Kmínová polévka : nejprve si v hrnci udělám jíšku z oleje a hl. mouky, rozkrojím velkou cibuli na dvě půle a řeznou stranou ji osmažím v téměř hotové jíšce spolu s celým kmínem. Když je jíška zlatavá, zaleji studenou vodou,za častého míchání přivedu k varu, dělám to podle oka, ale té vody raději nejprve méně, vždycky se pak může dolít, protože správnou hustotu polévky poznáte až když se vaří.Přidám sůl, mletý pepř, ještě kmín mletý , bobkový list a nové koření, vegetu nebo bujonovou kostu, nejlépe Magi extra silný bujon- má skvělou chutˇ. Vařím zvolna na mírném plameni, asi 4O min, až se vytvoří na povrchu takové mastné skvrny, je hotovo. Trpělivě vyndávám kusy cibule a koření. Příapadně dochutím solí a pepřem,a vložím tenké nudle, nejlépe domácí, jak jinak.
Nudle vařím zvlášt v osolené vodě, propláchnu je v sítu studenou vodou, aby se zatáhly a pak je dám do polévky. Takhle zůstanou akorát a nejsou rozvařené.A nebudou, ikdybyste polévku několikrát ohřívali.
Brokolicová : / stejně tak dělám květákovou / rozeberu brokolici na malé růžičky a dám vařit do osolené vody, přídám mrkev a petržel na kolečka nakrájené, kousek celeru na kostičky a vařím do měkka spolu s bobkovým listem , novým kořením , pepřem a vegetou. Zavařím jíšku a ještě chvíli povařím, mezi tím si udělám domácí drobení : polohrubou mouku, vajíčko, sůl, rukama rozmělním do správné konsistence, malé hrudky, asi tak jak drobenka na koláče, té mouky víc,protože pak to hodím do síta a pořebytečnou mouku tím odstraním, až zbyde krásná zavářka. Pokud se vám podaří tu přebytečnou mouku přesýt, můžete zavařit drobení přímo do polévky. Ke konci vaření přidám něco zeleného, petrželku nabo na tenká kolečka porek. Do hotové polévky přidám malinko saturejky. Kvůli nadýmání a skvělé chuti.
P.S. tohle je taková jednoduchá klasika, polévky miluji a taky vařím i takové náročnější , ale to všechny znáte, já jen, že polévka je grunt.
Nudle vařím zvlášt v osolené vodě, propláchnu je v sítu studenou vodou, aby se zatáhly a pak je dám do polévky. Takhle zůstanou akorát a nejsou rozvařené.A nebudou, ikdybyste polévku několikrát ohřívali.
Brokolicová : / stejně tak dělám květákovou / rozeberu brokolici na malé růžičky a dám vařit do osolené vody, přídám mrkev a petržel na kolečka nakrájené, kousek celeru na kostičky a vařím do měkka spolu s bobkovým listem , novým kořením , pepřem a vegetou. Zavařím jíšku a ještě chvíli povařím, mezi tím si udělám domácí drobení : polohrubou mouku, vajíčko, sůl, rukama rozmělním do správné konsistence, malé hrudky, asi tak jak drobenka na koláče, té mouky víc,protože pak to hodím do síta a pořebytečnou mouku tím odstraním, až zbyde krásná zavářka. Pokud se vám podaří tu přebytečnou mouku přesýt, můžete zavařit drobení přímo do polévky. Ke konci vaření přidám něco zeleného, petrželku nabo na tenká kolečka porek. Do hotové polévky přidám malinko saturejky. Kvůli nadýmání a skvělé chuti.
P.S. tohle je taková jednoduchá klasika, polévky miluji a taky vařím i takové náročnější , ale to všechny znáte, já jen, že polévka je grunt.
Comment