Asi 15 cm pórku, 1 mrkev, kousek celeru, l bujónová kostka, sůl a polévkové koření, 3 stroužky česneku, olej nebo máslo, 1 lžíce hladké mouky.
Na noky: 1 středně velká brambora, majoránka, sůl, 2 stroužky česneku, 1 vejce , 5 lžic polohrubé mouky, pepř.
Na olej dáme na kolečka nakrájený pórek, najemno nastrouhanou mrkev a celer, necháme zarestovat, přidáme hladkou mouku,vhodíme bujónovou kostku, zalijeme vodou ( 1 litr) a necháme vařit.Mícháme, aby se nám nepřipalovala. Mezi tím si připravíme těsto na noky. Brambory nastrouháme najemno jako na bramboráky, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce a mouku. Množství mouky by mělo být takové, aby těstíčko bylo o něco málo hustší, jak na bramboráky. Malou lžičkou vykrajujeme noky a zaváříme do polévky. Vaříme na mírném plameni, aby se prudkým varem nerozvařily asi 10 minut, tak aby byly měkké.. Nejlépe je vyzkoušet jeden nok a podle potřeby se může přidat mouka.
Když jsou noky měkké, přidáme prolisovaný česnek, podle potřeby dosolíme a přidáme polévkové koření. Polévky jsou necelé dva litry.
Jako inspirace na noky mi posloužila Česká hospodyňka. Noky lze udělat i do česnečky místo chleba.
Na noky: 1 středně velká brambora, majoránka, sůl, 2 stroužky česneku, 1 vejce , 5 lžic polohrubé mouky, pepř.
Na olej dáme na kolečka nakrájený pórek, najemno nastrouhanou mrkev a celer, necháme zarestovat, přidáme hladkou mouku,vhodíme bujónovou kostku, zalijeme vodou ( 1 litr) a necháme vařit.Mícháme, aby se nám nepřipalovala. Mezi tím si připravíme těsto na noky. Brambory nastrouháme najemno jako na bramboráky, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce a mouku. Množství mouky by mělo být takové, aby těstíčko bylo o něco málo hustší, jak na bramboráky. Malou lžičkou vykrajujeme noky a zaváříme do polévky. Vaříme na mírném plameni, aby se prudkým varem nerozvařily asi 10 minut, tak aby byly měkké.. Nejlépe je vyzkoušet jeden nok a podle potřeby se může přidat mouka.
Když jsou noky měkké, přidáme prolisovaný česnek, podle potřeby dosolíme a přidáme polévkové koření. Polévky jsou necelé dva litry.
Jako inspirace na noky mi posloužila Česká hospodyňka. Noky lze udělat i do česnečky místo chleba.
Comment