Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Kudláskova polévka

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Kudláskova polévka

Asi 15 cm pórku, 1 mrkev, kousek celeru, l bujónová kostka, sůl a polévkové koření, 3 stroužky česneku, olej nebo máslo, 1 lžíce hladké mouky.
    Na noky: 1 středně velká brambora, majoránka, sůl, 2 stroužky česneku, 1 vejce , 5 lžic polohrubé mouky, pepř.
    Na olej dáme na kolečka nakrájený pórek, najemno nastrouhanou mrkev a celer, necháme zarestovat, přidáme hladkou mouku,vhodíme bujónovou kostku, zalijeme vodou ( 1 litr) a necháme vařit.Mícháme, aby se nám nepřipalovala. Mezi tím si připravíme těsto na noky. Brambory nastrouháme najemno jako na bramboráky, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce a mouku. Množství mouky by mělo být takové, aby těstíčko bylo o něco málo hustší, jak na bramboráky. Malou lžičkou vykrajujeme noky a zaváříme do polévky. Vaříme na mírném plameni, aby se prudkým varem nerozvařily asi 10 minut, tak aby byly měkké.. Nejlépe je vyzkoušet jeden nok a podle potřeby se může přidat mouka.
    Když jsou noky měkké, přidáme prolisovaný česnek, podle potřeby dosolíme a přidáme polévkové koření. Polévky jsou necelé dva litry.
    Jako inspirace na noky mi posloužila Česká hospodyňka. Noky lze udělat i do česnečky místo chleba.
    Attached Files
    Jana H.

Re: Kudláskova polévka

Jé, Jani, já co si vařím jen pro sebe, tak takovéhle polévky dělám dost často s různými obměnami a jsou dobré. Věrka.
    Věrka.

Comment

Věruško, já polívky nemusím, to jen když mě popadne nějaký rapl, tak si ji uvařím a pak to jím celý týden, protože dvě púorce uvařit neumím.
      Jana H.

Comment

Ahoj Jani, to já mám polévky ráda, ale co jsem sama, tak občas jí taky nedělám. Věrka.
        Věrka.

Comment

Úplně mne to zahřálo u srdce a vehnalo i slzy. Kudláskovou polévku máme takovou rodinnou polévku. Tak ji totiž nazývala moje babička.
          Vychovala pět kluků a měla o vaření postaráno každý den. Jeden z kluků je můj tatínek. jeho maminka byla vynikající kuchařka. Vše ji naučil život.
          Vypadala jako babička od Boženy Němcové. Mirka
          Mirka

Comment

Mirko, tak jsem ráda, jestli jsem ti udělala radost . Babičky byly vždycka moc hodný a ta moje i moudrá. Tolik rad do života, mi dávala, ale to víš, mladá holka . není úplně podle receptu, který jsem četla na české hospodyňce. Vařívala jsem ji, když byl ještě syn doma, jemu moc chutnala. Tady tuto jsem trochu , myslím si, že vylepšila tou zeleninou a trochou té jíšky. Musím říct, že byla výborná. Tak se opatruj. J.H.
            Jana H.

Comment

Jani zitra urcite delam kudlaskovou, uz mam nani chut ted

Comment

Jani H, určitě ti musí znít v uších, udělala jsem si tuto výbornou polévku, právě si na ní pochutnávám. Přidala jsem tam ještě trochu jiné zeleniny, abych zlikvidovala domácí zásoby, stojí v ní lžíce . Jen jsem trochu zvorala ty noky, dávala jsem tam mouku a říkám si, že je nějak hrubě namletá a pak jsem zjistila, že jsem si přehodila krabice a dala hrubou na místo polohrubé. Vůbec to nevadilo, jsou dobré i tak. Mám ji plný dvoulitrový hrnec, asi na ni budu chodit celý den. Pak mají jít kila dolů .
                Blanka

Comment

Blani, to víš, že znělo. Jsem ráda, že chutnala.
                  Jana H.

Comment

Pracuji...
                  X