Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Dobrůtky pro děti

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Dobrůtky pro děti

    Dobrý den, jsem sice máma již dospělého syna a skoro dospělé dcery, ale myslím si,že nějakým receptíkem bych přispět mohla. Když byly děti malinké, tak jsem jim každý den vařila takovou tu mixovanou mňamku, která se skládala stále ze skoro stejných ingrediencí jako brambor, tisíce různých druhů zeleniny, masíčka nebo žloutečku. Vše se vařilo ve vodě a ve finále omastilo trošičkou máslíčka. Někdy se brambor vynechal a přidala se uvařená rýže, těstovinky. Nazývalo se to podle převažujícího druhu zeleniny. Dala se tak vytvořit dětská svíčková, rajská, špenát, fazolky, mrkvička atd. Na svačinky jsem jim vařila z jablíček ze zahrady přesnídávky s pudinkem, nebo šlehala tvarůžek s různým ovocem. Dokonce i jogurt jsem jim dělala doma vlastní, měla jsem friťák, který byl zároveň i jogurtovač. Teď píšu o dětech tak do jednoho roku. Později vlastně jedli všechno s námi, jen bez koření.S večeří nebyl nikdy problém , protože naše děti vyžadovali krupičnou kaši až asi do tří let. Né úplně každý den, ale dost často. Nyní mám dvouletou neteř,která není vůbec jedlík, maminka za ní musí lítat po celém bytě , aby do ní něco dostala. To je potom jedno co uvaříte, ta nechuť dítěte Vám zkazí radost z jakéhokoliv jídla, co připravíte. Přeji Vám aby děti papaly všechno, co je připraveno s láskou.
    Nyní receptík :
    Na másle zpěníme kousek cibulky, na ní dáme orestovat masíčko z kuřete, králíka či krůty. Jemně osolíme. Na kostičky si nakrájíme různé druhy zeleniny, čím víc, tím líp a přidáme k masu. Kořenit můžeme bylinkama, jako je třeba majoránka, bazalka, ale i kmín a česnek můžeme pro děti použít. Zalijeme horkou vodou a vaříme, až je maso měkké. Trošičku zaprášíme moukou, aby se vytvořila šťávička a můžeme podávat. Pokud to děťátko ještě nekouše můžeme to pomixovat ručním mixerem, nebo už rovnou připravovat z masíčka vcelku, šťávičku se zeleninou propasírovat přes cedník a maso tam nakrájet na malinké kousíčky. Většina dětí totiž když vidí spoustu zeleniny, tak nejí. Propasírovanou jí tam mají a nevědí o tom.Do omáčky rozmačkáme buď brambůrek nebo jakoukoliv jinou přílohu co má vaše dítě rádo. Přeji Vašim dětem dobrou chuť. Martinka

  • #2
    Re: Dobrůtky pro děti

    Ahoj Martinko, já sice malé děti už nemám, ale pořád mám na mysli,jak mi radila kamarádka, abych polívky a omáčky pro děti nezahušťovala moukou, ale maizenou. Což je vlastně kukuřičná škrobová moučka.
    Taky jsem hodně dětem dělala domácí přesnídávku z jablek. Uvařit jablka, rozmixovat nebo propasírovat, jablečnou směs dát do hrnce i s trochou vody z jablek. V hrnku rozmícháme ve vodě pudink vanilkový nebo i jahodový a přidáme k jablkům a povaříme. Ale myslím, že to hodně maminek zná.
    Květa

    Comment


    • #3
      Re: Dobrůtky pro děti

      Květo, tu jablečnou přesnídávku jsem dělávala stejně. Myslím si ale že dnešní maminky už nic takovýho vyrábět nebudou. Sortiment dětského papáníčka v obchodech je tak veliký,že už to dneska doma asi nikdo nevyrábí. Neznám nikoho. Já mám pocit, že do jednoho roku už nikdo nevaří ani ty obědy pro děti. Je na trhu spousta hotových pokrmů pro děti do jednoho roku, že by se s tím snad ani nikdo nepatlal. No vlastně možná ty rodiny, co nemají peníze na nákup těchto jídel. Protože je to dost drahé. Dokonce i doktorka poradila mé sestře, že ta kupovaná jídla jsou pro děti to nejlepší. A co se týče té mouky, před dvaceti lety, nebylo nic proti ničemu, když se dětem, pokud nebyli alergici, dala do jídla špetka mouky. Škrobová moučka je ale asi opravdu zdravější a to i pro dospělé. Každý jí ale v omáčce nemusí. Prostě ty stravovací návyky se mění rok od roku. Co šlo dávat dětem před pár lety, teď už zase neplatí. Každá maminka by si asi měla najít tu svoji střední cestu a podle toho to dělat. Hezký den.

      Comment


      • #4
        Re: Dobrůtky pro děti

        Já nevím jak kdo, ale já denisce 16 měsíců vařím a vždycky jsem vařila. Skleničky jsem kupovala, jen když jsme někam jeli. Přesnídávky taky dělám. Zkoušela jsem hruškovou, meruňkovou, jablečnou i jahodovou. Myslím, že Denisce chutnají víc než ty kupované. Teď už papá všechno s námi. Kořením bylinkami a kdo chce tak si přisolí.
        Kamila

        Comment


        • #5
          Re: Dobrůtky pro děti

          Ahoj Martinko, o tom tady to forum je-Recepty pro děti- tak proto jsem přidala taky jeden tu jablečnou přesnídávku.
          Já vím, že dnes hodně mladých maminek kupuje hotové výrobky, ale myslím si, že se ještě najdou takové, které rady vaří.
          Když byl můj syn malý(nyní má 11), tak už taky byly všelijaké polívčičky a pomleté maso s rýží. A už tenkrát to bylo dost drahé. Tak jsem jednou něco z toho koupila. Syn to nejedl a ani mně to nechutnalo. A tak jsme zůstali u domácí stravy.
          Květa

          Comment


          • #6
            Re: Dobrůtky pro děti

            Já jsem ale vžádném případě nepsala,že je správné nevařit a kupovat dětem hotovou stravu. Naše děti to taky nejedli, s koupenou přesnídávkou se dávily a myslím si, že hotovek na výběr moc nebylo, myslím před dvaceti lety. Mám zaměstnání,kde pracují převážně ženy a okolo sebe v rodině hodně miminek a vím, že málokdy něco jejich maminky vaří. Dnes je móda kupovat stravu v supermarketu, že to není dobré je věc názoru. Ochutnala jsem to a pokud máte dostatek financí na kvalitní značku té stravy, tak je to moc dobrý. Stejně tak je moderní chodit na mateřské do nejbližšího školního zařízení pro obědy. Neříkám,že všichni a taky bych to nedělala. Ale to jen proto , že ráda vařím. Mám známou která cpe své tři děti pouze rohlíkama, koupenýma buchtama a polívkama z pytlíku. V tomto případě by strava ze školní jídelny byla zlatá. Těchto lidí se nezastávám, čistě konstatuji, že to tak dneska je. Tato stránka asi nebyla zřízena pro názory na stravování děti ale pro konkrétní recepty, tudíž toho už asi necháme, ne? Všem maminkám, které mají malé dětičky přeji hodně úspěchů při vaření.

            Comment


            • #7
              Re: Dobrůtky pro děti

              Ahoj Martinko, úplný souhlas s tebou, tak jsem to taky myslela, že je to stránka s recepty pro děti.
              A ještě jsem si vzpomněla, co jsem dětem vařívala. Máme rádi smažený květák. Ale jak květák upravit dětem, aby jim chutnal . Tak jsem klasicky květák uvařila v osolené vodě. Potom jsem ho rezebrala na malé růžičky, a posypala jsem ho jemně osmaženou strouhankou na másle. A může se k tomu i promíchat vejce uvařené natvrdo a nakrájené na kostičky. A brambůrky nebo bramborová kaše. Přeji pěkný den.
              Květa

              Comment


              • #8
                Re: Dobrůtky pro děti

                No ona ta zelenina dětem většinou nechutná a nemusí to být jen květák. Já jsem jim z květáčku dělala zase od malička palačinky. Udělá se těstíčko jako na palačinky, jen s více vejci, na půl litru mléka asi 3 vejce. Do toho se přidá nastrouhaný syrový květák, když to dělám pro dospělé přidávám i česnek a pepř, trošku vegetky. Potom přistrohám kousek sýru, na droboučko nakrájenou šunku a nasekanou pažitku nebo petržel /kudrnatou/. Smažím z toho malé placičky a děti si ani nevšimnou ,že tam květák je. Omlouvám se všem ,že neuvádím přesný rozpis jednotlivých surovin, ale vařím většinou podle oka. Dobrou chuť!

                Comment


                • #9
                  Re: Dobrůtky pro děti

                  Přeji hezký den vám všem kuchařinkám a také dám něco zajímavého z dobrůtek.Vařila jsem dětem v mateřince dlouhá léta a znám malé dětičky.
                  Někdo řekne,že děti sní všechno,že je lepší vařit pro děti,jak pro dospělé...Ale velký omyl.Děti jen tak nesní něco,co jim nechutná.U dětí jsem brala vždycky v první řadě jejich očíčka - očima se začíná .Pak přišla ochutnávka ze strany malého strávníka a poté konzumace jídla.Každý dospělý člověk má pak velikou radost,že malému tvorečkovi chutnalo a zůstalo v konečné fázi u talíře beze zbytku.To i zahřeje u srdíčka.Ve školce byl kámen úrazu HRACHOVÁ KAŠE.Už jen pohled na hrachovou kaši někteří malí strávníci měli tendenci se odkráčet do místnosti s hračkami a oželet oběd.Já byla občas i bezradná a tak jsem místo hrachové kaše začala na teflonové pánvi smažit bez tuku luštěninové placičky(hrachové,fazolové,čočkové i jáhlové).K těmto placičkám jsem připravila dušenou zeleninu a největší radost jsem měla,když jim zářily očka a dokonce se těšili na oběd.Tento recept je velice jednoduchý.Uvařit luštěninu,rozmixovat po vychladnutí s vejci,česnekem majoránku(může být i pažitka)a s trochou strouhanky a trochou soli.Občas jsem k tomuto luštěninovému jídlu se zeleninou(záleží na fantazii) upekla i kuřátko,nebo vepřové maso. Nejlepší na všem bylo to,že moje rodina byla svým způsobem,,pokusný králík",neboť každý nový recept jsem zkoušela doma.Určitě se najde inspirace pro malé strávníky a přeji hodně dobrot pro ně.Jiřina

                  Comment


                  • #10
                    Re: Dobrůtky pro děti

                    Už dlouho sem nikdo nepřispíval a já jsem zabrouzdala až dneska,
                    Moje děti byly se mnou doma - kluk do 5 a půl a dceři 3 a půl, když šly do školky. Byly z domova lzvyklé, že se neustále vyvařuje a jelikož jsme měli zahradu tak i hodně doma vypěstované zeleniny. Ve školce ještě vaření bylo docela slušné, děti byly spokojené, ale horší to bylo ve školní jídelně.
                    Můj můž se jednou s dcerou pohádal, když přišla hladová ze školy a hnala se k ledničce s tím, že má hlad, že se to nedalo jíst. Je jasné, že každému nechutně všechno a co strávník to jiná chuť, ale já jsem pak do té školy nastoupila jako zaměstnanec a tak jsem se divila.
                    Bylo to zdůvodňováno normami. Ale ty normy jsem nepochopila, protože to byly samé knedlíky, omáčky, těstoviny omáčky a vůbec ale vůbec žádná zelenina. Jen jednou týdně bylo k něčemu zelí, buď vařené nebo salát. A to i v sezoně v září. Taky vařím omáčky a knedlíky, máme to rádi, ale děláme i hodně zeleninová jídla,
                    Ty děti co na to nejsou zvyklé z domova, tak se ani zeleninu nenaučí jíst, protože v té škole prostě není - tedy alespoň v té naší to tak bylo.
                    Hlavně se věčně vařilo UHO --opravdu né UFO , ale UHO - kdyby někdo nevěděl, tak v mnoha pražských školách tak nazývají universální hnědou omáčku!!!! Tedy děti to tak nazývají, kuchařky to předhodí pod různými názvy. Ať to mělo na jídelním lístku různé názvy, tak to byla vždycky taková nahnědla řiďounká omáčky, bez nějaké zvláštní chuti, u dětí velmi neoblíbená!!!
                    HankaP

                    Comment


                    • #11
                      Re: Dobrůtky pro děti

                      Hani, přečetla jsem si Váš email a musím reagovat. Naše děti nejedli v jeslích ani ve školkách nikdy nic, když jsme šli domů, tak po cestě by snědli cokoliv jsem měla v tašce, jaký měly hlad. Holka chodila do školky ,kde vařili makrobiotiku, vlastně né jenom to, ale dost to tím oživovali. A kluk ten nejedl nic , protože s ním byl do 13 let děsný problém. Nechtěl jíst nic, než co jsem uvařila já a to ještě málo. Je mu 20 let a má s tím problém pořád. Je v Praze a místo aby chodil do menzy, tak já mu vařím do sklenic a on si to na koleji ohřívá. Ještě jsem chtěla k těm školním jídelnám. Já jsem shodou okolností vedoucí školní jídelny, vlastně výdejny. Dřív se u nás vařilo, byl to přesně takový děs, jak popisuje Hanka. Pár nezdravých jídel se na jídelníčku stále opakovalo a to zdraví byla jen čočka a hrachová kaše. Bez salátů a jakýchkoliv změn. Pak nám udělali z jídelny výdejnu a vozíme jídlo z vedlejší školy a to je paráda. Máme na výběr ze dvou chodů, přičemž ten jeden chod je vždycky zdravý. Třeba kuskus, cizrna, jáhly, hodně ryby, zeleninová jídla a ke každému jídlu denně salát. A když je omáčka tak alespoň ovoce, jogurt. Nemůžeme si to vynachválit. Ale teď k jádru problému. Dokud jsem to neviděla, tak jsem nevěřila. Když si stoupnu při výdeji do jídelny a sleduji děti, tak je mi vše jasné. Nejedí nic, i kdyby tam měly zlato na tom talíři. Objednají si a odevzdají to celé. Né třeba úplně všichni, ale většina. Maso nejí nikdo. Já osobně bych byla za zrušení všech školních stravoven, protože je to jen přelévání peněz. Kolik lidí se s tím jídlem musí zabývat a kde to skončí ??? U prasat. A i za to se platí. Naše děti také přicházely celé roky z jídelny hladové, ale byla to jejich chyba. Je pravda, že není jídelna jako jídelna, ale to je dětem jedno. Nejedí nic a nikde. Martinka

                      Comment


                      • #12
                        Re: Dobrůtky pro děti

                        Ahoj Martinko,
                        Vím, že v některých kuchyních ve škole se vaří úplně jinak, proto jsem nechápala tu naši.
                        Dcera chogila na 4leté gymnázium. První 3 roky jim dovážely jídlo z jedné školní kuchyně a neustále byly nějaké stížnosti. Poslední rok, změnili kuchyň a hned se vše zlepšilo, i na třídních schůzkách se kuchyň chválila, měli na výběr ze 3 jídel a ještě různé zeleninové a těstovinné saláty.
                        Proto jsem nechápala, když se u nás říkalo, že se musí vařít podle norem a salát opravdu byl jen zelný maximálně tak 1 krát měsíčně nebo strouhaná mrkev.Nikdy jsem tam neviděla okurkový rajčatový apodobně. To byly někdy okurky opravdu velmi levné, třeba v září. Takže v té kuchyni, odkud dováželi jídlo na gymnázium, museli také vařit podle nějakých norem, tak mi nebylo jasné, že je nepoužívají i jinde.V televizi nedávno říkali, že se s tím bude něco dělat v rámci evropské unie.
                        To že děti vrací třeba plný talíř, to jsem si taky všimla, některé děti si jídla prostě neváží, to už je druhá otázka. Na základce spousta dětí úplně odmítala chodit na obědy, protože to byl velký kopec těstovin, rýže nebo kledlíků politých omáčkou. Většinou se u nás používala vepřová kýty, byla dělaná v celku, takže to něbylo moc šťavnaté, spíše vysušené, takže děti také vracely porce masa.Sice to bylo libové, ale já také kýtu používám jen na některé recepty. Když bylo maso nakrájené před vařením na kousky, tak jim to chutnalo více. Je jasné že to maso dělané v celku se lépe porcuje.On je to velmi složitý problém.
                        Zdraví Hanka P.
                        HankaP

                        Comment


                        • #13
                          Re: Dobrůtky pro děti

                          Ahoj Hanko, máš pravdu,že ve školních jídelnách se k vaření používá skoro výhradně vepřová kýta, protože to maso je libové a opravdu se nejlépe krájí. Děti ale nejí žádné maso, ani libové, ani šťavnaté na kousíčky, ani prorostlé. Nejí ani ryby. Já si někdy říkám, co těm dětem doma dávají jíst. Asi brambůrky a sušenky, možná to zapíjejí džusem. Přece kdo je zvyklý z domova na českou kuchyni , tak nemůže to jídlo v takovém množství vracet. Ale abych neházela všechny děti do jednoho pytle, tak jako protiklad máme ve škole taky děti, které když nedostanou přidáno tak jak si představují, dotáhnou to rodiče až na hygienu. Prostě těch normálních dětí máme málo. Zdravím. Martinka

                          Comment


                          • #14
                            Re: Dobrůtky pro děti

                            Já teda nevím, jsem asi výjimka, ale i když je mi teprve necelých 20 tak vím, že až budu mít miminko (zatím nic neplánuju), tak 100% budu vařit doma a nebudu kupovat to, co se teď prodává. Vůbec se mi ty skleničky s bůhví čím uvnitř nelíbí a já jsem taky vyrostla na domácí stravě a nedám na ni dopustit. Už teď je vaření a pečení mou vášní Ale vím, že některé kámošky připálí i čaj

                            Comment

                            Pracuji...
                            X