Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Polévky- kmínová a brokolicová

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Polévky- kmínová a brokolicová

    Kmínová polévka : nejprve si v hrnci udělám jíšku z oleje a hl. mouky, rozkrojím velkou cibuli na dvě půle a řeznou stranou ji osmažím v téměř hotové jíšce spolu s celým kmínem. Když je jíška zlatavá, zaleji studenou vodou,za častého míchání přivedu k varu, dělám to podle oka, ale té vody raději nejprve méně, vždycky se pak může dolít, protože správnou hustotu polévky poznáte až když se vaří.Přidám sůl, mletý pepř, ještě kmín mletý , bobkový list a nové koření, vegetu nebo bujonovou kostu, nejlépe Magi extra silný bujon- má skvělou chutˇ. Vařím zvolna na mírném plameni, asi 4O min, až se vytvoří na povrchu takové mastné skvrny, je hotovo. Trpělivě vyndávám kusy cibule a koření. Příapadně dochutím solí a pepřem,a vložím tenké nudle, nejlépe domácí, jak jinak.
    Nudle vařím zvlášt v osolené vodě, propláchnu je v sítu studenou vodou, aby se zatáhly a pak je dám do polévky. Takhle zůstanou akorát a nejsou rozvařené.A nebudou, ikdybyste polévku několikrát ohřívali.

    Brokolicová : / stejně tak dělám květákovou / rozeberu brokolici na malé růžičky a dám vařit do osolené vody, přídám mrkev a petržel na kolečka nakrájené, kousek celeru na kostičky a vařím do měkka spolu s bobkovým listem , novým kořením , pepřem a vegetou. Zavařím jíšku a ještě chvíli povařím, mezi tím si udělám domácí drobení : polohrubou mouku, vajíčko, sůl, rukama rozmělním do správné konsistence, malé hrudky, asi tak jak drobenka na koláče, té mouky víc,protože pak to hodím do síta a pořebytečnou mouku tím odstraním, až zbyde krásná zavářka. Pokud se vám podaří tu přebytečnou mouku přesýt, můžete zavařit drobení přímo do polévky. Ke konci vaření přidám něco zeleného, petrželku nabo na tenká kolečka porek. Do hotové polévky přidám malinko saturejky. Kvůli nadýmání a skvělé chuti.
    P.S. tohle je taková jednoduchá klasika, polévky miluji a taky vařím i takové náročnější , ale to všechny znáte, já jen, že polévka je grunt.
    Iris

  • #2
    Re: Polévky- kmínová a brokolicová

    Iris, já dělám brokolicovou takovou obyčejnější. Dám vařit brokolici rozebranou na růžičky, k tomu nastrouhám mrkev , přidám bujón a nechám vařit. Když je to měkké, tak to ponorným mixerem rozmixuji,kydnu tam 1 vejce, přidám mouku rozmíchanou v mléku, zahustím, povařím, osolím,opepřím a je to. Ještě k tomu dávám opraženou housku, tu já mám moc ráda. Tak si necháme, děvčata, chutnat, že? J.H.
    Jana H.

    Comment


    • #3
      Re: Polévky- kmínová a brokolicová

      tuhle variantu taky moc miluji, to už je jiná kategorie . krémová, dá se dělat z jakékoliv zeleniny, různých kombinací, - rozmixovat a podávat se smaženou houskou, brokolicový krém, hráškový, nebo žampionový atd. Vždycky je to dobré, vid. Moc zdravím .
      Iris

      Comment


      • #4
        Re: Polévky- kmínová a brokolicová

        Já tu brokolicovou polévku dělám stejně jako JanaH.,jen tam přidám trošičku koření-podravka.Zdenka J.

        Comment

        Pracuji...
        X