosti i těm kupovaným z obchodu.Bochánky zakulatíme a přendáme na vymazaný plech nebo peč.papír.Trošku je zploštíme,protože pečením nabydou,aby po upečení nebyly jak kuličky-moc vysoké.Necháme na plechu ještě 10min dokynout,potřeme rozšlehaným vejcem,posypeme drobenkou a upečeme.Pekla jsem ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 5-7minut,pak jsem teplotu stáhla na 160°C.Ke konci (na asi 5min.)jsem zvýšila na 180°C a přepla jen na vrchní pečení,aby zezlátnul vršek.Pekla jsem tuhle velikost dohromady 25minut.
Na krém jsem si prvně uvařila sladký pudink-hodně hustý,míchat dokud to jde.(Může se uvařit i bez cukru a pak se dosladí při zašlehávání do tvarohové směsi).Uvařený za stálého míchání vychladit ve studené vodní lázni.Dále jsem si vyšlehala smetanu se ztužovačem a trochou cukru-dala do ledničky chladit.Zvlášť jsem vyšlehala tvaroh s cukrem.Do vyšlehaného tvarohu s cukrem,který byl taky chladnější přišleháme chladný hodně hustý pudink (elektr.šlehačem) a nakonec lehce,opatrně šlehačku (ne elektr.šlehačem )jen metličkou,aby nezřídla.Ušlehaný tvaroh i pudink jsem měla na chvíli v ledničce,aby byly chladnější tak jako šlehačka.Koláče naplníme krémem, pocukrujeme a můžeme mlsat. :P Dobrou chuť
Comment