Dobrý den, jsem sice máma již dospělého syna a skoro dospělé dcery, ale myslím si,že nějakým receptíkem bych přispět mohla. Když byly děti malinké, tak jsem jim každý den vařila takovou tu mixovanou mňamku, která se skládala stále ze skoro stejných ingrediencí jako brambor, tisíce různých druhů zeleniny, masíčka nebo žloutečku. Vše se vařilo ve vodě a ve finále omastilo trošičkou máslíčka. Někdy se brambor vynechal a přidala se uvařená rýže, těstovinky. Nazývalo se to podle převažujícího druhu zeleniny. Dala se tak vytvořit dětská svíčková, rajská, špenát, fazolky, mrkvička atd. Na svačinky jsem jim vařila z jablíček ze zahrady přesnídávky s pudinkem, nebo šlehala tvarůžek s různým ovocem. Dokonce i jogurt jsem jim dělala doma vlastní, měla jsem friťák, který byl zároveň i jogurtovač. Teď píšu o dětech tak do jednoho roku. Později vlastně jedli všechno s námi, jen bez koření.S večeří nebyl nikdy problém , protože naše děti vyžadovali krupičnou kaši až asi do tří let. Né úplně každý den, ale dost často. Nyní mám dvouletou neteř,která není vůbec jedlík, maminka za ní musí lítat po celém bytě , aby do ní něco dostala. To je potom jedno co uvaříte, ta nechuť dítěte Vám zkazí radost z jakéhokoliv jídla, co připravíte. Přeji Vám aby děti papaly všechno, co je připraveno s láskou.
Nyní receptík :
Na másle zpěníme kousek cibulky, na ní dáme orestovat masíčko z kuřete, králíka či krůty. Jemně osolíme. Na kostičky si nakrájíme různé druhy zeleniny, čím víc, tím líp a přidáme k masu. Kořenit můžeme bylinkama, jako je třeba majoránka, bazalka, ale i kmín a česnek můžeme pro děti použít. Zalijeme horkou vodou a vaříme, až je maso měkké. Trošičku zaprášíme moukou, aby se vytvořila šťávička a můžeme podávat. Pokud to děťátko ještě nekouše můžeme to pomixovat ručním mixerem, nebo už rovnou připravovat z masíčka vcelku, šťávičku se zeleninou propasírovat přes cedník a maso tam nakrájet na malinké kousíčky. Většina dětí totiž když vidí spoustu zeleniny, tak nejí. Propasírovanou jí tam mají a nevědí o tom.Do omáčky rozmačkáme buď brambůrek nebo jakoukoliv jinou přílohu co má vaše dítě rádo. Přeji Vašim dětem dobrou chuť. Martinka
Nyní receptík :
Na másle zpěníme kousek cibulky, na ní dáme orestovat masíčko z kuřete, králíka či krůty. Jemně osolíme. Na kostičky si nakrájíme různé druhy zeleniny, čím víc, tím líp a přidáme k masu. Kořenit můžeme bylinkama, jako je třeba majoránka, bazalka, ale i kmín a česnek můžeme pro děti použít. Zalijeme horkou vodou a vaříme, až je maso měkké. Trošičku zaprášíme moukou, aby se vytvořila šťávička a můžeme podávat. Pokud to děťátko ještě nekouše můžeme to pomixovat ručním mixerem, nebo už rovnou připravovat z masíčka vcelku, šťávičku se zeleninou propasírovat přes cedník a maso tam nakrájet na malinké kousíčky. Většina dětí totiž když vidí spoustu zeleniny, tak nejí. Propasírovanou jí tam mají a nevědí o tom.Do omáčky rozmačkáme buď brambůrek nebo jakoukoliv jinou přílohu co má vaše dítě rádo. Přeji Vašim dětem dobrou chuť. Martinka
Comment